Šport
85 ogledov

Švedi po loteriji na svetovnem prestolu

Švedska Kanada finale EPA
Hokejisti Švedske so v finalu po kazenskih strelih ugnali Kanado (2:1) in se okitili s svojim desetim naslovom svetovnih prvakov. Bronasto medaljo so osvojili Rusi.

Hokejisti Švedske so svetovni prvaki za leto 2017. V velikem finalu svetovnega prvenstva elitne skupine so v Kölnu po kazenskih strelih premagali Kanado (2:1). Za Švede je to 46. medalja na SP in jubilejna deseta zlata. Kanadčani jih imajo zdaj 49, ostajajo pa pri 26 zlatih.

Zadnje dejanje svetovnega prvenstva, ki sta ga od 5. maja gostila Köln in Pariz, je postreglo s taktično hokejsko predstavo brez velikega tveganja v prvih 39 minutah in s poznejšo bolj živahno. Na koncu so po maratonskem boju, ki se je iztekel tik pred polnočjo, slavili Skandinavci, s čimer so preprečili Kanadi osvojitev tretje zaporedne zlate medalje.

Dolgo je kazalo, da v velikem finalu sploh ne bo nobenega zadetka. Tako Calvin Picard pri branilcih naslova kot Henrik Lundqvist pri izzivalcih Švedih sta bila dobro razpoložena, napada obeh ekip pa sicer dejavna, manjkala pa je pika na i. Kanadčani so imeli v prvih dveh delih nekaj terenske prednosti, malenkost več strelov na gol (22-18), Švedi pa tudi nekaj sreče, ko so bili Kanadčani enkrat blizu zadetka, pa je plošček ustavila vratnica.

Švedi so imeli v prvem delu tudi dvakrat igralca več, toda Kanadčani, v branjenju z igralcem manj na ledu med najboljšimi na prvenstvu, so se obakrat ubranili. Potem pa so imeli ob koncu drugega dela sami "power play". Ta se je izkazal za ključnega na tekmi, a ne tako, kot bi si si želeli Kanadčani.

Švedska je namreč prišla do ploščka na modri črti, proti vratom je nameril branilec Victor Hedman; ta je plošček 21 sekund pred koncem tretjine verjetno bolj želel spraviti čim dlje od svoje obrambne tretjine, toda pred golom sta kanadskemu vratarju pogled zakrivala dva njegova soigralca, tudi kapetan Joel Lundqvist, ki sta skušala preusmeriti plošček. Na švedsko srečo pa ga nista, saj je nazadnje našel pot med palicami in nogami vratarja ter pristal v mreži.

Zadetek Švedov je pomenil samo eno: kanadsko ofenzivo v zadnjem delu, tekma pa seveda še zdaleč ni bila odločena, nenazadnje so Švedi v polfinalu lahko videli, kako se moštvo po zaostanku vrne v igro, kar so Kanadčani pokazali Rusom in od 0:2 prišli do 4:2.

In tudi danes je bil odgovor hiter. Številčne premoči, po kateri so sami prejeli gol, kanadski hokejisti sicer niso izkoristili. So pa zatem, ko so bile moči izenačene, hitro izenačili; tudi pri tem zadetku se je plošček odbijal, nazadnje po strelu Ryana O'Reillyja od čelade švedskega vratarja in v gol.

A nato se je igra spet umirila, ekipi sta do konca rednega dela prišli izenačeni (streli 33-30), obe pa sta imeli še po eno priložnost ob številčni prednosti; najprej Švedi, ki pa so potem naredili veliko napako in imeli na ledeni ploskvi preveč igralcev, vendar na njihovo srečo Kanada tega ni izkoristila.

Podaljšek je tudi minil v znamenju previdnejše igre, čeprav sta si obe ekipi tudi pripravili nekaj lepih priložnosti, najbližje je bil Nate MacKinnon. Kanada se je še enkrat ubranila ob igralcu manj, zadetka pa nato tudi v podaljšku ni bilo.

Odločili so kazenski streli; pri Kanadi so bili neuspešni vsi štirje prvi izvajalci, vratar Lundqvist je tri poskuse ubranil, pri Švedski pa sta zadela dva. Najprej Nicklas Backström, v tretji seriji pa še Oliver Ekman-Larsson. Ko je nato najprej za Kanado O'Reilly zadel vratnico, kot četrti pa zgrešil Mitch Marner (oziroma je junak Švedske, vratar Lundqvist, ki je imel na koncu 42 obramb, strel ubranil), se je švedsko slavje lahko začelo.

Fincem malo zmanjkalo za preobrat

Rusija je osvojila bron, potem ko je v malem finalu premagala Finsko (5:3). Rusi so mali finale odlično začeli, z dvema zadetkoma Nikite Guseva, enim Vladimirja Tkačjova in golom Bogdana Kiseleviča v 29. minuti vodili s 4:0. 

A so se Finci začeli vračati, po golih Mikke Rantanena, Mikke Lehtonena in Veli-Mattija Savinainena pa so bili v 46. minuti le še pri zaostanku 3:4. A podobnega preobrata, kot so ga uprizorili Kanadčani v polfinalu, ni bilo. Za Rusijo je zadel še Nikita Kučerov in v 49. minuti postavil končni izid 5:3.

Znani prireditelji do leta 2022

Svetovno prvenstvo v Franciji in Nemčiji se je tako končalo. Naslednje bo na Danskem, kjer pa ne bo Slovenije. Ta se je letos po sedmih porazih v Parizu poslovila od elite, vrniti se bo skušala naslednje leto na drugoligaškem SP v Budimpešti.

Najboljši na svetu pa že vedo, kjer bodo tekmovali do leta 2022: prirediteljem, ki so bili že znani, Slovaški 2019 in Švici 2020, sta se na letošnjem kongresu pridružila še dva oziroma trije. Leta 2021 bosta SP skupaj organizirali Latvija in Belorusija, leta 2022 pa Finska.

SP elitne divizije, finale:

Kanada - Švedska 1:2** (0:0, 0:1, 1:0, 0:0)
O'Reilly 42.; Hedman 40.

ZA TRETJE MESTO:
Rusija - Finska 5:3 (1:0, 3:1, 1:2)
Gusev 7., 28., Tkačjov 22., Kiselevič 29., Kučerov 49.; Rantanen 40., Lehtonen 42., Savinainen 46.

** - po kazenskih strelih

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.