Šport
17 ogledov

Stanovnik Dakar začel s 30. mestom

1/8
Žurnal24 main
Potem ko so dirkači na reliju Dakar v soboto prevozili le etapo brez merjenja časov, se je tekmovalni del vzdržljivostne dirke začel danes z etapo od Victorie do Cordobe. Miran Stanovnik je bil 30.

Med avtomobilisti je bil najboljši branilec naslova Carlos Sainz (VW), med motociklisti pa Portugalec Ruben Faria (KTM). Nekdanji svetovni prvak v reliju Sainz je na 788 kilometrov dolgi etapi za minuto in pol premagal enega najresnejših tekmecev za skupno zmago Stephana Peterhansla (BMW), tretji pa je bil Sainzov moštveni sotekmovalec Katarec Nasser Al-Attiyah.

Pri motociklistih je Faria za pol minute prehitel Francoza Cyrila Despresa, lanskega zmagovalca. Španec Marc Coma, še eden od favoritov za zmago, je bil tretji z minuto in 15 sekundami zaostanka. Miran Stanovnik, ki nastopa že na svojem 14. reliju Dakar, je bil na prvi preizkušnji 30., za najhitrejšim je zaostal 14 minut in 10 sekund.

V skoraj 800 kilometrov dolgi etapi je bila na sporedu le 192 kilometrov dolga hitrostna preizkušnja, v kateri Stanovnik ni želel ničesar tvegati. "Nov motor je še v tisti fazi, ko je res nov in ga je treba nastaviti. A za zdaj sem zadovoljen, pokazal je, da je hiter, dober, dobro vodljiv. Bomo pa potrebovali še nekaj dni, da bo res dobro služil svojemu namenu," je po prvi pravi preizkušnji na letošnjem južnoameriškem Dakarju, na katerem tekmuje z novim motociklom KTM 450, dejal edini slovenski udeleženec dirke.

Skupno na dirki nastopa 140 avtomobilskih posadk, 170 motociklistov, 30 štirikolesnikov in 67 dirkačev s tovornjaki, ki jih čaka več kot 9600 kilometrov po Argentini in Čilu. V ponedeljek bo na sporedu druga etapa od Cordobe do San Miguel de Tucumana.

Dakar, izidi (Victoria - Cordoba, 788 km):

Avtomobilisti:
1. Carlos Sainz/Lucas Cruz (Špa/VW) 2:18:32
2. Stephane Peterhansel/Jean-Paul Cottret (Fra/BMW) +1:31
3. Nasser Al-Attiyah/Timo Gottschalk (Kat/Nem/VW) +2:16
4. Mark Miller/Ralph Pitchford (ZDA/JAR/Volkswagen) +4:17
5. Giniel de Villiers/Dirk Von Zitzewitz (JAR/Nem/VW) +5:06

Motociklisti:
1. Ruben Faria (Por/KTM) 1:58:02
2. Cyril Despres (Fra/KTM) +0:29
3. Marc Coma (Špa/KTM) +1:15
4. Juan Pedrero Garcia (Špa/KTM) +2:13
5. Paulo Goncalves (Por/BMW) +2:18
...
30. Miran Stanovnik (Slo/KTM) +14:10

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.