Šport
33 ogledov

Super prva tekma: Grki vstali od mrtvih

Goran Novković (Foto: Boštjan Tacol) Boštjan Tacol
Grki so celo Merklovi dokazali, da zmorejo. Pa četudi so osiromašeni.

Super otvoritvena tekma na Euru 2012. Prve pol ure je pripadlo Poljakom. Dortmundsko desno krilo Piszczek – Blaszczykowski – Lewandowski je rešetalo grško obrambo in si priigralo nekaj vsaj napol zicerjev. Navijači v obubožani zibelki Evrope so se gotovo že bali prave katastrofe.

Še zlasti, ko je konec prvega polčasa na sceno stopil sodnik Carballo. Španski arbiter je vsaj prestrogo izključil grškega branilca Papastathopoulosa, če že ni naredil tudi napake, ko po nerodni roki poljskega branilca ni za Grke dosodil enajstmetrovke.

A po odmoru so Grki ušli Hadu, starogrškemu vladarju mrtvih, in dokazali Evropi, da jih ni moč kar tako odpisati. Povsem so ohromili v Nemčiji Angele Merkel natreniran desni bok napada domačinov. Favorizirani Poljaki so se obenem v obrambi povsem izgubili, na čelu s selektorjem Smudo, ki je kljub slabi igri "pozabil", da ima na klopi še nekaj igralcev. Do konca tekme sploh ni menjal!

Najprej grško presenetljivo izenačenje z igralcem manj, potem ko sta v prazno zaplavala poljski vratar in obrambni igralec kar hkrati. Pa čeprav je kontinuirano v prazno celotno tekmo plaval na drugi strani grški vratar, ki je na njegovo srečo ostal nekaznovan za svoje napake. Nato pa še rdeči karton poljskemu Arsenalovemu vratarju Szczęsnyju in kazenski strel za Grke.

A v slogu letošnjih spektakularnih preobratov v končnicah evropskih tekmovanj so Grki enajstmetrovko – zastreljali. Na koncu zasluženih 1:1. Vsaki ekipi je pripadel po en polčas.

Grki so tako dokazali vsej Evropi, svoji naciji in Merklovi, da jih nihče ne more odpisati, pa čeprav so osiromašeni. Samo upamo lahko, da bodo kmalu tako ravnali tudi, ko gre za kruh. Ne le, ko gre za igre. Sicer se od Rimljanov še vedno niso nič naučili.

Vprašanje pa je, kaj bodo Poljaki storili s svojim selektorjem Franciszkom Smudo. Človek se je v drugem polčasu povsem izgubil. Nenehno je klepetal z drugimi na svoji klopi, na okrepitve s klopi pa "pozabil". Očitno je mogoče za zdaj dobiti mesto v poljski enajsterici le, če sodnik izključi vratarja. Pa čeprav igra ekipi nikakor ne steče.

To je zelo slabo za samozavest rezervnih igralcev. Obenem pa se zvezdniki v prvi enajsterici lahko počutijo kot kralji, ki jih nihče ne more zamenjati. Pa čeprav obramba deluje kot švicarski sir!

Komentarjev 1
  • grega.prebil 21:09 08.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **