Šport
62588 ogledov

Stanje se je močno poslabšalo, olimpijski prvak na smrtni postelji

Kostomarov Profimedia
Nekdanji olimpijski prvak bije hudo bitko za življenje, možnosti za preživetje so minimalne.

Iz Rusije prihajajo tragične novice o zdravstvenem stanju nekdanjega vrhunskega umetnostnega drsalca Romana Kostomarova (46), kateremu so nedavno amputirali obe stopali ter več prstov na obeh rokah.

Kljub vsem naporom zdravnikov se je stanje olimpijskega prvaka v zadnjih dneh še poslabšalo, zadela ga je namreč možganska kap, zaradi česar se trenutno zdravi na intenzivnem oddelku.

Njegovo zdravstveno stanje je zelo resno, možnosti za preživetje pa minimalne, poroča ruska tiskovna agencija RIA Novosti.

Kostomarov je bil hospitaliziran 10. januarja zaradi slabega počutja in bolečin v prsih. Zdravniki so mu diagnosticirali pljučnico, nato se je zaradi motene prekrvavitve pojavila še gangrena, kar je vodilo v sepso. Kostomarova so dali v umetno komo in ga priključili na respirator.

Olimpijskemu prvaku so v celoti amputirali eno stopalo in dobršen del drugega, kmalu zatem naj bi mu amputirali tudi obe roki, a so se navedbe izkazale za netočne, saj so bakterijsko okužbo uspeli zajeziti z amputacijo prstov. 

Prve napovedi o njegovih možnostih za okrevanje so bile zelo vzpodbudne, po kar dveh možganskih kapeh pa je prognoza spet zelo zaskrbljujoča.

"Če predpostavimo, da je šlo za virusno okužbo, ki je prizadela plljuča in povzročila težave s strdki, potem ni bila prizadeta samo mikrocirkulaciija v udih. Enake kapilare so tudi v srcu in pljučih, pa tudi v možganih. Žilice lahko počijo, pojavijo se hematomi, krvavitve v možganih. To so zelo neprijetni zapleti. Če je bolezen sistemska, niso bili prizadeti le udi, ampak tudi notranji organi," je za ruske medije pojasnil športni zdravnik Aleksandar Jablunovski.

"Možganska kap je največkrat posledica pomanjkanja kisika. Pretok krvi je moten, primanjkuje kisika, zato tkivo v nogah in v drugih organih lahko odmre. Pri srčnem infarktu pride do rupture v bližini srca, pri možganski kapi pa blizu vrha možganov," je dodal Jablunovski.

Kostomarov je na olimpijskih igrah leta 2006 v Torinu osvojil zlato medaljo v paru s Tatjano Navko, s katero sta skupaj nanizala še dva naslova svetovnih in tri naslove evropskih prvakov. Trikrat zapored je osvojil tudi prestižni zaključni turnir Grand Prix of Figure Skating Final (2004-2006).

Kostomarov | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 7
  • Kmodri 17:11 23.februar 2023.

    Upam, da ozdravi.

  • satir 11:24 23.februar 2023.

    cepljen