Šport
17 ogledov

Stevanovič: Spremljala me je nesreča

V Pragi je Dejana Stevanoviča zdelala viroza, v Tacnu in Augsburgu mu je do fina Žurnal24 main
S polfinalom kanuistov in kajakašic so Slovenci zaključili letošnjo sezono svetovnega pokala. Najbolje uvrščeni kanuist je bil Dejan Stevanovič na 15. mestu. Nina Mozetič je bila 23.

Na zadnji tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni se slovenski kanuisti in edina kajakašica Nina Mozetič niso najbolj izkazali. Še najbolje se je s petnajstim mestom odrezal Dejan Stevanovič. Primorec je z olimpijsko progo v Augsburgu opravil sicer brez kazenskih sekund, vendar je bil zaostanek šestih sekund in 38 stotink za vodilnim Avstralcem Robinom Bellom prevelik za nastop med deseterico najboljših. "Čeprav sem imel letos vrhunske priprave, mi ni in ni šlo. Prvič v moji karieri, odkar veslam med člani v svetovnem pokalu, se mi še ni zgodilo, da ne bi v celi sezoni vsaj enkrat prišel v finale. Letos me je prav posod spremljala nesreča. Nisem se uvrstil na olimpijske igre na evropskem prvenstvu v Krakovu, v Pragi sem bil v vrhunski formi, proga mi je ustrezala, pa sem staknil virozo in potem je bilo nemogoče storiti veliko. V Tacnu mi je malo zmanjkalo, tukaj spet," je povedal Stevo, ki je po EP v Krakovu že resno razmišljal o zaključku kariere, a se nato vseeno odločil, da bo še vztrajal.


Jošt Zakrajšek je s sezono zadovoljen. © Nina Jelenc

 
Jošt Zakrajšek , ki se je lani na tekmi v Augsburgu sploh prvič uvrstil v finale tekme svetovnega pokala, tokrat ni ponovil uspeha. V polfinalu je izpustil vratica, dobil še dve kazenski sekundi in se tako uvrstil na rep razpredelnice. Osemindvajsetega mesta ni moglo omiliti niti dejstvo, da bi bil brez zgrešenih vratic zanesljiv finalist in bi po polfinalu zasedal peto mesto. Kljub temu je bil z letošnjo sezono zadovoljen : "Svoj osnovni letošnji cilj, priti v finale, sem izpolnil. Tukaj sem bil izjemno hiter na progi, finale sploh ne bi bil vprašljiv, a potem sem v desetih vratih storil usodno napako. S slalomsko sezono sem zadovoljen, tu je še naslov svetovnega podprvaka v spustu, ki sem ga osvojil v Ivrei. Naslednji teden me čaka še tekma v Španiji (Seo d'Urgell, op. p.), nato pa odhajava z dekletom Špelo za 14 dni na zaslužen dopust na Rodos." Mesto pred Zakrajškom je tekmo končal Slovak Alexander Slafkovsky, ki je bil pretekli teden v Tacnu drugi. Že v kvalifikacijah je izpadel  Benjamin Savšek , ki je po svoji stari navadi pridno zbiral kazenske sekunde in bil 34.

Z dobrima dvema sekundama prednosti je med kanuisti zmagal Avstralec Robin Bell, ki je bil najboljši že po polfinalih, pred Čehom Tomašem Indruchom in Poljakom Krzysztofom Bierytom .

 
 

Prvič v moji karieri, odkar veslam med člani v svetovnem pokalu, se mi še ni zgodilo, da ne bi v celi sezoni vsaj enkrat prišel v finale. Letos me je prav posod spremljala nesreča.

Dejan Stevanovič

 
Čeprav na izbirnih tekmah za sestavo reprezentance nobena izmed deklet ni izpolnila predpisane norme in jim je bil omogočen nastop le na domači tekmi svetovnega pokala v Tacnu, je v Nemčiji nastopila Nina Mozetič . V Tacnu je tekmo namreč končala na izvrstnem četrtem mestu, kar ji je odprlo vrata za nastop na tretji tekmi svetovnega pokala. Na brzicah reke Lech se ni znašla tako kot na Savi. "Finala so me stala zadnja protitočna vrata, ki jih zaradi napake v enih vratcih prej, ko me je zabilo ob zid, nisem ujela. Izgubila sem ogromno časa, kar je pomenilo zame konec tekmovanja. Do tam sem bila res dobro na poti, imela najboljši vmesni čas, najzahtevnejše dele sem odveslala praktično brezhibno, ko pa sem prišla do mirnejšega dela proge sem se dotaknila vrat in dobila pribitek dveh kazenskih sekund. Uvrstitev v Tacnu je bila dobra, a vseeno slaba uteha za olimpijske igre, ki so bile več kot dosegljive," je povedala Nina Mozetič , ki je tekmo v Augsburgu končala na 23. mestu.


Nina Mozetič je svojo uvrstitev pokvarila na mirnejšem delu proge.  © Nina Jelenc

 
Med kajakašicami je svojo nalogo nekoliko presenetljivo najbolje opravila Avstralka Katrina Lawrence , ki je bila boljša od nekdanje svetovne prvakinje Jane Dukatove s Slovaške in Čehinje Marie Rihoškove . Ženski finale je zaznamoval hud naliv, ki se je razbesnel nad Augsburgom in tako večino članov ekip pregnal v šotore, kjer so na suhem preko videa spremljali potek tekme.

Članska slalomska reprezentanca je tako končala letošnje nastope na tekmah svetovnega pokala. Sledil bo daljši premor, v začetku septembra pa se bo nadaljevala svetovna serija. Ta poteka že drugo leto in prestavlja konkurenco tekmam svetovnega pokala, ima pa tudi bogat nagradni sklad za zmagovalce, česar v svetovnem pokalu ni. Prva tekma svetovne serije je bila že pozimi v Sydneyju, druga bo v Bratislavi, tretja v Tacnu , sledile pa bodo še tekme v Nemčiji in ZDA.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.