Šport
3 ogledov

Štirje Slovenci v vrhu

Sašo Bertoncelj je prejel najboljšo oceno kvalifikacij. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Sašo Bertoncelj je na zadnji tekmi letošnje sezone svetovnega pokala v športni gimnastiki v Stuttgartu z oceno 15,525 točke na konju zasedel četrto mesto, v skupni razvrstitvi pa je sezono končal na tretjem.

Izkazalo se je, da si je Mitja Petkovšek že pred odhodom v Nemčijo zagotovil skupno zmago v svetovnem pokalu na bradlji, čeprav je zadnji dve tekmi zaradi poškodbe hrbta izpustil. Sicer si je finale na bradlji prav kot zadnji, osmi, pritelovadil tudi Poljak Adam Kierzkowski, ki bi z morebitno današnjo zmago sicer Petkovška še lahko izrinil s prestola, a je takšen scenarij bolj sodil v rubriko "saj ni res, pa je". Poljak je bil v današnjem finalu na bradlji osmi, Petkovšek pa se je lahko po sezonah 1999/2000 in 2003/04 razveselil še svoje tretje skupne zmage v svetovnem pokalu v karieri.

"Če se ozrem nazaj, je kljub vsem težavam za menoj zelo dobra sezona. Tekma na evropskem prvenstvu je bila fantastična, sezono pa sem kronal kot zmagovalec svetovnega pokala, tako da je res super," je po zmagi v svetovnem pokalu v pogovoru za STA povedal Mitja Petkovšek, ki je na zadnjo tekmo sezone v Stuttgart sicer odpotoval, a le kot gledalec: "Noro, res! Zame je bila pot v Nemčijo prava 'uživancija'.''

V Stuttgart se je v boj za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala na drogu podal Aljaž Pegan, ki se je po zmagi na predzadnjem pokalu v Osijeku na prvem mestu lestvice s 180 točkami izenačil s svetovnim podprvakom na drogu (telovadcem se v skupni zbir točk štejejo po štirje najboljši nastopi v sezoni) in do tedaj vodilnim na lestvici Nizozemcem Epkejem Zonderlandom. A Peganu se je kvalifikacijska sestava povsem ponesrečila, tako da je na zadnji tekmi ostal brez finala. Kljub temu je še imel nekaj možnosti, da bi se ovenčal s skupno zmago; če ga je Zonderland namreč želel prehiteti v skupni razvrstitvi, je moral v soboto zmagati, sicer bi si tekmeca razdelila skupno zmago. A zgodilo se je prav to in Pegan je tako po zmagi v sezonah 2001/02 ter tretjem mestu v 2005/06 z drugim mestom spet ponovil dosežek iz sezon 1999/2000.

"Malo sem sicer še upal, da morda Zonderlandu ne bi uspelo, saj je bil finale kar dober. Fantje so sicer slabo začeli, nato pa je 'padlo' nekaj dobrih ocen in vedel sem, da moj tekmec ne bo mogel taktizirati. Vaja mu je dobro uspela, tako da je povsem zasluženo zmagal in tudi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Škoda, da tudi sam nisem mogel tekmovati," je za STA povedal Pegan, ki je z minulo sezono zelo zadovoljen: "Če sezono končaš na drugem mestu v skupni razvrstitvi, je to res odličen dosežek. Gotovo je za menoj dobra sezona, lahko pa bi bila še boljša, če ne bi imel spomladi težav s poškodbo hrbta. A z jesenskim delom sem lahko zelo zadovoljen, dobro sem ga 'odtelovadil', le malo smole sem imel na svetovnem prvenstvu."

In če sta dvojec P & P že več kot desetletje stalnica v svetovnem vrhu, pa sta se letos med najboljše na svetu prvič v karierah prebila tudi Sašo Bertoncelj in Adela Šajn. Oba sta na svojih paradnih orodjih - konju z ročaji oziroma gredi - sezono svetovnega pokala končala na tretjem mestu v skupni razvrstitvi, kar je za mlada telovadca izjemen dosežek. Blizu najboljših, med najboljšo deseterico, so sezono svetovnega pokala končali tudi Rok Klavora, ki je bil šesti skupno na parterju, Šajnova je bila četrta na parterju, Saša Golob pa na tem orodju sedma, Tjaša Kysselef pa šesta skupno na preskoku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.