Šport
9 ogledov

Švedi precej boljši

Boris Denić EPA
Slovenska moška rokometna reprezentanca je v tretji kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto na Poljskem v Växjöju izgubila s Švedsko s 24:28 (10:18).

Slovenska elitna izbrana vrsta je po dveh razmeroma zanesljivih zmagah nad Slovaki in Latvijci doživela prvi poraz, rokometno mero pa so jim vzeli nasledniki v devetdesetih letih minulega stoletja mogočnih in skorajda nepremagljivih Švedov. Prvi poraz izbrancev slovenskega selektorja Borisa Denića v tem kvalifikacijskem ciklusu resda ni v ničemer ogrozil njihovega primarnega cilja - napredovanja na sklepni turnir v začetku prihodnjega leta na Poljskem, bolj kot poraz pa skrbi njihova bleda in brezvoljna predstava v Vida Areni v Växjöju.

Denićeva uvodna postava - v vratih Primož Prošt, na krilnih položajih Dragan Gajić in Luka Žvižej, na mestu krožnega Matej Gaber ter na zunanjih položajih Klemen Cehte, Dean Bombač in Jure Dolenec - je slabo odprla dvoboj v Vida Areni v Växjöju, predvsem je močno šepala igra v napadu. Njihove številne tehnične napake in preslabo odmerjene strele so gostitelji hitro kaznovali, tako da so si že po osmih minutah pridelali zaostanek treh golov (2:5).

Slovenska kriza se je v nadaljevanju še poglobila, igra v napadu je bila še naprej na zelo nizki ravni. Razmerje na igrišču se ni spremenilo niti po Denićevem odločnem kadrovskem posegu, ko je - izjemi sta le vratarska in krilna sekcija - praktično zamenjal vse igralce uvodne zasedbe. A tudi po minuti odmora v 14. minuti in spremembi v obrambni formaciji s 3-2-1 na 6-0 ni izginila rdečica na slovenskih licih, na drugi strani pa so gostitelji vsako njihovo napako s pridom kaznovali in si že v 16. minuti priigrali zelo visoko prednost šestih golov (10:4) .

V slovenski ekipi praktični ni bilo razpoloženega igralca, zajela jih je prava apatija, kar se je najbolje videlo na "filmu tekme". Vseskozi so capljali za gostitelji, kjer je blestel srednji zunanji igralec Jim Gottfridsson, ki je v prvi polovici tekme dosegel kar šest od skupno desetih golov in Slovence pahnil v silno težak položaj, saj so na glavni odmor odšli z gromozanskim zaostankom osmih golov (10:18).

V drugem polčasu ni bilo premika v slovenski igri, gostitelji pa so še naprej delovali zbrano in preudarno ter kaznovali sleherno tekmečevo napako, ki jim danes enostavno niso bili konkurenčni in so čakali na konec neenakovrednega dvoboja. V končnici so prepolovili visok zaostanek, a to ni izboljšala njihove celostne podobe v Skandinaviji. V slovenski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Dragan Gajić z devetimi goli.

Slovenija bo prvo priložnost za izboljšanje svojega izhodiščnega položaja na poti do sklepnega turnirja stare celine imela v nedeljo, 3. maja, ko bo v celjskem Zlatorogu gostila Švedsko. V prvi polovici junija se bo pomerila še z Latvijo in Švedsko, napredovali pa bosta prvo- in drugouvrščena izbrana vrsta iz skupine 3. Na drugi tekmi v skupini 3 je Latvija premagala Slovaško s 25:18 (11:7).

"V prvem polčasu smo bili povsem izven tekme, tega že dolgo časa nisem videl. Ne želim nobenega kriviti, lahko krivim samo sebe, a v prvem polčasu enostavno nismo ustrezno odgovorili na sodobne trende v rokometu, nismo se držali dogovorov, pa še vsak igralec je imel nekaj svojih neprimernih vložkov. Že pet let smo skupaj ter imamo utečen sistem dela in nimam pravega odgovora za našo slabo predstavo v Växjöju. Lahko se le vprašam - zakaj?" je bil po tekmi razočaran selektor Denić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.