Šport
23 ogledov

Super hitra Fak in Bauer šesti in 11.

Jakov Fak ima zdravstvene težave. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Jakov Fak je zgrešil eno tarčo, Klemen Bauer pa dve, a sta s hitrim tekom nadoknadila nekaj zaostanka in na sprintu v Mainu dosegla vrhunska rezultata: šesto in 11. mesto. Zmagal je Emil Svendsen.

Vedno je lepo biti prisoten na slavnostni razglasitvi in to mi je spet uspelo danes.
Jakov Fak
Klemen Bauer je na prvo streljanje sprinterske tekme v Fort Kentu v ameriškem Mainu prišel kot najhitrejši, a zgrešil eno tarčo, ki ga je stala 22 sekund. Podobno je tekmo začel tudi Jakov Fak, medtem ko je Janez Marič zadel vseh pet tarč leže, a bil na progi počasnejši. Fak je na streljanju stoje upravičil vlogo enega najboljših biatloncev, zadel vseh pet tarč in s strelišča odšel kot sedmi najhitrejši. Pred tem je Bauer znova pustil nepokrito eno tarčo, a s hitrim tekom vseeno zaostajal le 46 sekund. Marič je medtem zdrsnil na 40. mesto. V zadnjih kilometrih je Fak poskušal pridobiti nekaj sekund in to mu je tudi uspelo – prišel je pred Sergeja Sednjeva in osvojil šesto mesto s 25,7 sekunde zaostanka za najboljšim. Ob napakah tekmecev na drugem streljanju je Bauer končal na 11. mestu, medtem ko je točke dobil tudi Marič s 34. mestom.

"Vedno se poskušamo čim bolj prilagoditi na vremenske razmere, vendar tudi mene precej motijo nizke temperature. Zadovoljen sem predvsem s streljanjem, ker bi se lahko izšlo slabše. Zgrešil sem prvi strel leže, potem pa sem si rekel, da se je potrebno zbrati in zadel sem vseh devet preostalih tarč," je po šestem mestu razlagal Fak. "Tekaško se še vedno nisem počutil optimalno, kar se je videlo tudi v zadnjem krogu, vendar sem se boril do konca. Veliko delo je spet opravila ekipa ob progi, ki te še dodatno ponese in servis z odlično pripravljenimi smučmi. Vedno je lepo biti prisoten na slavnostni razglasitvi in to mi je spet uspelo danes."
 
"Očitno se moja tekaška forma bliža tisti z začetka sezone. Bolezen je le še zgodovina in ne čutim več posledic. Strelsko sem se zelo naprezal za dober izplen, vendar je še vedno ostala ena tarča premalo pokrita. Fantje v servisu so opravili odlično delo, sicer bi z dvema zgrešenima tarčama težko dosegel takšen rezultat. Bolj kot je mraz, boljši smo in to kaže tudi na to, da imamo dober material za takšne temperature. Sicer pa smo v Fort Kentu nekoliko bolj odmaknjeni od javnosti in ne čutimo tako velikega pritiska kot v največjih biatlonskih središčih," je Bauer razkril skrivnost uspeha.

Bitka za zmago je bila ena najbolj tesnih v vsej sezoni. Tako je bilo po prvem streljanju med vodilnim Emilom Heglejem Svendsenom in Simonom Ederjem na 12. mestu le 12 sekund razlike (prvih 21 je pokrilo vseh pet tarč). Streljanje stoje je tekmece le nekoliko bolj ločilo. Presenetljivo je povedel Daniel Böhm, a le šest sekund pred Martinom Fourcadom, sedem pred Svendsenom in osem pred Michalom Slesingrjem. Nato je odločal le še tek in najhitrejši je bil kdo drug kot Norvežan Svendsen, ki je tako osvojil novo zmago v svetovnem pokalu. Slesingr je bil drugi, vodilni v skupnem seštevku Terjei Boe pa se je s hitrim zadnjim krogom prebil na končno tretje mesto.

V petek v ZDA sledi ženski sprint na 7,5 kilometra. V soboto pa sta v Fort Kentu na sporedu zasledovalni tekmi, v nedeljo pa še tekmi s skupinskim startom.

Biatlon, sprint, Fort Kent (M):

1. Emil Hegle Svendsen (Nor) 24:51,4 (1)
2. Michal Slesingr (Češ) +7,2 (0)
3. Terjei Boe (Nor) +9,3 (0)
4. Martin Fourcade (Fra) +9,7 (1)
5. Daniel Böhm (Nem) +17,4 (0)
6. Jakov Fak (Slo) +25,7 (1)

11. Klemen Bauer (Slo) +51,2 (2)
34. Janez Marič (Slo) +1:34,3 (2)

Skupni seštevek (po 17 od 26 tekem):

1. Tarjei Boe (Nor) 727 točk
2. Emil Hegle Svendsen (Nor) 652
3. Martin Fourcade (Fra) 610
4. Michael Greis (Nem) 517
5. Ivan Čerezov (Rus) 498
6. Arnd Peiffer (Nem) 475
...
17. Jakov Fak (Slo) 325
31. Klemen Bauer (Slo) 185
59. Janez Marič (Slo) 56
94. Vasja Rupnik (Slo) 6

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.