Šport
11 ogledov

Super G: Tina daleč od vrha in Lindsey

Tina Maze Beaver Creek superveleslalom super G superg smučanje EPA
Tina Maze je na sredinem superveleslalomu v Beaver Creeku s startno številko deset v cilj prišla kot četrta z več kot sekundo zaostanka za Švicarko Martino Schild, ki je do tedaj vodila z najhitrejšim časom (+1,01). Kasneje je prvo mesto prevzela Lindey Vonn, ki je slavila pred Švicarko Fabienne Suter in Avstrijko Anno Fenninger. Mazejeva je bila na koncu 14., Ilka Štuhec (32.) in Maruša Ferk (36.) pa nista osvojili točk svetovnega pokala.

"V Lake Louisu je imela naša ekipa težave, ki jih nismo uspeli popraviti do tekem. Ni najboljši občutek, ko si na startu in veš, da si brez dobrih smuči. V hitrih disciplinah ne moreš narediti čudežev. Danes sem želela smučati z daljšimi smučmi. Bila sem prepričana, da bom lahko dobro smučala. Izkazalo se je, da se nisem prav odločila. Se pa vse skupaj izboljšuje, skušamo najti boljše rešitve. Na superveleslalomu v Lake Louisu in tu v Beaver Creeku mi je že nekoliko steklo, bomo pa to morali nadgraditi v Evropi," je pojasnila Tina Maze.

"Večje težave smo imeli v Lake Louisu kot Beaver Creeku. Smuči so bile konkurenčne, Suterjeva je bila z isto znamko v ospredju. Izbrali pa smo daljše smuči, na katerih je Tina slabše smučala, tudi zaradi težav z materialom na prejšnjih tekmah. Žal dosežen rezultat še ni bil tisto, kar želimo. Res je, da nikoli ni bila dobra v ZDA. Toda današnja proga ji je bila všeč, ker je bila zelo tehnična. Če bi ji v prvih treh, štirih zavojih steklo, bi bila boljša že danes. Dosegla je zanjo povprečen izid," je dejal Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Smučarke so se v Beaver Creeku v ameriški zvezni državi Kolorado ustavile po odpovedi iz Val d'Isera. Nadomestno prizorišče je ponudila slovita proga Ptic roparic, na kateri so se tekmovalke pomerile prvič doslej. Na drugem superveleslalomu sezone je bila Suterjeva v vodstvu še pri zadnjem merjenju vmesnega časa, ko je Vonnova zaostajala 21 stotink, nato pa je v zelo kratkem odseku pridobila več kot pol sekunde in slavila s 37 stotinkami naskoka. Tudi Anna Fenninger je bila desetinko pred Vonnovo na zadnjem vmesnem času. Nato je zaostala tudi za Suterjevo.

Tako je Vonnova zmagala še četrtič v zadnjih šestih dneh, prvič v pokalu na smučiščih svoje domovine. S svojo 46. zmago se je na vrhu večne lestvice izenačila s tretjeuvrščeno Avstrijko Renate Götschl. Sedemindvajsetletna ameriška zvezdnica je krepko v vodstvu skupnega seštevka, saj je zbrala že 522 točk, na 15. mestu je Tina Maze (107). Vonnova je s popolnim izkupičkom 200 točk tudi na čelu v superveleslalomu. Prvi mejnik je postavila že na uvodni tekmi sezone v Söldnu, kjer je po veleslalomskem slavju postala peta alpska smučarka v zgodovini z zmagami v vseh petih disciplinah.

Svetovni pokal se po podaljšani seriji na ameriški celini seli v Evropo, kjer sta naslednji ženski tekmi, slalom in veleslalom, predvideni 17. in 18. decembra v francoskem Courchevelu.

Svetovni pokal, superveleslalom (Ž), rezultati:

1. Lindsey Vonn (ZDA) 1:10,68 sekunde
2. Fabienne Suter (Švi) +0,37
3. Anna Fenninger (Avt) +0,41
4. Martina Schild (Švi) +0,90
5. Andrea Fischbacher (Avt) +1,23
6. Fraenzi Aufdenblatten (Švi) +1,24
7. Dominique Gisin (Švi) +1,25
8. Julia Mancuso (ZDA) +1,48
9. Jessica Lindell-Vikarby (Šve) +1,64
10. Elisabeth Görgl (Avt) +1,66
...
14. Tina Maze (Slo) +1,91
32. Ilka Štuhec (Slo) +3,40
36. Maruša Ferk (Slo) +3,74

Komentarjev 1
  • 1111 10:22 08.december 2011.

    ...za slabe rezultate bodo sedaj vsi drugi krivi...