Šport
14 ogledov

Staples Center ostal trdnjava: gol Kopija za 3:2

Kopitar Vojnov Williams Los Angeles Kings San Jose Sharks NHL končnica konferenč Reuters
Anže Kopitar je minuto pred koncem druge tretjine pete tekme konferenčnega polfinala lige NHL zabil vodilni gol proti San Jose Sharks, njegovi Los Angeles Kings pa so v zadnjem delu tekme zadeli še dvakrat in ohranili izjemen niz nepremaganosti v domači dvorani (3:0). Branilci naslova so zdaj le zmago oddaljeni od napredovanja.

V končnici severnoameriške hokejske lige NHL je ekipa Los Angeles Kings na domačem ledu danes s 3:0 premagala San Jose Sharks in v polfinalu zahodne konference povedla s 3:2. Slovenec Anže Kopitar je v drugi tretjini zadel za vodstvo z 1:0, drugi gol je v zadnji tretjini prispeval Slava Vojnov. Prazno mrežo je pred koncem zatresel Jeff Carter.

Vratar Los Angelesa Jonathan Quick se je na tokratni tekmi izkazal s 24 obrambami in ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. To je bila sedma tekma končnice, v kateri ni bil premagan, ekipa pa se je premaknila na prag druge zaporedne uvrstitve v finale konference.

Eden ključnih mož za zmago domačih je bil Kopitar, ki je dosegel prvi gol za LA. Moštvo je na domačem ledu zabeležilo že 13. zaporedno zmago. Na drugi strani je gostujoči vratar Antti Niemi ustavil 26 strelov, morski psi pa so kar 96 minut igrali brez prejetega zadetka, odkar so sredi četrte tekme vajeti vsaj začasno prevzeli v svoje roke. Šesto tekmo bo v noči na ponedeljek gostil San Jose.

Kopitar: "Quick vsak večer poskrbi, da imamo lepe možnosti"

"Močno smo se jih lotili in nato z njihove strani prejeli močan pritisk, katerega pa smo se uspeli ubraniti. Nič novega pa ne morem povedati o našem vratarju Johnatanu Quicku. Vsak večer poskrbi, da imamo lepe možnosti za zmago. Ubrani vsak strel, ki ga mora in tudi nekaj tistih, ki jih ne more," je po tekmi dejal Kopitar.

"Mislim, da je bil ključ za zmago dober začetek. Vsi se laho strinjamo, da smo se tokrat najbolj potrudili od vseh tekem letošnje končnice. Potrebovali smo to zmago in se tokrat zares izkazali," je še dodal Hrušičan.

"Nocoj smo prišli na led z namenom. Srečo imam, da lahko igram ob boku s takšnimi hokejisti, ki dajo vse od sebe za zmago. Mislim, da smo vsi odigrali vrhunsko, ampak imamo šele tri zmage. Vemo, da to še nič ne pomeni," pa je po tekmi dejal Quick, ki je v drugem delu sezone ustavil kar 313 strelov od 330.

Rdečekožci v dežavah proti rdečim krilom

Detroit Red Wings so sinoči favoritom Chicago Blackhawks pripravili novo presenečenje in po tokratni zmagi z 2:0 zdaj vodijo že s 3:1. Potem, ko so izgubili uvodno tekmo, so hokejisti Detroita zdaj zagospodarili na ledu in vodijo proti višje rangiranim igralcem Chicaga. Blackhawks so morali davi prvič priznati tretji zaporedni poraz v sezoni. Gola za Detroit sta sinoči dosegla Jakub Kindl in Daniel Cleary. Peto tekmo bo v soboto gostil Chicago.

Patrick Roy Colorado Avalanche vratar NHL upokojitev slovo maketa | Avtor: EPA EPA
Svojo priložnost za uvrstitev v finale konference pa so zapravili hokejisti ekipe Boston Bruins. Slednji so v gosteh pri New York Rangers po podaljšku morali priznati premoč domačinom s 3:4, New York pa je zaostanek v zmagah znižal na 1:3. Peto tekmo bo v soboto gostil Boston, kosmatinci pa bi se z zmago uvrstili v finale konference.

Legende se vračajo: Roy novi trener Colorada

Nekdanji hokejski vratar NHL Patrick Roy, ki je Coloradu Avalanche pripomogel do naslovov prvaka lige v letih 1996 in 2001, se je z moštvom dogovoril o sodelovanju in bo poslej trener svoje nekdanje ekipe. Sedeminštiridesetletni Kanadčan je šesti strateg v zgodovini moštva.

Roy je v svoji karieri Stanleyjev pokal osvojil tudi z Montreal Canadiens leta 1986 in 1993. "To je zame neverjeten dan. Gre za zelo razburljiv izziv, katerega se zelo veselim. Skoraj deset let po tem, ko sem se športno upokojil, sem se vrnil v Denver," je dejal Roy.

Slednji se je leta 1995 iz Montreala preselil v Colorado in kariero zaključil s 551 zmagami v rednem delu. Njegovih 151 zmag v končnici je še vedno rekordnih v ligi NHL, je edini trikratni MVP v NHL, omenjeno priznanje je prejel v letih 1986, 1993 in 2001.

Zadnjih osem let je Roy bdel nad mlado ekipo Quebec Remparts v domačem kraju in jih leta 2006 popeljal do naslova mladinskih državnih prvakov. Ekipa Colorado Avalanche je Royjev dres s številko 33 upokojila leta 2003, Roy pa je v letih 1989, 1990 in 1992 prejel tudi pokal Vezina za najboljšega vratarja v NHL. Pred dvema tednoma se je klubu kot izvršni podpredsednik sicer pridružil tudi legendarni Joe Sakić.

Liga NHL, konferenčni polfinale, rezultati:

Zahod

Los Angeles Kings : San Jose Sharks 3:0 (0:0, 1:0, 2:0) /3:2/
Kopitar (39), Vojnov (41), Carter (60)

Detroit Red Wings : Chicago Blackhawks 2:0 (0:0, 1:0, 1:0) /3:1/
Kindl (31), Cleary (60)

Vzhod

New York Rangers : Boston Bruins 4:3* (0:0, 1:2, 2:1) /1:3/
Hagelin (29), Stepan (42), Boyle (51), Kreider (68); Horton (25), Krug (28), Seguin (49)
* - po podaljšku

/X:Y/ - v poševnicah je izid v zmagah, igrajo na štiri

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.