Šport
23 ogledov

Super Marlies preveč super: Tina druga!

tina maze lienz slalom tretja
1/12
Reuters
Avstrijka Marlies Schild je z novo nezemeljsko predstavo prehitela vse tekmice v slalomu na zagrebškem Sljemenu in tudi v drugi vožnji odbila napad Tine Maze, ki se je na drugem mestu veselila tretjih zaporednih stopničk letos (+1,40). Zmagovalni oder je zaokrožila Michaela Kirchgasser (+2,27).

V nekem drugem času bi Tina Maze kraljevala slalomski karavani, ki v njeni karieri do letošnje sezone nikoli ni bil najmočnejše orožje. Na smolo Črnjanke je slalomsko zlato žilico našla takrat, ko mora za najvišja mesta prehiteti neverjetno Avstrijko Marlies Schild, ki tudi v Zagrebu ni dovolila presenečenja in ohranila stoodstotni izkupiček na letošnjih slalomih. Po Aspnu, Courchevelu, Flachauu in Lienzu je Schildova svoje zasledovalke odpihnila še na Sljemenu, Mazejeva pa je na slalomski zmagovalni oder stopila že tretjič zapored.

Mazejeva je z izvrstno drugo vožnjo sicer vrgla rokavico nezemeljski Avstrijki. Na koncu tretjeuvrščeno Michaelo Kirchgasser je Črnjanka namreč prehitela za 87 stotink sekunde, potem ko je njena prednost naraščala pri vsakem merjenju vmesnega časa. Tudi tretji čas druge vožnje, ki jo je zakoličil njen trener Livio Magoni, pa na koncu ni bil dovolj za Schildovo, saj je Avstrijka v cilj prišla s skoraj sekundo in pol naskoka.

"Zelo sem zadovoljna, da mi je uspela tudi druga vožnja. V finalu sem zelo dobro smučala in dosegla najboljši izid na Sljemenu. Zelo mi je pomagalo, da je progo postavil Magoni. Lahko pa bi bilo to tudi še večje breme, saj je bilo potrebno postavitev, ki je bila pisana na mojo kožo, potrditi tudi z dobrim nastopom," je pojasnila Mazejeva.

"Vesela sem, da so gledalci navijali zame in se skupaj z mano veselili drugega mesta," je nadaljevala Črnjanka. "Čeprav ni bilo hrvaških predstavnic na startu, se je zbralo veliko navijačev. Danes sem dobro smučala, vendar je Marlies Schild trenutno boljša. Vesela sem, da se moja forma izboljšuje in da sem v slalomu boljša od vseh ostalih tekmovalk. V skupnem seštevku sem sedaj že povsem blizu samemu vrhu. Zavedam se, da sem lahko med najboljšimi tudi na koncu, toda trenutno ne gledam toliko na to, grem iz tekme v tekmo. Upam, da bodo v Mariboru lahko pripravili tekmo za svetovni pokal (21. in 22. januarja), vendar trenutne vremenske razmere tega ne obetajo. Sicer pa bomo verjetno namesto na Pohorju nastopili v Kranjski Gori. Želim si, da bi stopila tudi na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, vendar pa je v slalomih zaenkrat Schildova boljša. Na vrh je zato mogoče le, če na tekmi ne narediš nobene napake," je še pristavila Mazejeva.

Najboljša slovenska smučarka je visoko dvignila roki po prihodu v cilj in nato z aplavzom, tako kot 8000 gledalcev ob progi, nagradila nov izvrsten nastop Schildove. Tridesetletnica v letošnji sezoni v slalomih še ni prepustila zmage tekmicam. Premaguje jih z veliko prednostjo. V Lienzu je na prejšnji tekmi 29. decembra lani Tina Maze drugo mesto osvojila z 79 stotinkami zaostanka, vse ostale pa so bile več kot sekundo za Avstrijko. V hrvaški metropoli je bila razlika še večja in so vse, razen Mazejeve, v cilj prišle z več kot dvema sekundama razlike. Schildova je bila na Sljemenu prva že v letih 2006, 2007 in 2011, slavila pa je 34. zmago v svetovnem pokalu. Po 32. slalomski zmagi na drugem mestu večne lestvice zaostaja le še za dve zmagi za Švicarko Vreni Schneider (34).

Schildova je peto zmago v sezoni dosegla z več kot sekundo prednosti pred Mazejevo in več kot dvema pred ostalimi tekmicami. Kljub temu je ocenila, da ni nepremagljiva. "Slalom, v katerem sem trenutno najboljša, je nepredvidljiva disciplina. Ena napaka lahko pomeni tudi odstop. Poleg tega tekmice ne počivajo. Gotovo si Tina Maze zelo želi zmagati. Vse bolje nastopa, naslednji slalom pa bo v njeni domovini. Sama bom skušala nadaljevati z zmagovitim nizom. Čeprav se zavedam, da nimam možnosti za skupno zmago v svetovnem pokalu, vendar kljub temu ne načrtujem nastopov v hitrih disciplinah. Imam dva tedna časa za priprave na naslednji tekmi v tehničnih disciplinah. Upam, da bosta v Mariboru, kjer zelo rada nastopam. Sicer pa letošnja sezona poteka kot po maslu. Temelje zanjo sem napravila poleti, ko sem imela izvrstne treninge," je povedal Schildova.

V finalu se je najprej izkazala vodilna v pokalu Američanka Lindsey Vonn. Imela je šele 24. čas prve vožnje (+3,02), na koncu pa je z drugim časom finala, prva je bila Schildova, tretja pa Mazejeva, pristala na devetem mestu. Vonnova ima v skupnem seštevku 641 točk, Schildova na drugem mestu 540, Tina Maze na tretjem pa 390. Zagrebška tekma ima največji nagradni sklad ženskih tekem v sezoni, 120.000 evrov, od tega je Schildovi pripadlo 42.000, Mazejevi pa 21.000 evrov.

Mazejeva se je na tretje mesto skupnega seštevka prebila po izvrstnih nastopih v slalomih, saj je 287 od 390 točk osvojila zgolj v tej disciplini. "V veleslalomu ni vse tako, kot je potrebno. Upam, da bom energijo, ki sem jo po dobri seriji dobila v slalomih, prenesla tudi v druge discipline. Osredotočili smo se na slalom in to dobro opravili na tekmah. Sedaj nas čakajo tekme v hitrih disciplinah in upam, da bom nastopala bolje, kot sem v Severni Ameriki," si je zaželela Mazejeva.

Preostali Slovenki na progi Crveni spust nista prišla do cilja. Najbolj je bilo žal Ilki Štuhec, ki je imela 21. in 17. vmesni čas, pa je odstopila nekaj vratc pred ciljno črto. Zaostajala je manj kot dve sekundi; Švedinja Therese Borssen je na devetem mestu na prvi progi za Schildovo zaostajala že več kot dve sekundi (+2,08). "Za cilj sem si zadala, da bi z napadalno vožnjo storila največ, kar je mogoče. Žal sem naredila napako in ostala brez uvrstitve. Vidim pa, da se korak za korakom moja forma izboljšuje. Zadovoljna sem z današnjo vožnjo do odstopa," je pojasnila Štuhčeva.

V četrtek bo v Zagrebu še moški slalom, ženski del svetovnega pokala pa se bo konec tedna nadaljeval konec v avstrijskem Bad Kleinkirchheimu, kjer bo v soboto smuk, v nedeljo pa še superveleslalom.

Svetovni pokal, slalom, rezultati:

1. Marlies Schild (Avt) 2:01,32 sekunde
2. Tina Maze (Slo) +1,40
3. Michaela Kirchgasser (Avt) +2,27
4. Manuela Mölgg (Ita) +2,74
5. Maria Pietilae-Holmner (Šve) +2,83
6. Tanja Poutiainen (Fin) +2,97
7. Emelie Wikström (Šve) +3,27
8. Therese Borssen (Šve) +3,36
9. Lindsey Vonn (ZDA) +3,51
10. Nastasia Noens (Fra) +3,57
...

Odstopili na prvi progi: Ilka Štuhec, Katarina Lavtar, ...

Vrstni red v svetovnem pokalu, skupno (po 12 tekmah):

1. Lindsey Vonn (ZDA) 641 točk
2. Marlies Schild (Avt) 540
3. Tina Maze (Slo) 390
4. Anna Fenninger (Avt) 368
5. Viktoria Rebensburg (Nem) 336
6. Maria Höfl-Riesch (Nem) 326
7. Elisabeth Görgl (Avt) 305
8. Kathrin Zettel (Avt) 255
9. Michaela Kirchgasser (Avt) 236
10. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 234
...
52. Ilka Štuhec (Slo) 43
78. Maruša Ferk (Slo) 14
95. Ana Drev (Slo) 6
...

Slalom (po petih tekmah):

1. Marlies Schild (Avt) 500 točk
2. Tina Maze (Slo) 287
3. Michaela Kirchgasser (Avt) 205
4. Kathrin Zettel (Avt) 200
5. Tanja Poutiainen (Fin) 190
6. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 176
7. Maria Höfl-Riesch (Nem) 169
8. Manuela Mölgg (Ita) 152
9. Therese Borssen (Šve) 132
10. Nastasia Noens (Fra) 107
...

Komentarjev 2
  • nostradamus 18:50 03.januar 2012.

    odlicna 2 srebro ni kaj cestitke

  • maliking 07:54 03.januar 2012.

    Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja: http://www.zurnal24.si/pravno-obvestilo#kodeks_komentiranja Uredništvo zurnal24.si