Šport
16 ogledov

Šved pogrizel morske pse

Johan Franzen je bil neustavljiv. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Šved Johan Franzen je lanske finaliste hokejske lige NHL Detroit obdržal v igri na napredovanje v konferenčni finale. S štirimi goli je izdatno pripomogel k visoki zmagi nad San Josejem s 7:1.

Največ pozornosti je bila deležna visoka zmaga lanskih finalistov iz Detroita. Moštvo Red Wings se je čudežno pobralo in zasulo mrežo San Joseja. Zahvala za vrnitev Rdečih kril gre le Švedu Johanu Franzenu, ki je sodeloval pri šestih zadetkih moštva iz Detroita. Eksplodiral je že na začetku tekme, ko je v prvi tretjini v razmiku treh minut in 26 sekund vpisal hat-trick in postavil moštveni rekord z zbranimi skupno šestimi točkami na tekmah končnice v ligi NHL.

V Detroitu tako še ni padla odločitev o finalistu končnice zahodne konference. Peta tekma drugega kroga bo v soboto v San Joseju. Franzen je na podlagi sodniške odločitve ostal brez dosežka v končnicah lige NHL, ko so prvi gol v šesti minuti tekme pripisali njegovemu kolegu Toddu Bertuzziju, njemu pa priznali podajo, tako je v prvi tretjini dal "le" tri gole in ne štirih.

Rekord v končnicah lige NHL še vedno držita hokejista Pittsburgha Mario Lemieux, ki je štiri gole dal v eni tretjini 25. aprila 1989 proti Philadelphii, ter Tim Kerr, ki je za Letalce zbral štiri zadetke v tretjini na tekmi 13. aprila 1985 proti ekipi New York Rangers. V zgodovini Detroita se je Franzen pridružil dvema legendama: Carl Liscombe je štiri gole dal na tekmi končnice leta 1945, Ted Lindsay pa je dosežek ponovil v končnici prvenstva leta 1955.

Pred koncem prve tretjine je moštvo Detroita vodilo že s 5:0, zadnji zadetek na uvodu tekme je dal Valtteri Filppula ter tako učinkovito predčasno poslal vratarja San Joseja Jevgenija Nabokova z ledu. V prvi tretjini je Nabokov ubranil le štiri strele tekmecev, zato ga je zamenjal Thomas Greiss, ki je preprečil popolno blamažo, čeprav je že takoj na začetku spustil plošček, ki ga je proti vratom poslal Brian Rafalski. San Jose je izkoristil številčno premoč na ledu (5:3), ko je Dany Heatley 48,5 sekunde pred koncem tretjine priigral edini zadetek. Franzen je četrti gol na tekmi dosegel v osmi minuti tretje tretjine.

Montreal stvari postavil na začetek
Tudi v polfinalu vzhodne konference ni še nič odločenega. Ekipa Montreal Canadiens se ni ustrašila branilcev naslova iz Pittsburgha in je na domačem ledu z zmago 3:2 izid v seriji poravnavala na 2:2. Po vodstvu z 2:1 v prvi tretjini in drugi tretjini brez zadetka, ko so gostje nadstreljali domačine s 25:9, so Pingvini popustili in pustili Maximu Lapierru in Brianu Gionti, da sta zadela v tretji tretjini v razmaku le 1:33 minute za zmago domačega moštva s 3:2.

Pred mrežo Montreala se je izkazal Jaroslav Halak, ki je zaustavil 33 strelov Pingvinov. Kanadčani pa so povedli z golom Toma Pyatta že po nekaj več kot dveh minutah tekme. Pyatt je tako prišel do svojega prvega gola na končnicah prvenstva lige NHL. Peta tekma bo v soboto v Pittsburghu. Pingvini so prvič izgubili v gosteh v letošnji končnici.

Liga NHL, 2. kolo končnice, tekmi 7. 5.:

Vzhod:
Montreal Canadiens : Pittsburgh Penguins 3:2 /2:2/

Zahod:
Detroit Red Wings : San Jose Sharks 7:1 /3:1/

* - moštva za napredovanje igrajo na štiri zmage

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.