Šport
15 ogledov

Srbski orli nadkrilili peteline za 1. mesto

Strelnieks Parker Francija Latvija EuroBasket skupina E
1/32
EPA
V odločilni tekmi za prvo mesto v skupini E je Srbija premagala Francijo (77:65) in galske peteline obsodila na tretje mesto. Na drugem mestu je po zmagi nad Ukrajino končala Litva (70:63). Ukrajinci so se v četrtfinale uvrstili že pred tem, ko so Belgijci presenetili Latvijce (60:56) in jih poslali domov.

Ker bodo Slovenci v skupini F osvojili prvo ali drugo mesto, se bodo varovanci Božidarja Maljkovića torej pomerili s Francozi ali Ukrajinci. V primeru zmage Hrvaške nad Grčijo bo Slovenija v vsakem primeru druga in se bo za vstop v polfinale merila z galskimi petelini. Če pa naši južni sosedi na prvi ponedeljkovi tekmi doživijo poraz, potem bi zmaga nad Finsko domačinom prinesla precej bolj zaželjen obračun z Ukrajinci.

Krstić Lauvergne Srbija Francija EuroBasket skupina E | Avtor: EPA EPA
Srbi zrelo do prvega mesta

Zadnja tekma v skupini E je odločala le o startnih mestih za četrtfinale, saj sta imeli tako Francija kot Srbija vozovnici za boj za medalje že v rokah. Francozom je bilo zaradi zmage Litve na tekmi z Ukrajino dosegljivo največ drugo mesto, Srbi pa bi ob zmagi skočili na vrh, ob porazu pa bili tretji. Na koncu je Srbija po odličnem drugem polčasu zanesljivo zmagala.

Začetek je bil precej izenačen. Srbi so na krilih močne podpore navijačev in predvsem razpoloženega Nenada Krstića, dosegel je deset od prvih 15 točk svoje ekipe, povedli s 17:11, a so se borbeni Francozi vrnili in s košem Nanda de Cola v zadnji sekundi prve četrtine znižali le na 17:19. Sredi druge so do vodstva prišli Francozi (29:26), potem ko sta obe ekipi delali veliko napak pri metih in izgubljali žoge. Ob koncu prvega dela so spet pritisnili Srbi, Krstić je polčas končal pri 15 točkah, njegova ekipa pa je v zadnji minuti izkoristila nešportno osebno napako tekmecev ter prišla do vodstva (38:31).

Tega je hitro povečala v tretji četrtini. Bogdan Bogdanović je dosegel pet točk zapored, Nemanja Nedović pa je v tem delu igre dosegel tri trojke in Srbija je vodila s 50:38. Francozi so sicer nekoliko zmanjšali zaostanek z delnim izidom 7:0, a je za navdušenje navijačev poskrbel Nemanja Bjelica s košem po metu iz obupa v zadnji desetinki pred sireno za 60:51. Te prednosti pa Srbija ni več zapravila. Še več, hitro jo je povečala na +14: Krstić je nadaljeval tam, kjer je nehal v prvem delu, in na koncu zbral 19 točk, Francozi pa so počasi položili orožje. Čeprav je na koncu pet igralcev (Nicolas Batum, Tony Parker, Boris Diaw, de Colo in Alexis Ajinca) preseglo deset točk, to ni bilo dovolj za boj z razpoloženimi Srbi. Po novi trojki Nedovića dve minuti pred koncem (skupno pet na tekmi) je bilo dokončno jasno, da bodo Francozi na tretjem mestu v skupini.

Belgija Latvija EuroBasket Ljubljana Stožice Janicenoks Meiers Skele | Avtor: EPA EPA
Latvijci zapravili priložnost

Prvo mesto v "slovenski" skupini bo verjetno v četrtfinalu prineslo vsaj na papirju lažjega tekmeca. Latvija je brez četrtfinala ostala zaradi poraza proti že odpisani Belgiji, ki je tako v nadaljnje tekmovanje že pred popoldansko tekmo proti Litvi poslala presenetljivo Ukrajino pod vodstvom edinstvenega ameriškega košarkarskega strokovnjaka Mika Fratella. Slovenci so Ukrajince visoko premagali na svoji prvi pripravljalni tekmi.

Porazen met mož z Baltika

Belgijci so zanesljivo vodili skozi vse do zadnjih minut tekme, ko je imela Latvija ob treh točkah zaostanka na voljo napad za izenačenje, a je odprt met za tri zapravil Dairis Bertans, po osebni napaki pa je odločilni prosti met zadel Wen Mukubu.

Latvijski košarkarji so slabo odprli tekmo, po uvodnem zaostanku z 2:9 pa so vendarle zaigrali veliko bolje in hitro ujeli tekmece. Navzlic kakovostnejši predstavi pa si nikakor niso mogli priigrati višje prednosti, motivirani Belgijci – v drugem delu so izgubili s Srbi in Litovci, medtem ko so Latvijci premagali Ukrajince in izgubili s Francozi – so jim vseskozi kljubovali in celo bili v rezultatski prednosti.

Dobrih šest minut pred koncem so Belgijci vodili za devet točk (55:46), v prelomnih trenutkih dvoboja pa nerazpoloženi baltski košarkarji vendarle niso zmogli narediti preobrata, čeravno so bili nekajkrat blizu tega. Pokopal jih je naravnost porazen met za tri točke, od 29 poskusov so namreč le petkrat zadeli met izza črte 6,75 metra (17,9 odstotka).

Kornijenko Kleiza Ukrajina Litva EuroBasket Stožice Ljubljana | Avtor: EPA EPA

Litovci garali za zmago

Razplet prve današnje tekme, v kateri so Belgijci premagali Latvijo, je poskrbel, da so se tudi Ukrajinci že pred svojo zadnjo tekmo drugega dela uvrstili v četrtfinale. Ker pritiska nujne zmage ni bilo, so izbranci selektorja Mika Fratella lahko zaigrali povsem sproščeno in imeli priložnost, da nekaj presenečenjem na tem EP dodajo še prestižno zmago v boju z nekdanjimi skupnimi sodržavljani. A je Litva, ki bi si z zmago priborila prvo ali drugo mesto v skupini, pokazala, da je dvig forme v Stožicah pravi in je dosegla še tretjo zmago, čeprav se je zanjo precej namučila.

Litovci po ležernem začetku stopili na plin in pred koncem prvega dela že imeli vajeti igre v svojih rokah. Od zaostanka 3:8 v tretji minuti so prišli do vodstva 18:13, v drugi četrtini pa so naskok sprva povečali, potem pa spet dovolili Ukrajini, da se je ob polčasu približala (32:30).

Kleiza zadel odločilno trojko

Odločitev o zmagovalcu je tako padla šele v zadnjih minutah. Pet minut pred koncem so imeli Litovci, v tem delu so le nekoliko popravili odstotek meta izza črte, spet nekoliko občutnejšo prednost (59:53), toda ta se je hitro tudi stopila. Vseeno so imeli možje v zelenem zadnjo besedo - oziroma junaka zadnje minute Linasa Kleizo, ki je najprej zadel trojko in nato še proste mete za 68:63, tako da je bil zmagovalec odločen. Ukrajini je tako ostalo četrto mesto v skupini, Litva pa bo prva ali druga, odvisno od razpleta zadnje tekme med Srbijo in Francijo.Tudi nadaljevanje je bilo podobno. Litva ni imela izrazito razpoloženega posameznika, pri Ukrajini pa se je razigral Sergij Gladjr (pet trojk, na koncu je bil najboljši strelec tekme z 18 točkami). Ekipi sta tako ostali skupaj, tudi po zaslugi več zgrešenih metov Litve od daleč. Za nameček je tudi Eugene Jeter, ki je tekmo začel slabo, naravnal roko in začel zadevati v odločilnih trenutkih, tako da je bilo tudi po treh četrtinah še povsem izenačeno (48:46).

EP v košarki, drugi del, 3. kolo:

Skupina E

Latvija : Belgija 56:60 (15:14, 17:18, 10:14, 14:14)
Freimanis 10 točk in 11 skokov, Kuksiks 9; Massot 14, Mukubu 13, Hervelle 10 in 7 sk.

Ukrajina : Litva 63:70 (13:18, 17:14, 16:16, 17:22)
Gladjr 18, Jeter 10 in 8 podaj; Kleiza 15, Motiejunas 10, D. Lavrinović 8

Srbija : Francija 77:65 (19:17, 19:14, 22:20, 17:14)
Krstić 19 in 4 sk., Nedović 17, Bogdanović 14 in 5 sk.; Batum, De Colo, Ajinça, Diaw po 12, 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.