Šport
138 ogledov

Stara zveza v stečaj, nova v povojih

luka prelc vaterpolo EPA
Vaterpolska zveza Slovenije gre v stečaj. Vaterpolisti so se zato že združili v novo Zvezo vaterpolskih klubov Slovenije, do polnega delovanja pa jim manjka le še članstvo v OKS, kar naj bi se zgodilo na skupščini 15. decembra.

Ni skrivnost, da se je na Vaterpolski zvezi Slovenije zbralo za več kot 400.000 evrov dolgov. Gorazd Gotovac, ki je lani začasno prevzel vodenje zveze in velike dolgove svojih predhodnikov, je poskušal s poenostavljeno prisilno poravnavo, dogovor je bil skoraj dosežen, nanj pa na koncu ni pristala takratna Hypo banka.

"Lani smo imeli na voljo stečaj, poenostavljeno prisilno poravnavo ali pa nevzdržno obstoječe stanje. Bili smo blizu dogovora za prisilno poravnavo, a do tega ni prišlo," potrjuje tudi generalni sekretar nove zveze Jure Kordež, ki ne skriva, da je bila VZS zaradi dolgov tako rekoč zablokirana in poenostavljena prisilna poravnava, ki v zadnjih letih postaja model v slovenskem športu, je bila edini možen izhod, da upniki dobijo poplačan vsaj del dolgov.

Vaterpolisti so se zato odločili za reorganizacijo, vodstvo nove zveze, ki jo vodi Boštjan Tušar iz črnuškega Tača, pa trdi, da nikakor ne gre za nekakšno "by pass" zvezo, v katero je že pristopilo deset klubov, sodniška organizacija in novi krovni organ že vodi letošnja tekmovanja: "Upnike smo obvestili o nameri." Po mnenju Kordeža, so vsi postopki v skladu s pravili, upniki stare zveze pa se bodo lahko odzvali po svoje: "Največja težava je ta, da bi lahko imeli težave s prevozi in namestitvami, kjer ima stara zveza največ dolgov. A že v minuli sezoni smo v okviru stare zveze ob organizaciji kvalifikacij za mladinsko evropsko prvenstvo dokazali, da gre drugače in odziv poslovnih partnerjev takrat je bil: 'Fantje, pa kje ste bili do zdaj?''

Članstvo v Olimpijskem komiteju Slovenije

Kot rečeno, Zveza vaterpolskih klubov Slovenije, ki bo imela sedež v prostorih pokrovitelja Prigo na Brezovici, že vodi tekmovanja. Najpomembnejše bo članstvo v OKS, ki bi zagotovilo podlago za delovanje doma in tudi v tujini. "To bi nam omogočilo, da sodelujemo na domačih in tujih razpisih. Naš cilj je, da že decembra postanemo del OKS in o tem smo se s predsednikom Bogdanom Gabrovcem že dogovarjali, zdaj pa izpolnjujemo še zadnje nujne papirje. Na tem področju smo kar malo v stiski, saj razpisi za kandidaturo za sredstva že potekajo," še pravi Kordež.

Ta še dodaja, da bi rad pri novem delu še naprej sodeloval tudi s starim predsednikom Gotovcem: "Vsekakor gre za človeka visokih moralnih in etičnih načel, ki se spozna na posel in dokumente, zato bi ga v organih zveze potrebovali."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.