Šport
8 ogledov

Švedska in Kanada v finalu hokejskega turnirja

švedska olimpijske igre hokej finska
1/18
EPA
Hokejisti Švedske in Kanade so finalisti olimpijskega hokejskega turnirja.

švedska olimpijske igre hokej finska Erik Karlsson | Avtor: EPA EPA
Finale prestižnega olimpijskega hokejskega turnirja bo psotregel z dvoobojem zadnjih dveh nosilcev zalte kolajne, Švedske in Kanade. Polfinalni tekmi sta ponudili dva izjemno zanimiva in napeta obračuna, ki sta se končala z nogometnima rezultatoma. Švedi so za mesto v finalu premagali Finsko z 2:1, Kanadčani pa so z 1:0 prešli južne sosede, ZDA.

Slednji se bodo za tolažilno nagrado, bronasto kolajno, pomerili s Finci, kar pomeni, da bo eden od nosilcev kolajn na igrah v Vancouvru pred štirimi leti, tokrat ostal praznih rok. Finci bi lahko še drugič zapored osvojili bron, jasno pa je že, da Američani ne bodo ponovili srebrnega nastopa iz Kanade.

Oslabljeni Finci povedli, veselje kratkotrajno

Finci so morali v ponovitvi olimpijskega finala 2006 tokrat zaigrati brez prvega vratarja Tukke Raska, ki je zbolel, med vratnici je stopil Kari Lehtonen. Začetek dvoboja je bil izenačen in tudi nekoliko previden, nobena od ekip pa ni želela tvegati preveč. Finci pa so imeli priložnost ob igri z dvema igralcema več ob koncu uvodne tretjine, a niso ogrozili Henrika Lundqvista.

Nekoliko bolj živahno je bilo nadaljevanje. Prvi so povedli Finci, potem ko je Olli Jokinen ušel švedski obrambi in s strelom iz skoraj mrtvega kota ugnal vratarja. A finsko veselje je bilo kratko, saj so njihovi tekmeci izenačili že pet minut pozneje. Odločilna za razplet polfinala pa je bila 37. minuta, ko je najbolj nevaren branilec na igrah, Erik Karlsson, za že svoj četrti gol v Sočiju z močnim strelom od daleč presenetil Lehtonena, ki mu je plošček prek roke ušel v gol. Pred koncem tretjine pa so Švedi zadeli še prečko.

V zadnji tretjini ni bilo več golov, čeprav so Finci pritiskali, Švedi pa občasno izkoriščali več prostora v njihovi obrambi za protinapade. Niti zadnja minuta z igralcem več Finski ni pomagala, Švedi pa so se uvrstili v finale, kjer bodo imeli priložnost za tretje zlato po letih 1994 in 2006.

Price zaklenil vrata

Tekmece za nedeljski finale so Švedi dobili po večernem drugem polfinalu, v katerem so se v ponovitvi velikega finala iz Vancouvra pomerili Kanadčani in Američani. Po izenačeni prvi tretjini, ki se je končala brez zadetkov, so v drugi del tekme odlično krenili Kanadčani.

ZDa- kanada | Avtor: Reuters Reuters
'Lovorjeve liste' je v vodstvo že po dobri minuti druge tretjine popeljal Jamie Benn, ki je v gol preusmeril strel Jaya Bouwmeestra z razdalje. Njihovi južni sosedje odgovora niso našli, čeprav so imeli tudi štiri minute igralca več naledu. Na zadnji odmor so Američani odšli v zaostanku, maščevanje za finalni poraz pred štirimi leti pa se jimje  najverjetneje zdelo precej daleč.

Uvodne minute zadnje tretjine so sicer nakazale ameriško željo po izenačenju, a so Kanadčani hitro znova prevzeli nadzor nad tekmo. Obstreljevanje in obleganje gola Jonathana Quicka sicer ni obradilo sadov, so pa še nekoliko bolj utrudili nasprotnika, ki vse do konca ni uspel zadeti. Kanadčani so se z odlično predstavo povsem zasluženo uvrstili v boj za zlato kolajno, Američanom pa ostane le še borba za bron.

Olimpijske igre, hokejski turnir, polfinale:

Švedska : Finska 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Eriksson (32), Karlsson (37); Jokinen (27)

Kanada : ZDA 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Benn (22)

Tekma za tretje mesto:
Sobota ob 16.00

Finale:
Nedelja ob 13.00

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.