Šport
150 ogledov

Stenmark: Moj najboljši prijatelj je Bojan

Nekoč sotekmovalca, danes pa prijatelja, Ingemar Stenmark in Marc Girardelli.
1/32
Žurnal24 main
Ingemar Stenmark, 52 let in Marc Girardelli, 45 let, smučarski legendi, ki sta v svetovnem pokalu skupaj zbrali 132 zmag. Oba sta bila pretekli vikend na Sljemenu in sta spregovorila za zurnal24.si.
 

Marc Girardelli

Rojstvo: 18. 7. 1963
Rojstni kraj: Lustenau, Avstrija
Prva zmaga: 27. 1. 1983, Gällivare (ŠVE), slalom
Število zmag v svetovnem pokalu: 46
Skupne zmage v svetovnem pokalu: 5 (1985, 1986, 1989, 1991, 1993)
Olimpijske igre: dve srebrni medalji
Svetovna prvenstva: štiri zlate, štiri srebrne in tri bronaste medalje

Avstrijec Marc Girardelli je svoje največje uspehe in boleče trenutke doživel pod zastavo Luksemburga . Neuničljivi Girardelli je petkrat sezono končal kot skupni zmagovalec svetovnega pokala, kar še danes velja za rekord.

Poleg velikega talenta in znanja ga je spremljala tudi nesreča. Sreča mu je vse prevečkrat obrnila hrbet, kar se zdravja tiče. Skozi celotno kariero so ga spremljale težke poškodbe. Dr. Richard Steadman iz Vaila je dejal, da ni videl grših poškodb. Imel je 15 težkih operacij. Leta 1990 se je v Sestrieru v Italiji poškodoval tako hudo, da je skoraj ostal paraplegik. Kljub vsem poškodbam, danes še vedno veliko stoji na smučkah: "Ja, smučarske čevlje in smučke so še vedno moj stalni rekvizit. To je del moje nove službe. Pogosto smučam z mojimi strankami. Veliko se udeležujem prireditev povezanih s smučanjem in drugih prireditev povezanih s snegom," je v pogovoru za zurnal24.si dejala smučar, ki je na najvišji stopnički v svetovnem pokalu stal prav v vseh disciplinah.


Marc Girardelli je še naprej povezan s smučanjem. © Gregor Prebil

 

 

Ingemar Stenmark

Rojstvo: 18. 3. 1956
Rojstni kraj: Joesjö, Švedska
Prva zmaga: 17. 12. 1974, Madonna di Campiglio (ITA), slalom
Število zmag v svetovnem pokalu: 86
Skupne zmage v svetovnem pokalu: 3 (1976, 1977, 1978)
Olimpijske igre: dve zlati in ena bronasta medalja
Svetovna prvenstva: tri zlate in ena srebrna medalja

Zanimalo nas je s čim se ukvarja dandanes? "Imam svojo znamko oblačil, ki jo tržim v več državah. Nekaj časa je tudi že na trgovinskih policah v Sloveniji, naslednje leto pa upam, da bo tudi že na Hrvaškem," si je malo samopromocije privoščil nekdanji as belih strmin, ki je po drugi strani navdušen nad humanitarnimi prireditvami, kot so tekme legend. "Zelo dobra ideja, ki jo podpiram. Legende bi se morale v humanitarne namene pomeriti na vsaki slalomski tekmi za svetovni pokal. Predlagam, da bi se nekdanji smučarji pomerili kar v premoru med obema vožnjama slaloma, ko je občinstvo še ob progi. Vse skupaj bi še dodatno začinilo tekmo in se ne bi razvleklo na cel dan, saj ljudje v mrazu le težko zdržijo tako dolgo. Hkrati idejo podpiram tudi zaradi humanitarnosti. Prav je da otroci in tisti, ki nimajo denarja, dobijo pomoč!“ , je še dejal Girardelli, ki je trenutek zatem pokazal tudi osvajalske čare, ko je od slovenske kolegice poskušal iztržiti telefonsko številko.

V družbi Girardellija, ki ga zaradi poslovnih obveznosti na naslednjem slalomu v Kranjski Gori ne bo, se je veliko zadrževal brez dvoma tekmovalec z najboljšo tehniko v zgodovini alpskega smučanja Šved Ingemar Stenmark . Nekoliko zdolgočasen šampion, velik prijatelj Slovenije in rekorder po zmagah v svetovnem pokalu (zmagal je 86-krat), si je vzel čas za pogovor za zurnal24.si in bil kot večina zelo zadovoljen z organizacijo hrvaških prirediteljev: "V Zagrebu so se z organizacijo zares lepo potrudili. Super je, da imamo prireditve, kjer se družimo z nekdanjimi sotekmovalci, zbran denar pa podarimo v humanitarne namene."

Ingemar Stenmark se na tekmi legend ni želel preveč izpostavljati, to je domena Alberta Tombe. © Gregor Prebil

 

 

Nepremagljivi Šved

Ingemar Stenmark je osvojil največ zmag (86) v svetovnem pokalu v zgodovini alpskega smučanja. Vse je osvojil v slalomu in veleslalomu. V sezoni 1975/76 je sedemkrat zapored slavil zmago v slalomu, v sezoni 1978/1979 pa je bil v veleslalomu nepremagljiv kar na desetih zaporednih tekmah.

Smučar, ki je bil v tehničnih disciplinah tako superioren, da so Avstrijci zaradi njega leta 1982 izumili še četrto disciplino, superveleslalom, da bi več zmag zbrali tudi tekmovalci v hitrih disciplinah, sedaj le poredko stopi na smuči. "Za menoj je letos le en smučarski dan," pravi redkobesedni Skandinavec, ki so mu na OI leta 1984 v Sarajevu zaradi statusa profesionalca prepovedali nastop in ni mogel braniti dveh zlatih medalj, ki jih je osvojil štiri leta prej na OI v Lake Placidu. Tekem legend se bo redno udeleževal, saj o njih meni: "Dobra ideja, saj zbiramo denar za pomoči potrebne otroke. To je najbolj pomembno."

Kako tesno je Stenmark povezan s Slovenijo , največje uspehe je dosegal na elanovih smučeh, pove tudi njegova zadnja izjava. "Izmed vseh, ki so se zbrali v Zagrebu je moj najboljši prijatelj Bojan Križaj."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.