Šport
3 ogledov

Stanleyev pokal - pokal za izbrane

Trofeja za zmagovalce hokejske lige NHL - Stanleyev pokal je skoraj meter visoka Žurnal24 main
Moštva severnoameriške lige NHL so obrnila nov list v zgodovini hokejske igre. Začela se je namreč sezona 2007/08. Spremljal jo bo tudi njen zvesti spremljevalec – Stanleyjev pokal.

Stanleyjev pokal je ena najbolj znanih trofej na svetu. Po prepoznavnosti se lahko po robu kosa celo s svetovnim prvenstvom v nogometu. Za razliko od ostalih lovorik profesionalnih ameriških lig je Stanleyev pokal prenosljiv. To pomeni, da zmagovalno moštvo vsako leto dvigne isti pokal (v ostalih ameriških ligah vedno znovo naredijo novega). Je edina trofeja, na kateri so napisana imena in priimki celotne zmagovalne ekipe; tako igralcev, trenerjev, menedžerjev kot osebja.

Stanleyjeva pot
Pokal je nastal s sponzorsko podporo lorda Stanleyja iz Prestona. Na koncu 18. stoletja je služil kot pokal za zmagovalca kanadske amaterske hokejske lige. Na začetku dvajsetega stoletja pa je trofeja presedlala v profesionalne vode. Med ameriškima profesionalnima hokejskima ligama NHA in PCHA je bil dosežen sporazum, da se zmagovalca obeh lig pomerita za Stanleyev pokal. Kasneje se je selil po nekaj ostalih ligah, leta 1947 pa je postal uradni pokal lige NHL.

Stanleyev pokal vedno pritegne veliko pozornosti. Tako je bilo tudi na uvodu lige NHL v Londonu.© Sašo Sever

 
Žensk ne mara
Od leta 1926 je bil pokal podeljen vsako leto, z izjemo leta 2005, ko igralci in lastniki moštev NHL niso našli skupnega jezika v dogovarjanju o višini plač ("salary cap"). Usoda trofeje je postala sila vprašljiva. Guverner Kanade se je celo zbal za njegov obstoj. Predlagal je, da se podeli zmagovalni ekipi ženske profesionalne lige pod okriljem NHL. Predlog ni padel na plodna tla. Nasprotno. Za žensko različico tekmovanja so namesto tega ustvarili nov pokal – Clarksonov pokal. V "krizni“ sezoni je skupina ljudi na sodišču dosegla, da se v slučaju podobnega primera pokal preseli v katero od drugih ameriških hokejskih lig.

 

Čigavo ime je lahko zapisano na pokalu?

Igralec mora biti del zmagovalnega moštva finala lige NHL. Za seboj mora imeti najmanj 41 tekem rednega dela lige, ali pa odigrati najmanj eno finalno tekmo.

Čez čas je zrastel
Stanleyjev pokal je čez čas spreminjal podobo. Modernejšo obliko je dobil leta 1958, ko je bil glavnemu delu dodano "telo“, na katerega vsako leto vgravirajo zmagovalce lige NHL.

Tradicija
Leta 1950 je kapetan moštva Ted Lindsay dvignil pokal v roke in z njim oddrsal "častni“ krog. Od takrat dalje je to stalnica. Izjema je bilo le leto 2001, ko je kapetan zmagovalnega moštva Colorado Avalanche Joe Sakić častni krog prepustil Rayu Bourqueju . Bila je namreč zadnja tekma v njegovi 22-letni karieri in prva zmagovalna v finalu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.