Šport
16 ogledov

Švedi po loteriji poslali izumitelje hokeja domov

Galchenyuk Galčenjuk Bryzgalov Brjzgalov Brizgalov Rusija ZDA Združene države Am
1/27
EPA
Švedi so v zadnjem četrtfinalu svetovnega prvenstva elitne divizije po kazenskih strelih ugnali Kanado (3:2) in se bodo v polfinalu pomerili s Finci, ki so proti Slovakom zapravili tri gole prednosti, a vseeno napredovali (4:3). Rusi so spektakularno končali svoje sodelovanje na turnirju, potem ko so branilce naslova ponižali njihovi večni rivali Američani (3:8). Še naprej navdušujoči Švicarji izločili Čehe (2:1).

Dvoboj Kanadčanov in Švedov je odločal o zadnjem potniku v polfinale. V predtekmovanju so Kanadčani domačim zadali boleč poraz s 3:0, a so bili prireditelji prvenstva tokrat močnejši predvsem za brata Sedin, zadnji okrepitvi iz lige NHL. Po trdem boju so se Švedi na najboljši možen način oddolžili tekmecem z druge strani Atlantika za 0:3 v predtekmovanju, a so si boj za medalje priborili šele po kazenskih strelih.

Pred koncem prve tretjine je nepreviden nalet Alexandra Edlerja končal današnji nastop kapetana Kanade Erica Staala; Kanadčan je zaradi poškodbe kolena zapustil led, Šved pa je dobil kazen igre. Nadaljevanje po tem dogodku je bilo bolj razgibano, Kanada pa ni izkoristila prednosti igralca več, a si je pripravila nekaj lepih priložnosti.

Kanadčani so drugi del odlično začeli in takoj zadeli. Rahlo premoč so obdržali skozi celotno tretjino, tekma pa bi morda imela drugačen potek, če drugi plošček za hrbtom Jonasa Enrotha ne bi končal delček sekunde prepozno. Kanado je namreč ob zadnjem strelu v drugi tretjini prehitela ura in zadetek ni obveljal.

Pritisk Švedov obrodil sadove

Švedi so v zadnjem delu močno pritisnili in takšna igra je obrodila sadove. Najprej so se Kanadčani branili s prekrški, ob številčnih prednostih Švedske pa v petih minutah dobili dva gola na skorajda enak način. Od daleč je namreč po kombinaciji z bratoma Sedin meril Nicklas Danielsson, pokriti vratar Mike Smith pa je obakrat klonil. In ko je že kazalo, da bodo Švedi prenesli prednost v odločilni del tekme, so naredili napako in izgubili plošček pred svojimi vrati, kar je takoj kaznoval Claude Giroux.

Podaljšek, na četrtfinalu so igrali desetminutnega, je postregel z nekaj priložnostmi, vseeno pa ekipi nista preveč tvegali in dvoboj so odločili kazenski streli. Pri teh sta bila za domače uspešna Loui Eriksson in Fredrik Pettersson (oba Sedina sta zgrešila), pri Kanadi pa le Jordan Eberle, ki pa je nato zgrešil v četrti seriji in poskrbel za velikansko slavje v areni Globe.

V polfinalu v soboto se bodo Švedi v Stockholmu pomerili s skandinavskimi tekmeci Finci, v drugem paru pa sta presenečenje prvenstva, še neporažena Švica, in ZDA.

Slovaki vstali od mrtvih, pa spet padli

Finci so v zadnjem krogu predtekmovanja lahko izbirali, s kom se bodo pomerili v četrtfinalu, s Slovaško ali ZDA. Potem ko so, sicer ne brez težav, premagali Latvijo, so si za tekmece določili Slovake, slednji so bili zadnji z vozovnico za odločilni del SP. Po današnji predstavi Američanov proti Rusiji so si mnogi domači navijači verjetno oddahnili, a tudi Slovaška je bila za gostitelje prvenstva - z današnjo tekmo se je tekmovanje v Helsinkih sicer končalo, vse odločilne tekme bodo v Stockholmu - precej trd oreh. A po zmagi Finske je že po prvih treh tekmah četrtfinala jasno, da bodo medalje razdeljene popolnoma na novo: ne zlati Rusi, ne srebrni Slovaki in ne bronasti Čehi namreč niso prišli v polfinale.

aaltonen finska slovaška sp elitne divizije | Avtor: Reuters Reuters

Aaltonen rešil Fince

Začetek tekme sicer ni kazal, da bodo imeli domači kakšne težave. Že v drugi minuti je za zadovoljstvo na tribunah poskrbel Ossi Vaananen, premoč Finske v prvih 20 minutah pa je z dvema goloma kronal še njihov najboljši strelec Petri Kontioola.

A visoko vodstvo je domače hokejiste, kot kaže, uspavalo. V drugi tretjini so Slovaki hitro prevzeli pobudo in pokazali več želje, bili pa so tudi uspešnejši pri strelih na gol. Tako je moral domači vratar Antti Raanta do 32. minute že dvakrat po plošček v mrežo in Slovaška je bila spet popolnoma enakovredno v boju za polfinale, za nameček so Slovaki zadeli še vratnico.

Ko je že v 30. sekundi zadnjega dela Tomaš Surovy izenačil, je domačim že rahlo tekla voda v grlo. Slovaška je bila vse bolj nevarna in je pritiskala, vseeno pa so nato gol, četrtega in odločilnega, le dosegli hokejisti domače ekipe, po podaji dvakratnega strelca Kontiole je bil na pravem mestu na drugi strani gola Juhamatti Aaltonen. Kljub slovaškim napadom in igri brez vratarja v zadnji minuti do spremembe izida ni več prišlo in Finci zdaj čakajo na svojega tekmeca v polfinalu, Švedsko ali Kanado.

Ameriška lekcija večnim rivalom

Galchenyuk Galčenjuk Bryzgalov Brjzgalov Brizgalov Rusija ZDA Združene države Am | Avtor: EPA EPA
Američani so se z rekordno zmago nad Rusi, ki jim v zgodovini svetovnih prvenstev in olimpijskih iger niso še nikoli zabili več kot pet golov, sprehodili v polfinale letošnjega svetovnega prvenstva v hokeju. Kapetan Paul Stastny je poleg dveh golov pristavil še dve podaji, medtem ko je John Gibson v golu ZDA zbral 31 obramb.

Za gostitelje prihajajočih olimpijskih iger in branilce naslova svetovnih prvakov, ki so Američane v predtekmovanju premagali s 5:3, je Aleksander Ovečkin dosegel gol in podajo. Kapetan Stastny je po 12 minutah zadel za vodstvo, varovanci Zinetule Biljaletdinova pa so po golu TJ Oshieja le 40 sekund kasneje zaostali že z 0:2.

Rusi so se v igro vrnili še pred koncem tretjine, ko je Sergej Soin pridrsal v ameriški del ledene ploskve in za prvi ruski zadetek našel soimenjaka Sergeja Svitova. Kljub pritisku rdečega stroja so v drugi tretjini spet prvi zadeli Američani - Ryan Carter si je priboril plošček in podal Natu Thompsonu, ki je s pomočjo vratnice premagal povsem brezbarvnega vratarja Iljo Brizgalova.

Slaba napoved za prvo tekmo Slovenije na OI

Brizgalov je dve minuti in pol pred koncem druge tretjine po novi napaki svojih branilcev in bliskovitem protinapadu ZDA dobil še en zadetek, selektor Biljaletdinov pa ga je zamenjal s Semjonom Varlamovom.

Žarek upanja je za Ruse v zadnji tretjini posijal skozi palico zvezdnika Ovečkina, ki se je ekipi pridružil šele na predvečer tekme in znižal rezultat na 2:4, a so Američani znova ušli na varno razdaljo z golom Ryana Carterja, tudi na zadetek rdečih ob igri z igralcem več, spet je podal Ovečkin, pa so Američani hitro našli odgovor in do konca povsem ponižali svoje večne rivale.

Ti so pred OI v Sočiju dobili bolečo, morda še pravočasno klofuto. Sramoten izpad Rusov bi kaj lahko občutili tudi hokejisti Slovenije - ruska izbrana vrsta bo namreč prvi nasprotnik risov v Sočiju, kar bo prva uradna tekma Rusov po četrtkovem ponižanju v Helsinkih ...

Švicarji niso nevtralni, le nepremagani - v polfinale!

Švicarji nadaljujejo svojo hokejsko pravljico. Reprezentanca iz osrčja Evrope že vrsto let spada med najboljše na svetu, a tako dobra kot letos že dolgo ni bila. Švicarji so dobili vse tekme v predtekmovanju, zmagoviti niz pa podajali še v četrtfinale.

Simpson trener selektor Švica Češka SP četrtfinale Stockholm | Avtor: EPA EPA
Od treh ekip z medaljami s prejšnjega SP lahko svojo ubranijo samo še srebrni Slovaki, saj so tako zlati Rusi kot bronasti Čehi že izpadli. Odlične švicarske predstave pa so nedvomno zbudile tudi želje po novi kolajn s SP: doslej imajo sedem bronastih in eno srebrno, toda vse segajo že precej daleč v hokejsko zgodovino, najmlajša je bron iz leta 1953.

Prva medsebojna tekma teh ekip se je v predtekmovanju končala s 5:2 za Švico. A Čehi so v zadnjih dneh uredili svoje vrste, okrepitvi Tomáš Plekanec in Marek Židlický sta vnesla več harmonije, kar so na svoji koži občutili Norvežani, ko so se z njimi borili za nadaljevanje SP.

Švicarji so imeli v četrtek precej več dela s Čehi, a so ga v prvi polovici tekme opravili dobro. S prepoznavno igro so nadzorovali potek tekme, ustavljali tekmece, sami pa tudi hitro poskrbeli za vodstvo. Ko so ob igralcu več na polovici tekme povedli z 2:0, se je ob zanesljivem vratarju Martinu Gerberju zdelo, da je polfinale blizu.

Čehi pa niso vrgli puške v koruzo. V zadnjem delu so vse moči usmerili v napad, kar je hitro obrodilo sadove. Gol ob številčni prednosti Zdeněka Kutláka v 46. minuti je njihove napade le še stopnjeval, toda kljub nekaj zrelim priložnostim, najlepšo je zapravil Radim Vrbata v protinapadu, je ostalo pri minimalnem vodstvu Švice, ki si je tako prvič po letu 1998 priborila polfinale na SP. V boju za medalje bodo njihovi tekmeci Američani, ki so v opoldanski tekmi ponižali Ruse.

SP v hokeju, četrtfinale, rezultati:

Helsinki

Rusija : Združene države Amerike 3:8 (1:2, 0:2, 2:4)
Svitov (16), Ovečkin (42), Perežogin (44); Stastny (12, 51), Oshie (13), Thompson (26), Galchenyuk (38), Carter (43), Trouba (49), Moss (50)

Finska : Slovaška 4:3 (3:0, 0:2, 1:1) 
Vaananen (2), Kontioola (10, 16), Aaltonen (49); Miklik (26), Sekera (33), Surovy (41)

Stockholm

Švica : Češka 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Hollenstein (6), Josi (34); Kutlak (46)

Švedska : Kanada 3:2* (0:0, 1:0, 1:2) 
Stamkos (21), Giroud (50); Danielsson (46, 50)

* - po kazenskih strelih

Razpored preostalih tekem (Stockholm):

Polfinale:

Sobota ob 15.00
Švica - ZDA

Sobota ob 19.00
Švedska - Finska

Za 3. mesto:
Nedelja ob 16.00

Finale:
Nedelja ob 20.30

Komentarjev 1