Šport
23 ogledov

Stevens in Odrova tudi v evropskem članskem vrhu

Tjaša Oder Boštjan Erjavec
Slovenska plavalna reprezentanca se počasi, a uspešno pomlajuje.

Med izkušenimi tekmovalci sta slovenske barve na evropskem prvenstvu v kratkih bazenih v Herningu na Danskem branila nosilec kolajn Damir Dugonjić in Robert Žbogar, vidne uspehe v članski kategoriji sta dosegla tudi mlada Ravenčanka Tjaša Oder in triglavan Peter John Stevens.

Odrova se je vnovič izkazala z osebnim rekordom na 800 m prosto in osmim mestom, v nevarnosti pa bi bil tudi državni rekord Anje Čarman iz leta 2001, če bi imela Odrova priložnost, da nastopi v popoldanski finalni skupini z močnejšimi plavalkami, tako pa je bila "obsojena" na samostojen nastop in prepričljivo zmago v svoji skupini. Stevens je rušil slovenske mladinske rekorde in bil v finalu na 50 prsno celo peti, le desetinko oddaljen od prvega članskega odličja.

Šola nič več na prvem mestu

Pri tem je zanimivo, da imata plavalca za sabo zelo podobni športni poti. Oba sta osvajala kolajne na mladinskih EP in oba sta na mladinskem svetovnem prvenstvu stopila na najvišjo stopničko. Podobno načrtujeta tudi nadaljevanje športne poti. Odrova bo še pred novim letom odšla na študij in treniranje v ZDA v Arizono, Stevensa v tekočem šolskem letu čaka matura, jeseni pa tudi on napoveduje odhod v ZDA. Odrova je na prvenstvu na Danskem delovala zelo samozavestno.

"Šole nimam več. Malo sem si vzela premor in trenutno se posvečam le plavanju. Včasih je bila pač šola na prvem mestu. Pa tudi plavalna reprezentanca je v tem trenutku odlična, dobro se razumemo in super smo delali na višinskih pripravah. Tudi to se pozna," o plavanju pravi Korošica. Tudi v ZDA bo ohranila visoke cilje:

"V Sloveniji je težko prilagoditi plavanje in študij. Tam sem zaradi plavanja, a tudi šolski cilji so visoki. Najprej bom vpisala fizioterapijo, pozneje pa verjetno stomatologijo ali pa medicino. Najprej moram videti, kako je tam s treningi, saj smo videli, da se vsi ne znajdejo dobro. Mislim pa, da lahko napredujem in osvojim tudi kakšno kolajno na evropskem ali svetovnem prvenstvu. Ko sem se odločila za plavanje, je bil cilj olimpijska kolajna, in to bi bilo enkratno. A v ZDA bo enako pomembna šola."

Stevens najhitrejši mladinec vseh časov

Odrova pričakuje, da bo imela v ZDA izredne pogoje, podrobnosti ji je razkrila nekdanja reprezentantka Olimpije Katja Hajdinjak, ki študira na isti univerzi, o ameriškem študentskem življenju pa je iz prve roke izvedela tudi od klubskega sotekmovalca Dugonjića. Že konec tedna bo Odrova v Mariboru lovila normo za EP v 50-metrskih bazenih v Berlinu 2014.

Stevens je zadovoljen z mladinsko potjo. Ne le da se je približal najboljšim na 50 prsno, dokazal je, da je tudi najhitrejši mladinec vseh časov v Sloveniji na 50, 100 in 200 prsno. A mladinski rekord na 100 prsno mu je zaradi številnih napak na obratih v Herningu ušel za zgolj 18 stotink.

Hotel biti rekorder v vseh disciplinah

"Dokazal sem, da zdržim tudi 200-metrsko razdaljo, kar kaže, da lahko delam tudi ambiciozno za 100-metrsko. Na žalost se mi start na 100 prsno ni posrečil, računal sem na izid okrog 59,5. Moj cilj je bil, da bi bil v vseh treh disciplinah vpisan kot mladinski rekorder," pravi.

Kot nepozabno mu bo v spominu ostalo mladinsko SP v Dubaju, kjer se je povzpel na najvišjo stopničko, čeprav bo tudi preboj med člansko elito v Herningu ostal nekaj posebnega.

V stiku s trenerjem iz Tennesseeja

 

"Upam, da bo tako kot v Dubaju v članski kategoriji," še pravi plavalec, ki naj bi avgusta odšel na Univerzo v Tennesseeju: "Z mano je v stik stopil njihov trener. Imeli bomo dobro štafeto, saj so rekrutirali tri sprinterje z letošnjega mladinskega svetovnega prvenstva, močna pa je tudi skupina v prsnem plavanju, kar mi bo prišlo prav," dodaja Stevens in ostaja pazljiv pri napovedih za EP.

"Cilj je nastop v Berlinu in upam, da bom ponovil tak start kot tukaj. A letos bo pomembnejša šola," je dejal pred svojo zadnjo tekmo letošnjega leta Mariboru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.