Šport
62 ogledov

Šutejeva prvo ime slovenske odprave

maruša mišmaš marina tomič tina šutej mitja krevs atletika Katja Kustec
Na 15. dvoranskem atletskem svetovnem prvenstvu, ki bo v poljskem Sopotu med 7. in 9. marcem, bo nastopila četverica slovenskih predstavnikov.

V Sopotu bodo nastopili Tina Šutej v skoku s palico, Marina Tomić na 60 m z ovirami, Maruša Mišmaš in Mitja Krevs na 1500 m. Normo sta v roku izpolnila tudi Snežana Rodić in Žan Rudolf, ki pa zaradi slabše forme ne bosta nastopila.

Normo je sicer izpolnila tudi Sonja Roman v teku na 1500 m, vendar dan po zadnjem roku, ki ga je postavila Mednarodna atletska zveza (Iaaf). Iaaf je potrdila nastop Krevsa na SP v Sopotu, saj nihče izmed drugih slovenskih atletov sicer ne bi nastopil, ker je Žan Rudolf, edini z normo za to tekmovanje, odpovedal nastop.

Šutejeva glavno slovensko orožje

Največ lahko na SP pričakuje Šutejeva, saj jo letošnji državni rekord uvršča v širši krog favoritinj za kolajne; 4,71 metra je dosegla na močnem mitingu 2. februarja v Moskvi. Po uspešno opravljenem študiju v ZDA v domovini spet vadi pod taktirko trenerja Slavka Črneta, vadba v ljubljanski in celjski pokriti dvorani pa je prinesla preboj v svetovni vrh.

"Dvanajst nas bo nastopilo na EP, moj cilj pa je nov državni rekord, kar je že v krogu favoritinj za visoka mesta. Vse bo odvisno od dnevne forme, ne le moje, ampak tudi drugih tekmovalk. Vse smo namreč po osebnih rekordnih v okviru desetih centimetrov, zato bo tekma zelo zanimiva. Na sezono sem se dobro pripravljala, čeprav me je na začetku motilo to, da treniram sama, potem pa je steklo in zdaj sem se na to že privadila," je dejala Šutejeva, ki deli sedmi izid sezone na svetu.

Visoke norme imajo lahko negativne posledice

Norme za SP so v veliki večini disciplin tako visoke, da ponovitev dosežkov že pomeni, da se lahko udeleženec meri na kolajne. "Na Iaafu so se odločili, da bo nastopilo malo tekmovalcev, ker SP poteka le tri dni. To so storili ne le, da bi razbremenili atlete, ampak tudi zaradi televizijskih prenosov. Zame je zdaj dobro, ker sem dosegla normo, vendar mislim, da imajo tudi kvalifikacije svoj čar na tekmah. Ima pa to tudi negativne posledice. Če so norme tako visoke, bo kmalu tudi manj atletov, ki se bodo ukvarjali s posameznimi disciplinami, ker ne bo motivacije, in to je lahko za šport usodno," je menila Šutejeva.

Tomićeva želi ponoviti letošnje dosežke

V ekipi bo imela največ izkušenj Tomićeva. "Teči bom poskušala v okviru letošnjih dosežkov, ki so moji osebni rekordi. Moj cilj je tek med normo, 8,16 in osebnim rekordom, ki sem ga spustila krepko pod 8,10 sekunde (8,05). Od 1. februarja naprej, ko sem tekla osebni rekord, sem imela nekaj težav, zato je bilo manj tehničnega treninga in kar nekaj nihanj v dosežkih. Mislim, da bi lahko tekla pod 8,10, vendar pa bo to odvisno od tega, kako mi bo šla dnevna forma. Sem pa že nastopila na številnih velikih tekmovanjih in upam, da me ne more res nič več presenetiti," je menila Tomićeva, letošnja balkanska dvoranska prvakinja.

Mišmaševa z mislimi pri poletnem EP

Mišmaševa pa bo najmlajša v ekipi. "Želim si, da bi po dveh velikih tekmah zdaj nastop končala brez padca in predvsem da bi dobila izkušnje za naprej. Pozimi smo zelo dobro trenirali in sem tudi zdaj v dobri formi. Se pa bolj pripravljam za poletno EP, ki je pomembnejša tekma kot dvoransko SP. Moj cilj je osebni rekord, o uvrstitvi pa ne razmišljam, ker se zavedam, da sem ena izmed najmlajših na prvenstvu," je dejala Mišmaševa.

Krevs: Nič ne morem izgubiti, lahko pa kaj pridobim

Krevs je na balkanskem dvoranskem prvenstvu v Istanbulu na 1500 s časom 3:43,73 dosegel dvoranski slovenski rekord. "To SP bo zame pomembno zaradi nabiranja izkušenj. V zadnjih nekaj tednih sem izboljšal svojo formo in grem v Sopot z dobrimi občutki. Ničesar ne morem izgubiti, lahko pa kaj pridobim. V tekih na srednjih progah so vedno taktiziranja in lahko se zgodi tudi marsikaj nepredvidljivega. Na Poljsko grem z dobrimi občutki, ker sem zadnje tri tekme opravil nad pričakovanji, posebej glede na začetek sezone. Tudi v finišu mi je uspelo držati ritem s tekmeci, ki so na papirju veliko boljši, ali pa sem jih celo prehitel," je dejal Krevs.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.