Šport
22 ogledov

Švedski kvartet ubranil naslov iz Vancouvra

Hellner Švedska štafeta 4 X 10 kilometrov km zmaga Soči olimpijske igre EPA
Švedski smučarski tekači Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson in Marcus Hellner so ubranili moštveno zlato kolajno iz Vancouvra in slavili na štafetni preizkušnji 4 X 10 kilometrov. Srebro Rusom, bron Francozom.

Švedski tekmovalci v smučarskem teku so olimpijski prvaki v moštveni štafetni preizkušnji 4 x 10 kilometrov. Zlato kolajno so Švedski pritekli Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson in Marcus Hellner. S tem so ponovili uspeh izpred štirih let iz Vancouvra.

Po sobotni ženski švedski štafeti v sestavu v postavi Ida Ingemarsdotter, Emma Wiken, Anna Haag in Charlotte Kalla so za novo švedsko slavje poskrbeli še tekači v moški konkurenci.

Carl Gustaf XVI. užival bolj kot Putin

Švedi so bili danes za vse tekmovalce enostavno premočni ter so slavili pred očmi monarha Carla Gustafa XVI. Hellner je postavil piko na i odličnim nastopom moštvenih kolegov ter prišel v ciljno areno s soncem obsijanega tekaškega centra Laura s takšno prednostjo, da je imel še čas natakniti švedsko zastavo na eno od palic ter mahajoč z državnim simbolom priteči v cilj za zmago s skupnim časom 1:28:42 ure.

Srebro je pripadlo Rusiji, za Švedi so domačini zaostali 27,3 sekunde. Gre za prvo rusko olimpijsko kolajno v tej tekaški disciplini po razpadu Sovjetske zveze. Za Rusijo so nastopili Dimitrij Japarov, Aleksander Besmertnih, Aleksander Legkov in Maksim Vilegžanin, ki so poskrbeli za veselje na častni tribuni, saj je preizkušnjo spremljal ruski predsednik Vladimir Putin.

Smuči Norvežanom odnesle že par kolajn

Bron so odnesli tekači Francije v sestavi Jean Marc Gaillard, Maurice Manificat, Robin Duvillard in Ivan Perrillat Boiteux. Francozi so prvič v tekaški štafeti na olimpijskih igrah osvojili kolajno. Pred zadnjo predajo so bili še v prednosti pred Rusi, a so nato Rusi dobili boj za srebro, Francozi pa so zaostali za zmagovalci 31,9 sekunde.

Razočaranje so doživeli Norvežani z izkušenim Pettrom Northugom na čelu. Svetovnim prvakom in olimpijskim štafetnim podprvakom iz Vancouvra je pripadlo nehvaležno četrto mesto, potem ko so za zmagovalci zaostali 1:09,7 minute.

Že v soboto so Norvežanke žensko štafetno preizkušnjo končale brez kolajne na petem mestu. V norveškem taboru je glede na poročila odpovedal servis, saj so imeli serviserji veliko težav pri pripravi smuči za spomladanske razmere in razmočen sneg. Pod pričakovanji so preizkušnjo končali tudi Čehi, bronasti iz Vancouvra so bili šele osmi.

Olimpijske igre, štafeta 4 X 10 km (M), rezultati:

1. Švedska 1:28:42,0 sekunde (Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner)
2. Rusija + 27,3 (Dimitrij Japarov, Aleksander Besmertnih, Aleksander Legkov, Maksim Vilegžanin)
3. Francija 31,9 (Jean-Marc Gaillard, Maurice Manificat, Robin Duvillard, Ivan Perrillat Boiteux)
4. Norveška 1:09,7
5. Italija 1:22,7
6. Finska 1:46,4
7. Švica 1:51,8
8. Češka 1:54,8
9. Nemčija 2:36,8
10. Estonija 4:10,6
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.