Šport
22 ogledov

Štirje orli na tekmi, najdaljši Prevc

jurij tepeš olimpijske igre soči smučarski skoki Stanko Gruden/STA
Sobotne tekme na veliki skakalnici se bodo udeležili vsi štirje slovenski predstavniki. Najboljši rezultat med slovenskimi orli je dosegel Peter Prevc (128,5 metra), ki je kvalifikacije izkoristil za trening, saj je imel nastop na tekmi že zagotovljen.

Na sobotno olimpijsko tekmo na veliki skakalnici so se uvrstili vsi štirje slovenski skakalci. Jernej Damjan je pristal pri 126 metrih in dosegel osmi izid kvalifikacij, Jurij Tepeš pa je skočil 123,5 metra in bil 15. Robert Kranjec in Peter Prevc sta imela tekmo že zagotovljeno.

V skoku za trening je Kranjec pristal pri 127 metrih, srebrni Prevc pa je skočil 128,5 metra. Najdaljša sta bila zmagovalec kvalifikacij Nemec Michael Hayböck in zmagovalec novoletne turneje Avstrijec Thomas Diethart, tudi slednji je imel nastop zagotovljen vnaprej, ki sta pristala pri 131 metrih.

Kranjec korak naprej, Prevc četrt koraka nazaj

"Včeraj sem zadnji skok že opravil zelo dobro, danes sem hotel nekaj dodati, a mi ni uspelo. Skakal sem preveč na silo, s premalo občutka, tako da sem storil četrt koraka nazaj," je dejal Prevc, ki se zaveda, da je v vlogi favorita: "Jasno je, da sem med favoriti, a to moram odmisliti in se zbrati le na skoke," meni skakalec iz Dolenje vasi, ki kot glavne konkurente seveda vidi Poljaka Kamila Stocha in Nemce: "Skoke drugih pa nisem niti natančneje spremljal."

''Včeraj me je bilo strah, danes sem bolj sproščen''

Če je Prevc storil četrt koraka nazaj, pa je Kranjec naredil dolg korak naprej. V kvalifikacijah - na tekmo je bil tako kot Prevc neposredno uvrščen, je že bil bližje najboljšim, upa, da bo na tekmi še bolj, glavni cilj pa mu ostaja ponedeljkova ekipna tekma. "Danes je bilo že bolje, čeprav je jasno, da imam še bolečine. Praktično pri vseh elementih skoka, pa tudi hodim bolj težko. Ampak dodajam, vsak skok je boljši. Včeraj me je bilo strah, danes sem bil bolj sproščen, dejstvo pa je, da sem zaradi poškodbe omejen," je bil nekoliko boljše volje kot dan prej Kranjec.

Tepeš in Damjan opravila nalogo

Tepeš, ki danes praznuje rojstni dan, in Damjan sta se zanesljivo uvrstila na tekmo, a si želita še kaj več. "Kvalifikacijski skok mi je veliko bolj uspel kot poskusni seriji, v obeh sem poskusil nekaj novega, kar je bilo po mojih prejšnjih skokih nuja. Kvalifikacijski skok mi je bolje uspel, iz tega lahko delam naprej, vidim, da nisem daleč," ostaja optimist Tepeš, optimistično razmišlja tudi Damjan: "Vsak dan skakalnico bolj čutim, čeprav še nisem naredil ta pravega skoka. Glavno je, da sem se uvrstil na tekmo, pred katero je težko kaj napovedovati. Tekmovalci smo zelo, zelo blizu, pa še na tej skakalnici se zelo pozna veter. Če ga več dobiš, greš dosti dlje, odbitek pa ni tako velik kot dobiš metrov."

''Pero mišica'' med favoriti za medalje

Strokovnjaki so si enotni, da je na tekmi glavni favorit prvak z male skakalnice Stoch, Prevc naj bi bil spet njegov glavni konkurent, glede na skoke na treningu in ugled pa iz kroga kandidatov za kolajne ne moremo črtati Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja, njegovega rojaka Michaela Hayböcka, Japonca Noriakija Kasaija, branilca naslova Simona Ammanna, Nemca Severina Freunda in Norvežana Andersa Bardala.

Smučarski skoki, Soči, velika skakalnica (M):

Komentarjev 1
  • tralala 21:14 14.februar 2014.

    Bravo, fantje! Res bi moglo iti nekaj zelo po zlu, da bi ne dobili še ene kolajne - vsaj ekipno, če ne še posamično.