Šport
31 ogledov

Srbi ujeli zadnji vlak za SP: slovo z zmago nad Italijo

(Slovenija - Srbija) Dušan Ivković Saša Despot
Slovenski košarkarji z večerno tekmo proti Ukrajini (ob 21.00) v obračunu za peto mesto zaključujejo z nastopom na EuroBasketu. Zadnja vozovnica za SP v roke Srbiji.

Zadnja vozovnica za odhod na svetovno prvenstvo je bila dovolj velik motiv mladi ekipi Srbije, ki je čustveno izžetim Italijanom hitro ušla tudi na dvomestno razliko. Kljub dvema trojkama Luigija Datomeja so Srbi z Nenadom Krstićem in njegovimi pribočniki prišli do delnega izida 9:0 in visoke prednosti po prvi četrtini (27:11).

Mladi Alessandro Gentile je kmalu po začetku nadaljevanja z dvema prostima metoma zaključil italijanski niz 12:2 in "azzurre" približal na manj kot deset točk zaostanka. Nerazpoloženi Marco Belinelli (met 0/6) je še kako manjkal zahodnim sosedom, ki so na odmor po dveh prostih metih prvega strelca tekme Nemanje Bjelice odšli z visokih -14.

Prebujeni Belinelli premalo

Krstić je tudi v drugem polčasu prevladoval pod košem, a so Italijani s trojko iz kota le dočakali povratek svojega prvega zvezdnika Belinellija, ki jih je približal na manj kot deset točk zaostanka (40:49). Zadnja četrtina se je začela z zanseljivo prednostjo Srbov (55:44), ki je pet minut pred koncem znova padla pod deset (62:53). 

Toda do napetega zaključka ni prišlo – Nikola Kalinić in Stefan Marković sta z dvema trojkama poskrbela za odločilno prednost tri minute pred koncem (70:54). Italijani, poleg Fincev gotovo eno izmed najprijetnejših presenečenj letošnjega EuroBasketa, so tako ostali brez nastopa na svetovnem prvenstvu, Srbi pa bodo kot sedma reprezentanca stare celine naslednje leto odpotovali v Španijo.

Kolajne bodo v Stožicah delili jutri, ko se bosta za tretje mesto najprej pomerili Španija in Hrvaška, nato pa za naslov evropskega prvaka še Litva in Francija. Vroče bo tudi dan prej – prva sobotna tekma med Italijo in Srbijo je odločala o zadnjem potniku na svetovno prvenstvo, zvečer pa se bo reprezentanca Slovenije pred razprodano dvorano za peto mesto udarila z Ukrajino.

EP v košarki, za razvrstitev od 5. do 8. mesta, rezultata:

Srbija : Italija 76:64 (27:11, 14:16, 14:17, 21:20)
Nen. Krstić 17 točk, Bjelica (10 skokov), Nedović in Marković 12; Datome 19, Gentile 14

Ob 21.00:
Slovenija – Ukrajina 

Komentarjev 2
  • dolenc 06:07 22.september 2013.

    KDO TE JE PA ZDEJ ZAJEBAL--HOTEL.SODNIKI,ŠPANCI ..ZDEJ MALO POKAŠLAJ

  • alfredo 22:07 21.september 2013.

    Bravo Ivković!!!