Šport
33 ogledov

Srbija zmagovalka Davisovega pokala

Viktor Troicki je Srbiji priboril odločilno zmago v finalu. (Foto: Reuters)
1/18
Žurnal24 main
Srbija je po velikem nedeljskem preobratu in dveh zmagah Djokovića in Troickega nad francoskima izzivalcema prvič v zgodovini postala zmagovalka Davisovega pokala v tenisu.
Za Srbe bo pela Lepa Brena
Uspeha Djokovića & Co. je zelo vesela tudi legendarna pevka Lepa Brena, ki je velika ljubiteljica tenisa. Za srbski portal Sportal.rs je dejala, da bo v primeru uspeha (in tudi neuspeha) z velikim veseljem zapela za igralce.

Teniška reprezentanca Srbije je prvič v zgodovini osvojila prestižni Davisov pokal. V finalu svetovne skupine je v Beogradu domača reprezentanca premagala Francijo s 3:2, potem ko je odločilno točko prispeval Viktor Troicki z uspehom proti Michelu Llodri s 6:2, 6:2, 6:3. V prvem dvoboju je Novak Djoković premagal Gaela Monfilsa s 6:2, 6:2, 6:4.

Srbija je tako z dvema nedeljskima zmagama izničila zaostanek po sobotnem dvoboju dvojic, ki so ga po več kot štirih urah dobili Francozi. V petkovih posamičnih dvobojih je Janko Tipsarević izgubil z Monfilsom, Djoković pa je premagal Gillesa Simona.

Poraz pomeni veliko razočaranje za Francijo, ki je računala na jubilejno deseto zmago v Davisovem pokalu. Po Beogradu ostajajo Francozi "le" pri devetih, zadnjo so si priigrali leta 2001. Današnji scenarij je bil podoben tistemu iz leta 2002, ko so Francozi proti Rusom prav tako iz rok spustili priložnost za zmago. "Moreče je, ker smo bili tako blizu, hkrati pa zelo daleč. Mislim, da si je Michael zaslužil današnji nastop, Troicki pa me je s svojo igro izredno presenetil," je po tekmi dejal strateg Francije Guy Forget.

 

Junak srbske zmage je njen prvi igralec Djoković. Tretji z lestvice ATP je svojo ekipo reševal oba dneva, ko so bili na sporedu posamični dvoboji. Najprej je v petek izenačil na 1:1, nato pa v današnjem prvem obračunu že po dveh urah zanesljivo zmagal in skupni izid izenačil na 2:2.

O zmagovalcu je tako odločal peti dvoboj. Ne med Jankom Tipsarevićem in Gillesom Simonom, kot so sprva napovedovali, saj sta oba selektorja tik pred zdajci spremenila zasedbi. Za Srbijo je tako zaigral Troicki, za Francijo pa Llodra. V tem pokru je imel srečnejšo roko domači strateg Bogdan Obradović, saj je bil Troicki zelo razpoložen in je dvoboj zanesljivo dobil v treh nizih. Beograjska Arena, v kateri se je zbralo 17.000 glasnih navijačev, se je lahko prepustila velikemu slavju.

"To je preprosto noro. Ta uspeh je enak osvojenemu naslovu svetovnega prvaka v nogometu. Zmagalo je naše tovarištvo, bili smo najboljši," se je zmage Troickega razveselil Djoković, zmagovalec odločilnega dvoboja pa prav tako skorajda ni mogel opisati čustev: "Neverjetno. Sploh ne vem, kaj naj rečem, kaj naj naredim. To je najlepši trenutek mojega življenja."

Svetovalec domače ekipe je bil Nikola Pilić, ki je tako trenerskim uspehom v tem tekmovanju z Nemčijo in Hrvaško dodal še zmago s Srbijo. Uspeh v Davisovem pokalu so v Srbiji že razglasili za enega največjih športnih dosežkov države in ga postavili ob bok odbojkarskemu naslovu svetovnih prvakov iz leta 2000 in košarkarski evropski kroni iz leta 2003.

Davisov pokal, finale:

SRBIJA : FRANCIJA 2:2

Janko Tipsarević : Gael Monfils 1:6, 6:7 (4), 0:6
Novak Djoković : Gilles Simon 6:3, 6:1, 7:5

Nenad Zimonjić/Viktor Troicki : Arnaud Clement/Michael Llodra 6:4, 7:6 (3), 4:6, 5:7, 4:6 

Novak Djoković : Gael Monfils 6:2, 6:2, 6:4.
Viktor Troicki : Michael llodra 6:2, 6:2, 6:3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.