Šport
43 ogledov

Srečne spodnjice: Tina spet na stopničkah!

Maze FIS Mednarodna smučarska zveza nedrček spodnje perilo
1/12
Facebook
Tina Maze se je na nedeljskem superveleslalomu v Cortini d'Ampezzo spet približala svoji premierni zmagi v super G-ju, a sta Črnjanko na vrhu znova prehiteli Američanka Lindsey Vonn in Nemka Maria Höfl Riesch. Mazejeva je s petimi stopničkami na zadnjih osmih tekmah prevzela drugo mesto v skupnem seštevku.

Le izjemna vožnja Lindsey Vonn in nekaj desetink hitrejša predstava Marie Höfl-Riesch sta preprečili težko pričakovano prvo superveleslalomsko zmago Tine Maze, ki je v Cortini d'Ampezzo četrtemu mestu na sobotnem smuku dodala nove stopničke in tretje mesto na superveleslalomu.

"Za mano je uspešen in težak vikend. Lani mi v Cortini ni šlo, v soboto pa sem bila ponovno četrta. Veliko stvari se je tudi dogajalo ta vikend, od odločitve o perilu do bolezni. Morala pa sem ostati mirna, zato sem se tudi malo pošalila na račun vsega. Če tega ne bi naredila, ne bi ostala mirna. Tako pa sem ohranila mirno kri in pokazala, da znam dobro smučati," je bila zadovoljna Črnjanka, ki je v cilju pred televizijskimi kamerami slekla kombinezon in na nedrčku pokazala pomenljivo sporočilo "Not your business!" (Ni vaša stvar, op. a.), ki je letelo na Mednarodno smučarsko zvezo (Fis), ki ji je dan pred tekmo sicer vrnila sporno spodnje perilo, vsem ostalim smučarjem pa "odsvetovala" njegovo uporabo.

Maruša Ferk je bila 25. (+2,76), Ilka Štuhec pa zaradi bolezni ni nastopila. Mazejeva se je z novim uspehom, petimi stopničkami na zadnjih osmih tekmah, zavihtela na drugo mesto skupnega seštevka svetovnega pokala, v katerem je Vonnova še povečala vodstvo. Črnjanka je v soboto na smuku osvojila še peto četrto mesto v Cortini, čeprav je dan prej preležala zaradi trebušne gripe. Dva dni pozneje teh težav ni imela več, ponovno pa je izvrstno opravila nastop in potrdila, da je po izjemni slalomski formi prišla v sam vrh tudi v hitrih disciplinah.

Sedemindvajsetletna Vonova je za mesto izboljšala svojo uvrstitev s sobotnega smuka za šesto zmago v sezoni, tretjo v superveleslalomu in skupno 47. v svetovnem pokalu. Američanka je sicer prvič po 7. decembru lani, ko je bila najboljša v superveleslalomu v Beaver Creeku, osvojila prvo mesto, vendar se je vpisala v zgodovino. Na večni lestvici vseh časov je po številu zmag sedaj tretja, za legendarnima nekdanjima smučarkama Avstrijko Annemarie Moser-Pröll (62) in Švicarko Vreni Schneider (55) ter pred Avstrijko Renate Götschl (46). Po številu superveleslalomskih zmag pa se je na prvem mestu izenačila z Götschlovo (17).

Vonnova je v Cortini drugič zapored ugnala tudi Höfl Rieschevo, svetovno prvakinjo in branilko velikega kristalnega globusa. Slednja na začetku letošnje sezone ni bila v najboljši formi, sedaj pa se približuje samemu vrhu in je skupno šesta (466 točk). Vonnova ima na čelu skupnega seštevka pokala sedaj 884 točk, Mazejeva jih ima 593, Avstrijka Marlies Schild pa je tretja s 540 točkami.

"Tina je bila v Italiji bolna, zato sta rezultata, ki ju je dosegla, izjemo dobra. Tako v smuku kot v superveleslalomu, v slednji disciplini je v Cortini končno prišla tudi na zmagovalne stopničke," je bil zadovoljen Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze, ki je pokomentiral tudi odločitev Fisa o domnevno spornem perilu. "Sprejeli so odločitev, ki pa to sploh ni. Ni strokovna odločitev, v športu bi morali biti malo manj politični pri odgovorih in odločitvah." To je Mazejeva pokomentirala z besedami: "Fis bi morala reči, ali lahko uporabljamo perilo ali ne. So pa le odsvetovali uporabo, kar se mi ne zdi dobro. Italijani so vrhunski v tekstilu, kar kaže tudi moja oprema, ki smo jo testirali pred sezono tudi v vetrovniku."

Ženski del bele karavane bo Slovenija pozdravila konec prihodnjega tedna, ko bo podkorenska strmina gostila slalom in veleslalom za Zlato lisico. Zaradi pomanjkanja snega v Mariboru je pohorsko smučišče zamenjal tekmovalni poligon v Kranjski Gori.

Svetovni pokal, superveleslalom (Ž), rezultati:

1. Lindsey Vonn (ZDA) 1:26,16 sekunde
2. Maria Höfl-Riesch (Nem) +0,61
3. Tina Maze (Slo) +0,86

4. Elisabeth Görgl (Avt) +0,97
5. Julia Mancuso (ZDA) +0,98
6. Jessica Lindell-Vikarby (Šve) +1,03
7. Lara Gut (Švi) +1,20
8. Fabienne Suter (Švi) +1,50
9. Anja Pärson (Šve) +1,52
10. Leanne Smith (ZDA) +1,80
...
25. Maruša Ferk (Slo) +2,76

Ni nastopila: Ilka Štuhec (Slo)

Vrstni red v svetovnem pokalu, skupno (po 16 tekmah):

1. Lindsey Vonn (ZDA) 884 točk
2. Tina Maze (Slo) 593
3. Marlies Schild (Avt) 540
4. Elisabeth Görgl (Avt) 516
5. Anna Fenninger (Avt) 467
6. Maria Höfl-Riesch (Nem) 466
7. Julia Mancuso (ZDA) 401
8. Fabienne Suter (Švi) 379
9. Viktoria Rebensburg (Nem) 356
10. Dominique Gisin (Švi) 297
...
53. Maruša Ferk (Slo) 57
61. Ilka Štuhec (Slo) 43
98. Ana Drev (Slo) 6

Superveleslalom (po štirih tekmah):

1. Lindsey Vonn (ZDA) 313 točk
2. Fabienne Suter (Švi) 226
3. Anna Fenninger (Avt) 213
4. Tina Maze (Slo) 171
5. Julia Mancuso (ZDA) 169
6. Elisabeth Görgl (Avt) 137
7. Maria Höfl Riesch (Nem) 135
8. Lara Gut (Švi) 131
9. Jessica Lindell-Vikarby (Šve) 117
10. Andrea Fischbacher (Avt) 106
...
38. Maruša Ferk (Slo) 6
...

Komentarjev 1
  • robinhood 13:36 15.januar 2012.

    FIS je izzivala, brihtna razlaga hahaha