Šport
321 ogledov

Stare: Gre za tragičen primer

"Mislim, da so bili derbiji čvrsti, ostri, močni, ampak nikdar grobi," pravi And Žurnal24 main
"Bila je inteligentna punca, prijazna, komunikativna. Bil sem zelo presenečen, ker nisem vedel, da je tako hudo zbolela in umrla," je o smrti Jerneje Perc spregovoril športni komentator Andrej Stare.

"Spominjam se je po vsem najboljšem. Bil sem eden prvih, ki so ji čestitali, ko je leta 1996 osvojila bronasto kolajno na evropskem dvoranskem prvenstvu v Stockholmu na 60 metrov. To je bilo veliko presenečenje. Takrat je prvič nastopila tudi Alenka Bikar. Skupaj sta tekli v finalu in bili tretja in peta. Bila je prijetno dekle. Zadnja leta z njo nisem imel stikov. Moje mnenje je, da je veliko prezgodaj prenehala teči. Bila je inteligentna punca, prijazna, komunikativna. Bil sem zelo presenečen, ker nisem vedel, da je tako hudo zbolela in tako hitro umrla," je o smrti Jerneje Perc dejal dolgoletni športni komentator na televiziji Slovenija Andrej Stare.

Stareta, ki velja za enega najboljših poznavalcev slovenske in svetovne atletike in je hkrati tudi doktor medicine, smo povprašali, ali se mu zdi nenavadno, da tako mlada športnica, ki je po besedah nekdanje atletinje Brigite Bukovec živela zdravo, umre v 38. letu starosti? "Pripravljam predavanje, ki ga bom imel 16. decembra na medicinski fakulteti z naslovom nenadna srčna smrt pri športnikih in doping. Pripravil sem strokovni pregled in prerez, kaj se dogaja v športu in s športniki. Zakaj je bilo v zadnjem času toliko smrti. Katere postopke in snovi se je zlorabljalo pri tem. Rekel bi, da šport terja svoj davek tudi po tem, ko tekmovalci in tekmovalke nehajo tekmovati. Mnogi imajo razširjeno srce. So nekatere skupine, ki so bolj rizične, kot so kolesarji in veslači, ki tekmujejo v najbolj ekstremno napornih športih. V kombinaciji s srčno boleznijo in zlorabo z dopingom so lahko te stvari hitro fatalne in smrtne," pravi Stare in dodaja, da v primeru Perčeve ne gre za doping.

"Prebral sem, da je umrla po dolgi težki bolezni, kar ponavadi povezujemo z rakom. Do zdaj povezave med rakom in dopingom še nihče ni odkril. Tukaj gre za čisto drugo vrsto smrti kot tiste, ki smo jim bili v atletiki in športu priča zadnja leta, ko je od leta 1996 več kot 90 športnikov umrlo kar med športnimi tekmovanji. Pri Jerneji gre za tragičen primer. Narava je takšna, da tudi nekaterih najboljših ne izpusti iz svojih krempljev, ko jih označi," zaključuje Stare.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.