Šport
28 ogledov

Švedova brez izgubljene točke za zgodovino

Williams Jie Zheng Wimbledon OP Velike Britanije tenis tretji krog
1/7
EPA
Kazahstanska teniška igralka Jaroslava Švedova je v sobotnem dvoboju tretjega kroga na letošnjem tretjem turnirju za grand slam v Wimbledonu postavila svojevrsten rekord. V dvoboju proti Italijanski Sari Errani je brez izgubljene točke osvojila prvi niz s 6:0, kar doslej ni uspelo še nobeni igralki v zgodovini turnirjev za grand slam.

Jaroslava Švedova je po "zlatem nizu" v drugem slavila s 6:4, v osmini finala pa 65. igralko na lestvici WTA čaka Američanka Serena Williams, ki je po hudem boju ugnala Kitajko Jie Zheng. Napredovala je tudi drugopostavljena Belorusinja Viktorija Azarenka po zmagi nad Slovakinjo Jano Čepelovo.

Švedova, ki letos v Wimbledonu igra s posebnim povabilom, je osramnotila Saro Errani in v 15 minut dolgem prvem nizu osvojila 24 zaporednih točk, tako da so lahko gledalci na igrišču številka tri uživali v redko videnem "zlatem nizu".

Williamsova je mimo Zhengove poslala za turnir rekordnih 23 asov, kljub temu pa se je morala za zmago še kako potruditi in odločilni niz dobila z 9:7. Američanka je po zmagovitem voleju in tretji žogici za zmago izpustila zmagoviti krik po dveh urah in pol na žgočem angleškem soncu.

"Nisem vedela, da (zlati niz, op. a.) sploh obstaja. Rekla sem si: 'Kaj to sploh pomeni?'  Takoj sem pomislila, da je dobila vse štiri nize na olimpijskih igrah. Mislila sem, da to ni mogoče. To je edina zlata stvar, ki jo poznam," Upam, da bom v ponedeljek prišla do točke," je bila o dosežku Švedove, svoje naslednje nasprotnice, šaljvo razpoložena Williamsova.

Rosol vendarle le človek

V osmino finala se je brez posebnih težav prebila tudi branilka naslova: četrtopostavljena Čehinja Petra Kvitova je Američanko Varvaro Lepchenko ugnala s 6:1 in 6:0. V naslednjem krogu jo čaka veliko kakovostnejša tekmica, Italijanka Francesca Schiavone, ki je v tretjem krogu ugnala Čehinjo Klaro Zakopalovo s 6:0 in 6:4. Napredovanje sta si zagotovili tudi Srbkinja Ana Ivanović po zmagi nad Nemko Julio Görges ter Avstrijka Tamira Paszek po zmagoslavju nad Belgijko Yanino Wickmayer.

V moški konkurenci se je med 16 uvrstil Američan Brian Baker po zmagi nad Francozom Benoitom Pairejem. Izpadla je "senzacija" turnirja - Čeh Lukaš Rosol. V četrtek je na kolena spravil drugega igralca na svetu in drugega nosilca tega slovitega turnirja, Španca Rafaela Nadala, danes pa 100. igralec na lestvici ATP ni bil kos Nemcu Philippu Kohlschreiberju.

Dva dni potem, ko je z atomskimi udarci in asi uničil upe Nadala, je Rosol na igrišču številka 12 padel na realna tla proti nemškemu 27. nosilcu. Češki igralec naj bi takoj po zmagi nad Špancem dobil okrog 150 SMS-sporočil, za katera si bo lahko zdaj vzel čas ob odhodu na letališče.

"Vesel sem, da nisem igral proti Rafaelu Nadalu, prav gotovo. Če bi šel v to tekmo proti Nadalu, bi obstajala 90-odstotna verjetnost, da bom izgubil. Danes je bilo bolj 50:50," je po zmagi dejal Kohlschreiber, ki se je v osmino finala uvrstil prvič v karieri. "Če v osmini finali ne igraš proti (Rogerju) Federerju, Nadalu, (Andyju) Murrayju, velikim fantom, je to velika priložnost za preboj v četrtfinale, prav gotovo."

Ukradli dežurnega sokola: veselje za golobe

Z britanske policije so sporočili, da so neznanci v noči na soboto ukradli dežurnega sokola, ki med turnirjem skrbi za odganjanje golobov. Rufus the Harris, kot nosi ime ponosna ptica, je s štirimi leti in pol strah in trepet za golobe, ki se zaradi strahu pred velilkanom raje izogibajo svete trave.

Rufusa so skupaj s kletko ukradli iz parkiranega avtomobila na privatnem parkirišču v Wimbledonu, njegovi lastniki pa so kradljivce že zaprosili, naj jim ga vrnejo, zato da bi lahko populacijo golobov na turnirju še naprej ohranjali na spodobni ravni.

OP Velike Britanije, Wimbledon (19,96 milijona evrov), 3. krog:

Moški

Jo-Wilfried Tsonga (Fra/5) : Lukas Lacko (Slk) 6:4, 6:3, 6:3;
David Ferrer (Špa/7) : Andy Roddick (ZDA/30) 2.6, 7:6 (8), 6:4, 6:3;
Juan Martin Del Potro (Arg/9) : Kei Nišikori (Jap/19) 6:3, 7:6 (3), 6:1;
Mardy Fish (ZDA/10) : David Goffin (Bel) 6:3, 7:6 (6), 7:6 (6);
Marin Čilić (Hrv/16) : Sam Querrey (ZDA) 7:6 (6), 6:4, 6:7(2), 6:7 (3), 17:15;
Philipp Kohlschreiber (Nem/27) : Lukaš Rosol (Češ) 6:2, 6:3, 7:6 (6);
Brian Baker (ZDA) : Benoit Paire (Fra) 6:4, 4:6, 6:1, 6:3;

Ženske

Viktorija Azarenka (Blr/2) : Jana Čepelova (Slk) 6:3, 6:3;
Petra Kvitova (Češ/4)
: Varvara Lepchenko (ZDA) 6:1, 6:0;
Serena Williams (ZDA/6) : Jie Zheng (Kit) 6:7 (5), 6:2, 9:7;
Jaroslava Švedova (Kaz) : Sara Errani (Ita/10) 6:0, 6:4;
Ana Ivanović (Srb/14) : Julia Görges (Nem/22) 3:6, 6:3, 6:4;
Roberta Vinci (Ita/21) : Mirjana Lučić (Hrv) 7:6 (4), 7:6 (3);
Francesca Schiavone (Ita/24) : Klara Zakopalova (Češ) 6:0, 6:4;
Tamira Paszek (Avt) : Yanina Wickmayer (Bel) 2:67:6 (4)7:5.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.