Šport
50 ogledov

Štiri padce vzel v zakup

primož roglič Profimedias
Slovenski kolesar Primož Roglič je priznal, da je z izjemnim uspehom na letošnjem Giru presenetil tudi samega sebe.

Slovenski junak letošnje kolesarske dirke po Italiji Primož Roglič je z etapno zmago in enim drugim mestom, za prvim v uvodni etapi je zaostal za desetinko oziroma 1,5 centimetra, presenetil celotno kolesarsko karavano. Še večjo težo uspehoma daje dejstvo, da mu je to uspelo v vožnji na čas. Slovenija tako dobiva novega vsestranskega kolesarja.

Nekdanji smučarski skakalec Roglič je od leta 2013 doživel meteorski vzpon. Ko se je dokazal na amaterskih dirkah, ga je pod svoje okrilje vzela Adria Mobil, Zasavec pa jim je zaupanje hitro povrnil. Lani je dobil dirko po Azerbajdžanu in Sloveniji, bil zelo dober v bolj razgibanih oziroma gorskih preizkušnjah, pri nizozemski ekipi svetovne serije LottoNL-Jumbo pa se je zdaj prelevil v odličnega kronometrista.

"Presenetil sem tudi sebe. Noro, z eno besedo. Tako velik dogodek, posebno z uspehi in kar se je zgodilo ... Nepozabna izkušnja," je uvodoma začel pogovor Roglič in o prelevitvi dodal: "Ne, v kronometru res nisem tega pričakoval. Prepričan sem bil, da lahko v kakšni etapi posežem visoko. Cilj sem imel, da zmagam v etapi. Potem pa od starta s kronometrom ... Presrečen sem bil. Tudi v ekipi so bili super zadovoljni, presenečeni z mano vred."

Pri Adrii Mobil nikoli ni blestel v vožnjah na čas. Tako dolgega kronometra, kot ga je odpeljal v deveti etapi - dolg je bil 40,5 km -, v življenju še ni odpeljal. Odgovora na vprašanje, čemu pripisuje razcvet v uri resnice, še ni našel. "Ne vem. Mogoče, ker sem letos dobil svoje kolo, začel trenirati, naredil sem nastavitve. Temu sem se začel posvečati. Vedno bolj mi je všeč. Komaj čakam, da sestavim doma 'kozo' in začnem spet trenirati," iskreno odgovarja Roglič.

''Brez padcev bi bilo prelahko''

Trenutno drugi najboljši Slovenec na svetovni lestvici, pred njim je Simon Špilak, je bil med italijansko dirko tudi precej pogosto na tleh. Kakšen padec je bil tudi zaradi neizkušenosti, je brez težav priznal Roglič in nadaljeval: "Štirikrat sem bil na tleh. Če ne bi bilo tega, bi bilo kar prelahko. Ko sem se sestavil, je bilo spet v redu. Vzamem v zakup. Veliko sem se naučil. Gremo naprej."

Ko se je ob koncu lanske sezone iz Adrie podal v Lotto, nihče ni verjel, da lahko tako hitro kolesari z najboljšimi. Že na uvodnih dirkah je dokazal, da je tega zmožen, vendar dodaja, da pred enim letom, ko je dobil dirko Po Sloveniji, ni računal, da bo tako hitro zablestel na še višji ravni: "Ne bi si mislil. Celo sezono, razen Avstralije, sem presenečal. To je bilo res 'vau'. Tudi zaradi sproščenosti. Bolj si sproščen, boljši rezultati so na koncu. Največ pritiska si daš sam in se lahko uničiš."

Po zasluženem počitku na Poljsko

Zdaj 26-letnika čaka nekaj zasluženega počitka, nato pa bo sredi julija dirkal po Poljskem, kjer bo kapetan ekipe. Obljublja, da bo tam dal vse od sebe, verjame, da lahko doseže lep uspeh. Po tem pa se bo posvetil pripravam na olimpijske igre v Riu, kjer je kar naenkrat postal kolesar, ki lahko poseže visoko. Predvsem zato, ker bo v Braziliji proga zelo zahtevna.

"Zdaj, ko sem izvedel, da bom vozil tudi kronometer, je normalno, da se želim čim bolje pripraviti in nastopiti čim bolje," umirjeno pravi Rogla, kot ga kličejo. Zahtevna trasa mu odgovarja: "Raje imam, če je gor, dol, levo in desno, kakor če je sama ravnina. Tam nisem najmočnejši. Če je trasa razgibana, sem pa zelo močan."

Z mediji z roko v roki

Ne najbolj vajen intervjujev in drugih medijskih aktivnosti se je že pred začetkom Gira moral soočiti tudi s tem. Čeprav ne velja za najbolj zgovornega - odlično mu gre pisanje blogov -, se je hitro navadil tudi na to plat službe, po italijanski pentlji je po prihodu v domovino brez težav odgovarjal na številna vprašanja. "Medijem sem poizkušal čim bolj ustreči. Mi živimo zaradi njih, delujemo z roko v roki. Ni mi bilo težavno."

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.