Šport
22 ogledov

''Starčki'' zavzeli OP ZDA

Roger Federer EPA
Povprečna starost četrtfinalistov OP ZDA je kar sedem let višja kot pred 25 leti. Podoben trend je opazen tudi v ženski konkurenci.

V tenisu je že dlje časa opazen trend staranja tenisačev, kar je še posebej očitno ob pogledu na četrtinaliste in četrtfinalistke letošnjega OP ZDA.

federer wawrinka | Avtor: EPA EPA
Najstniki dandanes vse težje parirajo močnejšim in izkušenejšim igralcem; v nasprotju s časom, ko so prve grand slame osvajali Boris Becker (17 let), Pete Sampras (19 let) ali Rafael Nadal (19 let).

Meja za doseganje vrhunskih rezultatov se je iz poznih 20. prestavila v zgodnja 30. leta, v nekaterih primerih še nekoliko dlje. Roger Federer pri 34 letih igra morda njegov najboljši tenis v karieri, Serena Williams je bila pri 33 na pragu koledarskega grand slama.

Nemški tenisač Tommy Haas pri 37 letih še ni rekel zadnje besede, z dobrimi predstavami pa navdušuje tudi 36-letni Ivo Karlović. V finalu letošnjega OP ZDA v ženski konkurenci sta se pomerili 32-letna Roberta Vinci in leto starejša Flavia Pennetta.

venus williams | Avtor: EPA EPA
V četrtfinale zadnjega grand slama sezone so se uvrstili Federer (34), Feliciano Lopez (33), Stan Wawrinka (30), Jo-Wilfried Tsonga (30), Kevin Anderson (29), Richard Gasquet (29), Novak Đoković (28) in Marin Čilić (27). Kar polovica jih šteje 30 ali več pomladi, povprečna starost pa je natanko 30 let.

V ženski konkurenci so zaigrale Pennetta (33), Vincijeva (32), Venus Williams (35) in Serena (33). Povprečje je zbijala Kristina Mladenović (22), med mlajšimi četrtfinalistkami pa so še Viktorija Azarenka (26), Petra Kvitova (25) in Simona Halep (24). Povprečna starost je bila 29 let.

Za primerjavo vzemimo OP ZDA pred 25 leti, ko je takrat neznani 19-letnik po imenu Pete Sampras presenetil športno javnost in osvojil prvega od skupno petih naslovov v Flushing Meadowsu. Poleg nekdanjega prvega igralca sveta so v četrtfinalu zaigrali Andrei Čerkasov (20), Andre Agassi (20), David Wheaton (21), Aaron Krickstein (23), Boris Becker (23), Ivan Lendl (30) in John McEnroe (31). Povprečna starost? 23 let!
 
feliciano lopez | Avtor: EPA EPA
Tako McEnroe kot Lendl, ki z 31. oziroma 30. leti veljata za najstarejša udeleženca četrtfinala izpred četrt stolejta, sta bila v zatonu svoje kariere in nikoli več nista osvojila katerega od štirih največjih turnirjev.

Za razliko od Wawrinke (30), ki je na letošnjem OP Francije prikazal eno najboljših predstav v svoji karieri in osvojil drugi grand slam, ali pa Federerja (34), ki se je prvič po letu 2009 uvrstil v dva zaporedna finala na turnirjih velike četverice.

Dominacija ''starih mačkov'' se tako nadaljuje, medtem ko tisti najobetavnejši - Milos Raonic (24), Dominic Thiem (22), Bernard Tomic (22), Nick Kyrgios (20), Thanasi Kokkinakis (19) in Borna Čorić (18) - na največjih turnirjih, vsaj za zdaj, opravljajo vloge statistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.