Šport
6288 ogledov

Srebrni slovenski judoist odslej za Turčijo

mihael žgank EPA
Slovenski judoist Mihael Žgank bo v prihodnje nastopal za reprezentanco Turčije.

Triindvajsetletni Mihael Žgank, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Budimpešti osvojil srebrno kolajno in s tem poskrbel za prvo slovensko moško odličje na svetovnih prvenstvih, bo v prihodnjih mesecih že zbiral točke za novo domovino.

mihael žgank SP Šport Žgank spisal zgodovino slovenskega juda

Do zdaj tekmovalec celjskega Sankakuja je imel v mesecih pred prvenstvom nekaj nesoglasij z dolgoletnim trenerjem Marjanom Fabjanom, potem ko na evropskem prvenstvu spomladi ni izpolnil zadanih ciljev. A septembra je znova nastopal kot prerojen in v Budimpešti med svetovno elito stopil na zmagovalni oder. Danes je imela Judo zveza Slovenije v Ljubljani sejo izvršnega odbora, na kateri so že govorili o menjavi reprezentance, po zadnjih informacijah bo Žgank smel nastopati za Turčijo.

"Računam, da bom nekaj na novo pridobljenega znanja v tujini nekoč spet prinesel nazaj v Slovenijo. Če bo vse potekalo, kot mora, potem bom točke za jakostno lestvico, ki je pogoj za uvrstitev na olimpijske igre 2020 v Tokiu, v prihodnjih mesecih že začel nabirati za Turčijo," je za TV Slovenija dejal Žgank.

Fabjan: Nisem razočaran, gre za eksistenco

Marjan Fabjan | Avtor: Profimedias Profimedias

"Zvedel sem že po evropskem prvenstvu spomladi, ko sva se po spodleteli borbi pogovarjala približno dve uri. Njegovo razočaranje je bilo veliko, takrat je nameraval prenehati z judom, saj je bil zelo razočaran, ker ni bilo rezultata. Takrat je dejal, da bo končal kariero, če nič ne naredi na svetovnem prvenstvu. Potem pa je uspel, to je bil njegov vrhunec in po prvenstvu mi je dejal, da bi želel v nadaljevanju poskrbeti zase," je za STA spregovoril strokovni direktor Fabjan, tvorec največjih uspehov tega športa pri nas.

Svojega nekdanjega varovanca povsem razume. "Odločil se je za selitev, ker ne želi končati kot nekateri športniki. Dobil je dobro ponudbo, finančno gledano. Tako kot sem jo sam nekoč dobil tudi jaz in se boril za Avstrijo ter šel s trebuhom za kruhom, tako gre zdaj Miha," je povedal Fabjan.

"To zame ni razočaranje, tu gre za njegovo eksistenco. Bil je moj vojak od vsega začetka, nazadnje pa je delal z Igorjem Trbovcem in tudi Urško Žolnir, saj sem imel sam preveč dela. Veliko je sodeloval z nami v klubu v zadnjem času, vsa dela smo imeli razdeljena, nazadnje ga je največkrat vodil Trbovc. Žgankova selitev absolutno ni razočaranje, mi je pa hudo. Ko te enkrat zapusti tekmovalec ... A ga moraš na drugi strani razumeti," je s cmokom v grlu dejal borec mehkega srca Fabjan.

"Sam mu ne bom delal težav, rad bi samo, da mi po pravilniku zveze vrnejo, kar mi kot tistemu, ki je največ vložil vanj, pripada. To je 15.000 evrov, čeprav lahko povem, da tudi 100.000 evrov za takega borca, glede na vložke, ne bi bilo dovolj."
Marjan Fabjan

Mnogi športniki po končanih karierah životarijo, tudi judo je tak šport, da borci v času aktivne poti ne bogatijo. "V Turčiji bo imel dobro podporo, več trenerjev, fizioterapevte, Turki plačajo, kupijo, kogar hočejo, denar je pač številka ena. Imel bo tudi boljši sparing, že sam sem ga po tega moral pošiljati v Azerbajdžan, Avstrijo, Turčijo ... Čeprav zdaj naša država že da nekaj za športnike, govorim o denarju in nagradah, pa ti gledajo tudi na obdobje po končani aktivni karieri. Sam lahko povem, da kot trener s petimi olimpijskimi medaljami in Bloudkovo nagrado recimo nisem med upravičenci do pokojninskega dodatka ob upokojitvi, to se mi ne zdi prav," je brez dlake na jeziku spregovoril Fabjan.

Njegov zdaj že nekdanji borec lahko že v nekaj mesecih slovenski kimono zamenja za turški. "Miha bo zdaj šel, takoj ko dobi izpisnico, najprej od kluba, potem pa še od zveze. Sam mu ne bom delal težav, rad bi samo, da mi po pravilniku zveze vrnejo, kar mi kot tistemu, ki je največ vložil vanj, pripada. To je 15.000 evrov, čeprav lahko povem, da tudi 100.000 evrov za takega borca, glede na vložke, ne bi bilo dovolj. Upam, da se bo izkazala tudi turška zveza, nam v zameno zagotovila nekaj priprav pri njih in v nobenem primeru borca ne bom oviral pri tem prestopu. Verjamem, da se bo nekoč vrnil in nam prinesel, morda kot trener, nekaj tega znanja o južnem načinu judo borbe," je še povedal Fabjan.

Komentarjev 3
 • romy 21:12 09.marec 2018.

  Bravo in pravilno...mlad si, uživaj v tem kaj počneš,veliko uspehov...v slovenistanu pa tak vemo kako je..

 • radivoj76 19:46 27.oktober 2017.

  Želim mu veliko uspehov in iponov pri tekmovanju.Z pozitivnim nastopom na mate je pol uspeha.

 • Avatar mike1968
  mike1968 08:15 27.oktober 2017.

  Kako je mogoče, da lahko tako zlahka menjajo državljanstva? Samo poglejmo nogomet, tam nogometnega državljanstva ni mogoče menjati, no razen pri Kosovu......