Šport
46 ogledov

Stara znanca v boj za pokal mušketirjev

novak đoković EPA
V ponovitvi finala letošnjega OP Avstralije se bosta za zmago v Parizu pomerila prvi igralec sveta Novak Đoković in drugi nosilec Andy Murray. V ženski konkurenci se bosta za lovoriko udarili Serena Williams in Garbine Muguruza.

Pri moških sta finalista Pariza Srb Novak Đoković in Britanec Andy Murray. Prvi nosilec Đoković je v polfinalu brez težav premagal Avstrijca Dominica Thiema s 6:2, 6:1, 6:4, drugi nosilec Murray pa je ugnal tretjega, lanskega zmagovalca Švicarja Stana Wawrinko s 6:4, 6:2, 4:6, 6:2.

Đoković si je že četrtič zagotovil odločilni boj na drugem tekmovanju za grand slam v sezoni in bo poskušal v nedeljo prvič priti do lovorike, ki mu v zbirki še manjka.

V drugem polfinalu sta se pomerila Murray in lanski zmagovalec Wawrinka, bolje pa je začel Škot, ki je tretjega nosilca v prvih dveh nizih ugnal s 6:4, 6:2. Švicar je upanje podaljšal z zmago v tretjem nizu, a je nato Murray dokončal delo in se prvič v karieri prebil do finala na igriščih Rolanda Garrosa.

Williamsova v lovu na Steffi Graf

Branilka naslova na odprtem prvenstvu Francije v Parizu Serena Williams se je tudi letos uvrstila v finale. Prva igralka sveta je v polfinalu s 7:6 (7) in 6:4 premagala Nizozemko Kiki Bertens. V finalu bo 34-letna Američanka igrala s Španko Garbine Muguruza, ki je v drugem polfinalu s 6:2 in 6:4 premagala Avstralko Samantho Stosur. Williamsova v francoski prestolnici naskakuje svoj četrti naslov in skupno že 22. naslov na turnirjih za velik slam. Z zmago bi se na večni lestvici na prvem mestu izenačila z Nemko Steffi Graf. Muguruza je v finalu Pariza prvič.

Za Sereno Wiliams in Đokovića ni pariški finale nič novega, a s pomembno razliko: Američanka lahko še četrtič zmaga, medtem ko Srb v četrtem poskusu spet upa na prvenec na Rolandu Garrosu. A zadnja ovira bo visoka, Murray je za vstop v svoj prvi pariški finale premagal lanskega zmagovalca in poskrbel za prvo britansko udeležbo v finalu Pariza po dolgih 79 letih.

V četrto gre rado?

"Zdaj sem v položaju, o katerem sem lahko le sanjal. Upam, da bom še naprej igral tako dobro," je po dobljenem polfinalu, v katerem se s Thiemom ni pretirano namučil, dejal srbski teniški zvezdnik, ki bo v nedeljo nastopil v jubilejnem 20. finalu na turnirjih za grand slam. Z 22-letnim Avstrijcem, ki bo na novi lestvici ATP sploh prvič med deset, ni imel težav: "To je bil moj najboljši dvoboj v Parizu letos. Igral sem na visoki ravni in dobro je, da sem imel nekaj odličnih trenutkov. Upam, da bom takšno igro ponovil še enkrat," je še dejal Đoković.

A tudi za Murrayja je priložnost lepa. Še enkrat lahko, potem ko je prvič dobil že US open, pa Wimbledon, postavi piko na i na turnirju, ki ga še ni osvojil: "Nisem pričakoval, da bom prišel do finala. Vedel sem, da bom moral pokazati svojo najboljšo predstavo na pesku, uspelo mi je in veselim se finala," je dejal Škot, prvi igralec z Otoka v finalu po Bunnyju Austinu leta 1937. Pomagal mu je tudi tekmec, saj je Švicar naredil 53 neizsiljenih napak in pokvaril medsebojno statistiko, kjer je do danes dobil zadnje tri dvoboje.

Španka ni brez možnosti za zmago

V ženskem finalu bo sicer Williamsova imela status favoritinje, a se je v polfinalu za vstopnico za finale precej namučila. Izid 7:6 (7), 6:4 kaže, da je bila Kiki Bertens trda tekmica, ki je sicer tudi imela zdravstvene težave in je občasno tudi šepala, Williamsova pa naj bi že pred dvobojem obnovila poškodbo stegenske mišice. Muguruza je imela lažje delo, 6:2, 6:4 je zadoščalo za njen prvi finale na pariškem pesku. Postala je prva Španka s takšnim dosežkom po 16 letih in Conchiti Martinez.

Španka bo imela še dodaten motiv: tak finalni par je bil tudi lani v Wimbledonu, Muguruza je ostala praznih rok. "Moram se osredotočiti samo na igro in izključiti vse čustvene vidike. Lahko zmagam, zakaj pa ne. Pomembno bo, da ostanem osredotočena. Vesela sem, da mi je danes uspelo premagati Samantho, ki je zelo dobra igralka. Dobro se počutim," pravi Španka, Američanka pa je prepričana, da je v prednosti, tudi zaradi edinega medsebojnega poraza prav v Parizu pred dvema letoma. "Takrat sem se veliko naučila. Sovražim, če izgubljam, upam, da je bilo tisto vsaj za nekaj dobro," pravi Williamsova, ki ima v sicer razmerje zmag in porazov s Španko 3-1.

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.