Šport
11 ogledov

Stanovnik na začetku 36.

Sam Sunderland EPA
Britanec Sam Sunderland (KTM) je zmagovalec prve etape relija Dakar 2015 med motociklisti.

Na preizkušnji med Buenos Airesom in Villo Carlosom Pazom je Sam Sunderland za pet sekund premagal Portugalca Paula Goncalvesa (Honda). Edini slovenski predstavnik na dirki Miran Stanovnik (KTM) je bil 36.

Sunderland in Concalves sta bila na uvodu razred zase, saj je tretji, lanski zmagovalec Španec Marc Coma (KTM) zaostal minuto in 12 sekund, četrti, še en Španec Joan Barreda (Honda) pa še pol minute več. Stanovnik je zaostal devet minut in 39 sekund. Dobro uvrstitev je dosegel tudi novinec na reliju Dakar, svetovni prvak v motokrosu v razredu MX3, Matthias Walkner. Avstrijec, ki ga uradno podpirata tovarniška ekipa KTM in slovenski proizvajalec izpušnih sistemov Akrapovič, je prvo etapo končal na osmem mestu.

"Hitrostna preizkušnja je bila kar malo prehitra za prvi dan. Navigacijsko je bila etapa popolnoma nezahtevna in označena tako dobro, da si lahko, če si le upal, ves čas držal do konca odprt plin. Ob trasi je bilo neprestano ogromno navijačev, kar je sicer za vzdušje na dirki dobrodošlo, a po drugi plati predstavlja dodaten stres za dirkača. Ljudje so navijali brez kakršnegakoli strahu pred hitrimi motorji," je uvodno etapo opisal Stanovnik.

Z delovanjem svojega KTM 450 Rally Replice, na letošnjem Dakarju ima Stanovnik startno številko 35, še ni bil popolnoma zadovoljen: "Menjalnik je precej trd, v nižjem območju vrtljajev pa motor ne razvije prave moči. Ko opravim še približno 600 kilometrov do današnjega cilja, bomo poizkusili najti rešitev. Potrebna bo tudi nastavitev zadnjega vzmetenja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.