Šport
33 ogledov

Srebrna ribica

Sara Isaković je v Pekingu osvojila prvo plavalno olimpijsko kolajno za Slovenij
1/28
Žurnal24 main
Najboljša športnica Slovenije za leto 2008 je postala Sara Isakovič, srebrna ribica z OI v Pekingu. Drugo mesto je pripadlo Petri Majdič, na tretje pa se je povzpela Lucija Polavder.
 

Športnica leta 2008

1. Sara Isakovič
2. Petra Majdič
3. Lucija Polavder
4. Marija Šestak
5. Katarina Srebotnik

Sara Isakovič je uresničila sanje slovenskega plavanja in seveda svoje sanje. S srebrom na olimpijskih igrah v Pekingu pa je plavanje vpisala tudi na seznam 14 slovenskih športov z osvojeno olimpijsko medaljo. V letu 2008 je vse podredila športu in dokazala, da je trdo delo pot do uspeha. Dvajsetletna članica radovljiškega kluba je za leto dni prekinila šolanje, se posvetila izključno treningu in na koncu prejela nagrado za trud. Že v marcu je zablestela na EP v Eindhovnu , ko se je prvič po uspehu Boruta Petriča in prvenstvu v Splitu 1981 slovenski plavalec na EP povzpel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Vse to je ni odvrnilo od nadaljnjega garanja s soplavalci in trenerjem Miho Potočnikom , skupaj je bila na pripravah in tekmah kar 200 dni, in poleti je začela dosegati čase, s katerimi je nakazala, da se lahko bori tudi za olimpijsko medaljo. Na koncu je bila Sara na 200 prosto pripravljena celo za zlato, plavala je hitreje od svetovnega rekorda, a se je našla še boljša tekmica in slovenski šampionki je pripadlo s srebro, ki so ga številni enačili z zlatom.

Za našo tekaško šampionko je sezona sijajnih uspehov. © Reuters

 

Najboljša slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je blestela od začetka sezone, saj je drugič zapored zmagala na sprintu v Kuusamu na Finskem. Serijo nepremagljivosti, ki je bila dolga skoraj leto dni, je nadaljevala z uspehoma v Canmoru v Kanadi in Otepaaeju v Estoniji. Petra je tudi na razdaljah nanizala nekaj uvrstitev od petega do desetega mesta, kar jo je v skupnem seštevku popeljalo na peto mesto v svetovnem pokalu. Letos si je v tem tekmovanju zastavila še višji cilj: boj za skupno zmago. Odlično formo je potrdila tudi na drugem prizorišču v Kuusamu na Finskem, kjer je v sprintu zmagala še tretjič zapored, na razdalji pa je bila šesta. Nov mejnik je postavila sredi decembra, ko je prvič v karieri zmagala tudi na sprintu v prosti tehniki.


Lucija Polavder je dokazala vrednost trdega treniranja in vztrajnosti. © www.alesfevzer.com

 

 

Preberite še ...

Športnik leta: Primož Kozmus
Ekipa leta: četverec brez krmarja
Znani so športniki leta

Judoistka Lucija Polavder si ob vseh lovorikah, ki si jih je doslej že izbojevala na judoističnih blazinah, zasluži tudi posebno priznanje za pogum oziroma za to, da si sploh upa postaviti po robu precej večjim tekmicam. Pa ne le to; Luca  za dve glavi višje in petdeset kilogramov težje tekmovalke tudi bolj ali manj redno premaguje. Krona njene sezone je bila vsekakor bronasta kolajna v kategoriji nad 78 kilogramov Pekingu ,  takšnega leska je bila tudi njena medalja na EP v Lizboni , pohvali pa se lahko tudi s šopkom lovorik v svetovnem pokalu: v Sofiji je bila zlata, v Budimpešti srebrna in v Hamburgu bronasta.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.