Šport
18 ogledov

Srebrne odbojkarje tudi v Ljubljani sprejeli bučno

sprejem
1/10
Anže Petkovšek
Po prihodu v domovini in sprejemu na Brniku, so slovenskim odbojkarjem sprejem pripravili tudi na Kongresnem trgu v Ljubljani. Župan Janković pa je zbranim obljubil, da bo evropsko prvenstvo leta 2019 privabil v ljubljanske Stožice

Dež v Ljubljani je za nekaj minut nehal padati, da bi lahko množica pozdravila srebrne slovenske odbojkarske reprezentante. Igralci, ki so jih že v dopoldanskih urah sprejeli družinski člani, prijatelji in novinarji na brniškem letališču so sedaj navdušili še zbrano množico na ljubljanskem Kongresnem trgu.

Andrea Giani med sprejemom na Kongresnem trgu 2015 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Svoje navdušenje nad bučnim sprejemom nikakor ni mogel skriti italijanski selektor odbojkarjev Andrea Giani, ki je zbrane nagovoril v angleščini: "Fanti so res krasni. Brez njih ne bi bilo tega uspeha. Bila je čudovita izkušnja, zelo sem čustven." Nato pa je skupno z odbojkarji zapel še znano italijansko pesem Marina Rocca Granate.

Posebno obljubo pa je zbranim dal ljubljanski župan Zoran Janković, ki je obiskal finale v Sofiji in se nalezel evforije: "Fantje so zame zlati. Leta 2019 bo evropsko prvenstvo v odbojki v Sloveniji! Da ne bi kdo dvomil - v Stožicah."

"Pubeci so naredili izjemen rezultat"

S srebrno medaljo, ki so jo odbojkarji prinesli z evropskega prvenstva v Bolgariji, pa se je med slovenskimi športnimi navdušenci začela razprava o tem, kaj je večji uspeh - srebro slovenskih rokometašev leta 2004 v Ljubljani ali srebro izbrancev Gianija v Sofiji 2015. V ta namen je Slovenska tiskovna agencija (STA) zbrala nekaj odzivov zdajšnjih in nekdanjih vrhunskih 

filip flisar svetovni prvak medalja münchen sp | Avtor: EPA EPA

športnikov, ki so skoraj enotni, da sta oba dosežka spoštovanja vredna in da razprava o tem ni potrebna. "Vrhunski šport je povsod enak. Medalja je le nagrada za vloženi trud," pravi Filip Flisar.

"Pubeci so naredili izjemen rezultat, zato jim lahko le čestitam. Vsak ekipni šport ima svojo specifiko in v obeh primerih gre za vrhunski rezultat. Če bi dejal, da so odbojkarji naredili nekaj več, bi storil krivico rokometašem in obratno," dodaja svetovni prvak v smučarskem krosu.

Za osvežitev spomina; rokometaši pod vodstvom Toneta Tislja so januarja 2004 poskrbeli za tedaj največji uspeh Slovenije v ekipnih športih. Na prvenstvu, ki je potekalo v Velenju, Celju, Kopru in Ljubljani, so na osmih tekmah izgubili dvakrat in enkrat remizirali. Premagali so jih Nemci, v finalu s 30:25, neodločeno pa so igrali v prvem delu proti Madžarski.

Slovenija:Hrvaška, polfinale EP v rokometu 2004,  | Avtor: EPA EPA

Podobnega mnenja kot Flisar je tudi nekdanji košarkar, zdaj generalni sekretar KZS, Rašo Nesterović: "Vseh tekem nisem gledal, saj pri takšnih športih, kot je odbojka, izgubim preveč živcev. Brez dvoma pa so naredili izjemen rezultat," pravi Nesterović.

Mima Jaušovec, ki že več kot tri desetletja drži v rokah enega največjih uspehov slovenskega individualnega športa - naslov na teniškem grand slamu v Parizu, pravi, da je tako kot cela Slovenija v teh dneh, stiskala pesti za odbojkarje. "Gledala sem vse tekme in močno navijala. Fantje so dokazali, kaj se da narediti z delom, talentom in pravim vodenjem. Po mojem je uspeh odbojkarjev večji kot rokometašev, saj odbojka pri nas ni imela tradicije, med ko smo v rokometaše vedno polagali upe," je dejala Jaušovčeva.

Iztok Čop Luka Špik olimpijske igre London 2012 | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

Najtrofejnejši športnik na olimpijskih igrah v samostojni Sloveniji Iztok Čop je šel v primerjavi še korak dlje. "Rokometaši so morda lažje prišli do srebrne medalje, saj so igrali pred domačim občinstvom, po drugi strani pa so bili zaradi tega pod večjim pritiskom. Ker ne izhajam iz ekipnih športov, se bom izognil globlji oceni. Vsekakor pa so me odbojkarji navdušili, predvsem v tem, kako hitro so napredovali v kakovosti in kako so stopnjevali svoje nastope," je dejal Čop.

Komentarjev 2
  • Lapanka 17:48 19.oktober 2015.

    Letos najboljši slovenski športni kolektiv!

  • blueone 17:07 19.oktober 2015.

    Bravo Slovenska odbojkarska reprezentanca in bravo Andrea Giani!