Šport
8 ogledov

Srbski teniški dragulji

Novak Djoković se je Federerju maščeval za poraz v finalu US Opena. Žurnal24 main
Teniški grand slam turnir v Melbournu je letos povsem v barvah mladega srbskega vala. O izjemnih uspehih ženskega in moškega tenisa smo se pogovarjali z odlično poznavalko razmer v srbskem tenisu Tino Križan.
 
 

Zanimivo je tudi to, da vse štiri polfinalistke prihajajo iz Vzhodne Evrope. Na Zahodu tenis ni več tako priljubljen kot je bil nekoč, in to predvsem zaradi tega, ker je tam življenje preprosto postalo preveč udobno in imajo ljudje več možnosti. Na Vzhodu je šport še vedno vstopnica za odhod v tujino.

Tina Križan

 
Tenis je bil na področju nekdanje Jugoslavije vedno priljubljen šport, a vendar z izjemo Gorana Ivaniševića na teh prostorih ni bilo veliko igralcev, ki bi mešali štrene prav pri vrhu teniške karavane. Ledino je oral soprog Lepe Brene Boban Živojinović , ki je postal prvi jugoslovanski igralec, ki se je prebil med najboljših 20 na svetu, v zadnjem desetletju pa so bili najbolj na udaru Hrvati , ki so imeli z Goranom Ivaniševićem, Ivanom Ljubičićem, Mariom Ančićem, Ivom Karlovićem in nazadnje še Marinom Čilićem zavidanja vredno reprezentanco. V ženskem tenisu je dolga leta kraljevala Monika Seleš , ki ima sicer v sebi madžarske korenine, kljub temu pa so v Novem Sadu rojeno igralko v Jugoslaviji vedno vzeli "za svojo". Zdaj so prostor pod teniškim soncem zavzeli Srbi .

Mlada generacija z Novakom Djokovićem , Ano Ivanović in Jeleno Janković na čelu kljub rani mladosti dosega uspehe brez primere. Tudi Tina Križan , nekdanja soigralka Ane Ivanović v igri dvojic in odlična poznavalka razmer v srbskem tenisu, ne more skriti presenečenja nad meteorskim vzponom njenih mlajših srbskih kolegov. "Oba, tako Ana kot Novak, sta odigrala odlično. Moram priznati, da sem vseeno kar malce presenečena, predvsem nad Novakom, ki je tako prepričljivo ugnal Federerja. Bil je boljši v vseh elementih igre in mislim, da je to zelo dobrodošlo za moški tenis. Presenetil me je tudi Francoz Tsonga. Mislim, da je velik talent in da ima pred seboj še bleščečo prihodnost. Ana Ivanović ima vse, da postane številka ena ženskega tenisa, vendar je še težko reči, kdaj se bo to zgodilo. Finale Roland Garrosa vsekakor ni bil slučaj. Odlično se je izkazala tudi Jelena Janković, ki se je uvrstila v polfinale, tudi to je izjemen uspeh. Srbija je postala teniška velesila, kar se zdi skorajda nemogoče glede na to, da imajo le tri oziroma štiri igralce. Res fantastično," je svoje mnenje o uspehu srbskih igralcev in igralk v Melbournu ocenila Tina Križan.

Roger Federer je dobil resnega tekmeca tudi na trdih podlagah. © Action Images

 
Marsikoga je presenetila gladka zmaga Novaka Djokovića proti prvemu igralcu sveta Rogerju Federerju , ki že dolgo ni deloval tako nebogljeno. "Že Janko Tipsarević je bil zelo blizu presenečenju, vendar se je Federer takrat še nekako uspel izvleči. Mislim, da Roger letos v Melbournu ni bil v svoji pravi formi. Morda tudi zaradi virusne okužbe, ki ga je načela pred začetkom turnirja," je povedala Križanova, ki trdi, da enostranskih razlogov za neverjeten razcvet srbskega tenisa ni. "Vsi ti igralci imajo za seboj različne poti. Niso produkt načrtnega dela, tako da bi to lahko prej pripisali naključju kot čemu drugemu. Njihova glavna prednost je nedvomno zmagovalna mentaliteta. Vsi trije verjamejo v zmago in v to, da lahko postanejo najboljši na svetu, in mislim, da so ob trdem delu in trudu uspešni predvsem zaradi tega. Zanimivo je tudi to, da vse štiri polfinalistke prihajajo iz Vzhodne Evrope. Na Zahodu tenis ni več tako priljubljen kot nekoč, in to predvsem zaradi tega, ker je tam življenje preprosto postalo preveč udobno in imajo ljudje več možnosti. Na Vzhodu je šport še vedno vstopnica za odhod v tujino," je povedala prva slovenska igralka, ki se je prebila med najboljših 100 na lestvici WTA.

Ana Ivanović po porazu proti Mariji Šarapovi ni skrivala solza. © Action Images

 
V Srbiji se je tenis prebil na naslovnice vseh športnih časopisov, zato velja pričakovati, da bo vse več mladih v Srbiji poprijelo za teniški lopar. "Njihovega podmladka ne poznam prav dobro in mislim, da trenutno ni ravno kakšnega izjemnega talenta. Ta generacija šteje le nekaj več kot dvajset let, zato jih čaka še veliko uspehov, zagotovo pa se je v Srbiji zgodil pravi teniški 'boom' in verjamem, da bodo imeli v prihodnosti še več talentov," je povedala Križanova.

Je torej Melbourne tista prelomnica, ki označuje konec dolgoletne prevlade Rogerja Federerja? Križanova meni, da vendarle ni tako. "Federer ni pokazal prave igre. Bil je le senca tistega pravega Federerja, res pa je tudi, da je Novak skozi celoten turnir igral res fantastično. Vseeno sem prepričana, da ima Federer veliko možnosti, da preseže Samprasov rekord. Tudi podlaga v Avstraliji je bila letos počasnejša kot v prejšnjih letih. Bolj počasna igra bolj ustreza Djokoviću, ki velja za all-round igralca, medtem ko Federer vseeno raje igra bližje mreži."

 
 

Morda bi dala malce več prednosti vseeno Djokoviću, ki ima s tovrstnimi obračuni več izkušenj, vseeno pa sta si s Tsongajem po igri zelo blizu.

Tina Križan

 
Ana Ivanović je v finalu izgubila z Rusinjo Marijo Šarapovo, v nedeljo pa bo Novak Djoković naskakoval svoji prvi grand slam turnir. "Gledala sem Tsongaja in moram reči, da me je zelo navdušil. Nekateri trdijo, da je celo primerljiv s Federerjem. V finalu imata vedno oba nasprotnika svoje možnosti, veliko vlogo pa igra tudi psihološka priprava. Morda bi dala malce več prednosti vseeno Djokoviću, ki ima s tovrstnimi obračuni več izkušenj, vseeno pa sta si po igri zelo blizu," je pogovor za zurnal24.si sklenila Tina Križan.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.