Šport
15 ogledov

Stoner slavil prvič letos, Rossi 6.

1/19
Žurnal24 main
Na 13. dirki sezone je prvič letos zmagal Stoner. Vodilni v seštevku Lorenzo je bil četrti, Rossi z zaostankom 27 sekund šesti. Dirko v 125 ccm je dobil Pol Espargaro, v Moto2 pa Iannone.
Rossi je pred zaključkom sezone obljubil, da bo do naslova prvaka pomagal Lorenzu: "Bolje se razumem z Danijem, a naslov prvaka si zasluži Jorge. Če me bo Yamaha prosila za pomoč, mu bom pomagal." Vodilni Lorenzo ima 63 točk prednosti pred Pedroso.

Končno Stoner!
Eden glavnih favoritov za naslov prvaka v MotoGP-ju izpred začetka sezone Casey Stoner (Ducati) je v 13. poizkusu le dosegel prvo zmago letos. Z vodstvom od starta na prvi dirki v španski Aragoniji do cilja je pet sekund za sabo pustil Danija Pedroso (Repsol Honda) in za devet sekund Nickeyja Haydna (Ducati) in Jorgeja Lorenza (Fiat Yamaha). Dani je le za nekaj točk znižal več kot 50 točk visok zaostanek za vodilnim v seštevku Jorgejem. Ben Spies (Yamaha Tech 3) je bil peti, s kar 27 sekundami zaostanka pa je na šestem mestu razočaral Valentino Rossi (Fiat Yamaha). Večkratni svetovni prvak Rossi je nazadnje zmagal na prvi dirki te sezone v Katarju. Osem dirk zapored ni bil brez zmage že vse od leta 2000 (če štejemo še dirke, na katerih zaradi poškodbe ni nastopil, pa je brez pokala za najboljšega že 12 dirk).

Skupni seštevek v MotoGP-ju pred zadnjimi 5 dirkami:
1. J. Lorenzo 284 točk
2. D. Pedrosa 228
3. C. Stoner 155
4. V. Rossi 140
5. A. Dovizioso 139
6. B. Spies 131
7. N. Hayden 125
8. R. De Puniet 81

Kako se je razpletalo
Stoner je v prvem krogu odbil napade Lorenza, z eksplozivnim startom pa se je na tretje mesto prebil Hayden. Pedrosa je z zanj netipično slabim startom padel na peto mesto (tudi za Spiesa), a bil že krog kasneje tretji. Prednost Honde in Ducatija pred Yamaho na novi stezi Motorland Aragon (manjko moči motorja – na kvalifikacijah je imel Lorenzo šele 15. najvišjo končno hitrost) se je pokazala v tretjem krogu, ko je na najdaljši ravnini Dani brez težav za drugo mesto prehitel Jorgeja. V osmem krogu je neprepoznavni Rossi na osmem mestu zaostajal že deset sekund. Devet krogov pred ciljem je za sedmo mesto prehitel Marca Simoncellija (Gresini Honda), medtem ko je za šestim Andreo Doviziosom (Repsol Honda) zaostajal že 11 sekund (za vodilnim pa 21). Spredaj je Stoner dirkal brez napak in držal minimalno prednost sekunde pred Pedroso. Za potezo dirke je v zadnjem krogu poskrbel Hayden, ki je z zmagovalnega odra izrinil Lorenza. Nekaj kilometrov pred ciljem si je napako privoščil Dovizioso, ki je padel s šestega mesta.

Elias četrti
Italijan Andrea Iannone (Speed Up) nadaljuje s hladno/toplimi rezultati. Tokrat se je v razredu Moto2 že sredi dirke odpeljal tekmecem in zmagal s šestimi sekundami prednosti. Toni Elias (Moriwaki) se je po 12. startnem položaju počasi prebijal proti vrhu in končal na četrtem mestu (za Julianom Simonom (Suter) in Gaborjem Talmacsijem (Speed Up)). V skupnem seštevku ima Elias še naprej visoko prednost pred zasledovalci: 76 točk pred Simonom in 80 pred Iannonejem.

VN Aragonije se je začela z minuto molka v spomin na pokojnega Šojo Tomizavo. Poglejte v dodani galeriji.

Terol z drugim mestom nov vodilni
Španec Pol Espargaro (Derbi) je dobil dirko v najšibkejšem razredu do 125 kubikov. Sedem krogov pred ciljem je Španca Nica Terola (Aprilia) spustil na prvo mesto, mu sledil in ga prehitel v predzadnjem zavoju zadnjega kroga (+0,050). S skoraj 10 sekundami zaostanka je na tretjem mestu končal Britanec Bradley Smith (Aprilia). Pred dirko vodilni v seštevku Marc Marquez (Derbi) je bil žrtev padca Randyja Krummenacherja (Aprilia). Marc je odstopil (nesreča se je zgodila že v prvem zavoju), Randy pa se je pobral in nadaljeval, a so ga komisarji kasneje povsem brez potrebe diskvalificirali. V točkovanju je povedal Terol (šest točk pred Espargarojem in 11 pred Marquezom).

VN Aragonije - MotoGP, Motorland Aragon, končni vrstni red:

1. Casey Stoner (Ducati)
2. Dani Pedrosa (Repsol Honda) +5,148
3. Nickey Hayden (Ducati) +9,496
4. Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) +9,580
5. Ben Spies (Yamaha Tech 3) +13,771
6. Valentino Rossi (Fiat Yamaha) +27,330
7. Marco Simoncelli (Gresini Honda) +28,511
8. Alvaro bautista (Rizla Suzuki) +35,254
padec v zadnjem krogu: Andrea Dovizioso (Repsol Honda)

Stoner je v prvem krogu odbil napade Lorenza, z eksplozivnim startom pa se je na tretje mesto prebil Hayden. Pedrosa je z zanj netipično slabim startom padel na peto mesto (tudi za Spiesa), a bil že krog kasneje tretji. Prednost Honde in Ducatija pred Yamaho na novi stezi Motorland Aragon (manjko moči motorja – na kvalifikacijah je imel Lorenzo šele 15. najvišjo končno hitrost) se je pokazala v tretjem krogu, ko je na najdaljši ravnini Dani brez težav za drugo mesto prehitel Jorgeja in začel lov na Caseyja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.