Šport
234 ogledov

Švedi napredovali po podaljšku, Čehi izločili ZDA

SP v hokeju Švedska Epa
V polfinalu svetovnega prvenstva elitne skupine v hokeju na Češkem se bosta v soboto pomerili Kanada in Švica ter Češka in Švedska.

Češka - ZDA 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Domači hokejisti so optimistično pričakovali današnji četrtfinalni obračun. Po eni strani so računali na bučno podporo s tribun, po drugi pa so se želeli maščevati Američanom, ki so na lanskem SP v enaki fazi tekmovanja slavili s 3:0. V napeti in trdi tekmi so se jim oddolžili in razveselili navijače z minimalno zmago.

Češko-ameriški par je bil drugi četrtfinalni, ki je pomenil poravnavanje računov za lansko tekmovanje. Švicarji so se popoldne tudi oddolžili Nemcem in jih premagali s 3:1.

Čehi so imeli v začetnem delu tekme premoč, a se je v vratih ZDA izkazal Charlie Lindgren. Imel je več dela kot Lukaš Dostal, a v prvem delu se mreži nista zatresli.

V prvem delu sta bili ekipi disciplinirani in brez kazni, v nadaljevanju so si jo prvi prislužili domači, a jo uspešno prestali. Nato pa je za navdušenje na polnih tribunah praške dvorane od domačem "power playu" poskrbel Pavel Zacha, ki je preusmeril plošček v gol za hrbet Lindgrena.

Češka bi lahko vodstvo še povišala, a je Roman Červenka zadel le prečko.

V zadnji tretjini so se Čehi že posvetili branjenju prednosti, Američani pa poskušali izsiliti vsaj podaljšek. Zdelo se je, da jim je uspelo pet minut pred koncem, ko so spravili plošček za hrbet Dostala. A so sodniki gol razveljavili zaradi oviranja češkega vratarja pred tem.

ZDA je ostal še zadnji poskus, igra brez vratarja, toda Čehi so zdržali do konca. Tik pred iztekom tekme bi lahko vodstvo povišali, a je plošček 11 sekund pred koncem zadel le okvir gola. A je zmaga vseeno ostala doma in Čehi so se razveselili preboja v polfinale.

SP v hokeju | Avtor: Epa Epa

Kanada - Slovaška 6:3 (2:1, 1:0, 3:2)

Kanada je redni del končala na prvem mestu skupine A, brez poraza, a z dvema zmagama po kazenskih strelih. Slovaki po drugi strani so bili četrti v svoji predtekmovalni skupini, kjer so zbrali 12 točk, prehiteli pa Latvijce, lani bronaste, ki so ostali brez zaključnih bojev.

Na začetku tekme se je zdelo, da Slovaki nimajo možnosti. Že po petih minutah so Kanadčani po dveh hitrih akcijah in ne najboljšem posredovanju vratarja Samuela Hlavaja vodili z 2:0. Potem so se Slovaki vrnili, čeprav so si gol, plošček je za hrbet Jordana Binnigtona preusmeril Brandon Hagel, zabili tekmeci pravzaprav sami.

V drugi tretjini so Kanadčani vodstvo povišali, a le za gol, tako da je Slovaška imela še nekaj možnosti. Vse do 47. minute, ko je Kanada spet dosegla dva hitra gola, tokrat celo le v razmaku 20 sekund. Za Slovake je nato sicer tudi hitro znižal Miloš Kelemen, nekaj upanja pa je ob zadetku z dvema igralcema več v 57. minuti prinesel še Marek Hrivik. A je Nick Paul z zadetkom na prazna vrata v 60. potrdil kanadsko slavje.

sp v hokeju Kanada | Avtor: Epa Epa

Švica - Nemčija 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

Nemčija je lani dosegla enega največjih uspehov v zgodovini, saj je na medaljo čakala dolga desetletja, letos pa uspeha ne bo ponovila in bo na koncu šesta. Nemce so ustavili njihovi sosedje Švicarji, ki pa so tradicionalne tekmece v trdem in izenačenem boju dokončno premagali šele z zadetkom na prazna vrata.

Švica se je tako oddolžila Nemčiji za zadnja četrtfinalna poraza v letih 2021 in 2023. V prvi tretjini so bili Švicarji boljši in izkoriščali nemške napake. Premoč sta kronala najprej Christoph Bertschy v osmi minuti, ko je pobegnil v protinapad celo z igralcem manj, ter Nico Hischier v 17. Nemškega vratarja Philippa Grubauerja je ob koncu te tretjine enkrat rešila tudi vratnica.

V nadaljevanju so bili Nemci bolj enakovredni, na polovici tekme pa je Dominik Kahun ob številni prednosti zadel za znižanje na 1:2. A Nemci, ki so v rednem delu SP za tretje mesto v skupini B dosegli 34 golov, so bili danes precej neučinkoviti. Tudi strelov so imeli malo, vsega 15 na celotni tekmi.

Švicarski vratar Leonardo Genoni tako ni bil posebej ogrožen, njegovi soigralci pa so v zadnji tretjini znali zadržati minimalno prednost. Ob poskusu Nemčije, da bi izenačila brez vratarja, pa je Bertschy dokončal delo in Švico - redni del je končala na drugem mestu skupine A - dokončno poslal v polfinale.

sp v hokeju Švica | Avtor: Epa Epa

Švedska - Finska 2:1 (0:0, 0:0, 1:1; 1:0)

Švedska je redni del SP končala brez praske, z vsemi sedmimi zmagami po rednem delu in 21 točkami. Po drugi strani so njihovi tradicionalni tekmeci imeli nekaj več težav, saj so četrtfinale ujeli šele zadnji dan, potem ko je svojo priložnost zapravila Avstrija. Finci so si tako lahko privoščili tudi poraz s Švici, kajti četrtega mesta niso mogli izboljšati.

A ta zadnja tekma je imela za Fince tudi velike posledice na današnjo. Njihov prvi zvezdnik Mikael Granlund je namreč zaradi grobega naleta na glavo tekmeca dobil disciplinsko kazen in naknadno še tekmo prepovedi igranja, tako da je danes sedel na tribunah.

Švedi so takoj pritisnili in skušali status favorita preliti v prakso, a kljub naletom jim ni steklo, glavna prepreka pa je bil razpoloženi vratar tekmecev Emil Larmi. Finci so imeli malo priložnosti, so pa že v začetnih minutah stresli okvir gola. Na drugi strani je nato Švedska ponovila vajo, Larmija je okvir gola ob številni prednosti Švedov rešil kar dvakrat v eni akciji.

Tudi v nadaljevanju je bilo podobno. Švedska je prevladovala (razmerje v strelih je bilo po dveh tretjinah kar 24-8), a ni znala zadeti.

Približno v takšnem ritmu se je tekma vrtela tudi v zadnjem delu. Švedska je pritiskala, Finska se je dobro branila, brez napak - do 56. minute. Takrat je eno redkih naredil finski vratar in plošček mu je po strelu Rasmusa Dahlina ušel v mrežo.

A Finska se ni predala. Švedska se je povsem umaknila v obrambo, Finska pa je poskušala brez vratarja in uspelo ji je izenačiti manj kot minuto pred koncem, ko je Hannes Bjorninen spremenil smer ploščku in prevaral Filipa Gustavssona.

V podaljšku so imeli sprva premoč Finci, ki pa so si nato prislužili izključitev. Ta je bila na koncu zanje usodna, saj je v 66. minuti Joel Eriksson Ek preusmeril plošček po strelu Victorja Hedmana v gol in Švedski zagotovil polfinale.

SP v hokeju | Avtor: Epa Epa

* Izidi, četrtfinale:
- četrtek, 23. maj:
Kanada* - Slovaška                 6:3 (2:1, 1:0, 3:2)
Švica* - Nemčija                   3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Češka* - ZDA                       1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Švedska* - Finska                  2:1 (0:0, 0:0, 1:1; 1:0)

(ekipe, označene z *, so se uvrstile v polfinale)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.