Šport
14 ogledov

''Stan the Man'' prvi finalist v Melbournu

stanislas wawrinka op avstralije
1/29
EPA
Švicar Stanislas Wawrinka je prvi finalist turnirja za OP Avstralije. ''Stan the Man'' je v polfinalu s 6:3, 6:7 (1), 7:6 (3), 7:6 (4) premagal Čeha Tomaša Berdycha. V ženski konkurenci sta se v finale uvrstili Kitajka Li Na in Slovakinja Dominika Cibulková.

"Enostavno ne vem, kaj naj rečem," so bile uvodne besede nekoliko zmedenega, a presrečnega 28-letnega teniškega igralca iz dežela sira in čokolade po polfinalni zmagi, ki je nato skromno dodal: "Nikoli si nisem mislil, da lahko zaigram v finalu turnirja za grand slam. Trdo delo se mi je obrestovalo, presrečen sem."

Wawrinka se je prvič v svoji poklicni karieri prebil do velikega finala enega od štirih največjih turnirjev na svetu. Na lanskem odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku mu je to preprečil Srb Novak Đoković, Švicar pa se mu je oddolžil na letošnjem uvodnem turnirju za grand slam in trikratnega zaporednega zmagovalca turnirja v Melbournu izločil v četrtfinalu.

Wawrinka ponesel svoj tenis na višji nivo

Švicar, ki ima v svoji teniški biografiji tudi pet zmag na turnirjih ATP (dvakrat je slavil v Chennaiju, po enkrat pa v Umagu, Casablanci in Estorilu), je v današnjem polfinalu Berdycha po dokaj izenačeni predstavi ugnal po treh urah in 31 minutah.

''To je tenisač, ki je naredil največji napredek v primerjavi z lansko sezono,'' je Wawrinko po porazu pohvalil Berdych. ''Odkar je začel delo z novim trenerjem, je njegov tenis na drugem nivoju. To se vidi po rezultatih,'' je dodal Čeh, ki bi se lahko drugič v karieri uvrstil v finale turnirja za grand slam. Prvič mu je to uspelo v Wimbledonu leta 2010, takrat pa je v treh nizih klonil proti Špancu Rafaelu Nadalu, ki tudi v Melbournu še ni rekel zadnje besede.

Li Na in Cibulková za krono v Melbournu

Kitajka Li Na in Slovakinja Dominika Cibulková sta letošnji finalistki uvodnega teniškega turnirja za grand slam v Melbournu. Kitajka, ki je v finalu igrala že lani, je s 6:2 in 6:4 izločila Kanadčanko Eugenie Bouchard. Še bolj gladka pa je bila zmaga Cibulkove, ki je s 6:1 in 6:2 premagala Poljakinjo Agnieszko Radwańsko.

Cibulková, 20. nosilka, se je v finale tovrstnega turnirja uvrstila prvič. "Saj še sama ne morem verjeti, da sem v finalu," je po zmagi dejala Slovakinja, ki je svoji mladi državi obenem izbojevala prvi finale na turnirjih serije grand slam. "Tam bom poskušala uživati prav tako, kot sem to počela tukaj na prav vseh tekmah," je še povedala.

Li Na je proti kanadski najstnici začela sanjsko in v prvem nizu povedla že s 5:0. Bouchardova je v nadaljevanju vendarle pokazala več in poskrbela za zanimiv drugi niz. "Glede na svojo igro je na dobri poti, da postane prava zvezdnica," je mlado tekmico po dvoboju pohvalila Kitajka.

OP Avstralije, polfinale:

Moški

Stanislas Wawrinka (Švi/8) : Tomas Berdych (Češ/7) 6:3, 6:7 (1), 7:6 (3), 7:6 (4);

Petek ob 10.30:
Rafael Nadal (Špa/1) - Roger Federer (Švi/6)

Ženske

Li Na (Kit/4) : Eugenie Bouchard (Kan/30) 6:2, 6:4;
Dominika Cibulková (Slk/20) : Agnieszka Radwańska (Pol/5) 6:1, 6:2

Komentarjev 1
  • irenajakob 14:26 23.januar 2014.

    Močno upam na švicarski finale