Šport
19 ogledov

Štrajhar ni začel najbolje

Klemen Štrajhar olimpijske igre London lokostrelstvo
1/8
Stanko Gruden/STA
Še pred uradnim začetkom olimpijskih iger je že nastopil prvi slovenski športnik. Lokostrelec Klemen Štrajhar je zbral 639 točk in zasedel 58. mesto, kar pomeni, da je prehitel samo šest tekmecev.

Mladi slovenski lokostrelec Klemen Štrajhar je prebil led in se prvi med slovenskimi olimpijci podal v tekmovalno areno. Danes je imel v Lord’s Cricket Groundu kvalifikacije, v katerih je zasedel 58. mesto, tako da ga na tekmi na izpadanje prihodnji teden čaka tekmec iz “top 8″. A 17-letnik, ki ga je malo zdelala trema, ostaja optimističen.

Še pred drevišnjim slovesnim odprtjem olimpijskih iger v Londonu je Štrajhar v jutranjih urah začel kvalifikacije, ki služijo zgolj za razvrstitev tekmovalcev na glavni tekmi. Lokostrelci so merili na 22 tarč hkrati in v dveh serijah je za razvrstitev štelo 72 puščic. Štrajhar priznava, da ga je v prvem delu nekoliko zdelala trema, zato pa je nato drugi del streljal odlično in se povzpel v razvrstitvi ter reševal, kolikor se je rešiti dalo. Skupaj je nastreljal 639 krogov (njegov osebni rekord je 658), njegov trener Matej Zupanc pa je pojasnil, da sta pričakovala nekoliko višji rezultat. Po njegovem bi bilo deset krogov več povsem optimalno.

A ne glede na to je Štrajhar s prvencem na tako velikem tekmovanju lahko zadovoljen. "Dejstvo je, da so me v prvi seriji malo poteptali živci. Moram reči, da s prvo serijo ne morem biti zadovoljen, a potem sem drugo dobro začel (šest puščic v rumeno polje, op. STA) in tudi nadaljeval res dobro. Mislim, da sem ustrelil blizu osebnega rekorda. Tako da sem kar zadovoljen, druga serija mi je res dobro uspela," je takoj po nastopu povedal Štrajhar in dodal: "Še pomembneje pa se mi zdi, da sem se znal potem iz padca spet dvigniti in to mi je všeč."

Najstnik priznava, da je bil po prvi seriji zelo jezen sam nase: "Po prvem delu sem bil povsem poklapan. Takrat bi se najraje kar pogreznil v tla. A rekel sem si: ‘daj, daj, treba je popraviti nastop’. Tako da sem se dvignil nazaj v igro. Trema me je malo ‘zafrknila’, da nisem mogel streljati tako, kot znam. K sreči se mi je nato uspelo malo sprostiti. Rekel sem si, da gre za mojo prvo tekmo in najpomembneje je, da uživam v nastopu." Tudi dež, vmes med kvalifikacijami je začelo deževati, ga ni zmotil, saj pravi, da je lahko velika težava le veter in da so bile danes razmere za streljanje odlične.

Štrajharju je žreb kvalifikacij določil tarčo številka 13. "A ne, k sreči nisem prav nič vraževeren. S tarčo ni bilo nič narobe. In tudi to ni bil razlog za tistih nekaj strelov, pokopali so me trije, ki so bili res slabi in so mi znižali končni zbir," je v smehu pojasnil slovenski lokostrelec, najmlajši član olimpijske reprezentance med športniki, in o napovedi za nadaljnje tekmovanje dejal: "Po današnjem dnevu je jasno, da sem za nadaljevanje za tekmeca dobil enega med najboljšo osmerico strelcev. A obljubljam, da se bom potrudil. Tudi najboljše se da premagati!"

Z nastopom svojega varovanca je bil zadovoljen tudi Zupanc: "Na koncu sva lahko kar zadovoljna. Prva polovica ni bila dobra, Klemen je še zelo mlad tekmovalec in živce za velika tekmovanja še utrjujemo, v drugem delu pa je pokazal boljšo pripravljenost in dobro nastopil. Trenerjeva vloga je pri njem, ki je še mlad tekmovalec, v tem, da mu pomagam pri tehničnih podrobnostih, predvsem pa za umiranje čustev. Po prvi seriji sem mu dejal, da tako ne bo prišel nikamor, naj se umiri, zbere in uživa v nastopu. Uspelo mu je."

Predstavniki Južne Koreje brez konkurence

Medtem so južnokorejski lokostrelci danes izboljšali kar dva svetovna rekorda. Im Dong Hyun je s 699 krogi dosegel posamični rekord, nato pa je skupaj z reprezentančnima kolegoma Kim Bub Minom in Oh Jin Hyekom izboljšal še ekipni svetovni rekord (2087).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.