Šport
30 ogledov

Švedskih 33 strelov v prazno - Smith zaklenil vrata

luke schenn jhonas enroth taylor hall švedska kanada sp elitne divizije EPA
Ob drugem dnevu počitka slovenske hokejske reprezentance v Stockholmu, je v Helsinkih za velik šok poskrbela reprezentanca Francije, ki je sploh prvič v zgodovini premagala Rusijo in ji zadala prvi poraz na prvenstvu (2:1). Še eno presenečenje v tej skupini so pripravili Latvijci, ki so zanesljivo odpravili Slovake (5:3). V Stockholmu so Čehi šele po kazenskih strelih ugnali Dance (2:1). Domačini so gladko klonili proti Kanadčanom (0:3).

Slovenska hokejska reprezentanca ima na svetovnem prvenstvu elitne skupine v četrtek prost dan, v petek pa jo čaka prvi od zadnjih treh nastopov. Tekmec bo spet ena od ekip z vrha svetovnega hokeja, Češka, želja slovenskih risov pa ostaja enaka kot pred tekmo s Švico: presenetiti enega od favoritov in si morda na ta način zagotoviti obstanek.

Slovenci so si pravzaprav sami močno otežili življenje na letošnjem tekmovanju najboljših 16 na svetu. S kakšnim golom več, z bolj zbrano igro in z manj prejetimi zadetki takoj po svojih golih bi morda lahko potek prvih treh tekem obrnili tudi drugače. A kot so povedali selektor Matjaž Kopitar in igralci, po prvih treh tekmah bi lahko imeli devet točk, imajo pa eno, nazaj pa se ne bodo ozirali.

Prav tako bodo čim prej pozabili tekmo s Švico. Ta je na SP na Švedskem prestavila v sedmo prestavo in melje vse pred seboj, njeno moč so občutili tudi risi. Spodbuden začetek in vodstvo nista bila dovolj, bolj ko se je dvoboj razvijal, manj enakovreden je bil. Na koncu je bilo prepričljivih 7:1 za Švico, ki na tem SP še ne pozna poraza, za Slovenijo pa je takšen razplet pomenil samo eno. Na voljo so še tri tekme, tri misije nemogoče, enemu od treh favoritov (Češka, Švedska, Kanada) bo treba vzeti tri točke, sicer se bo Slovenija preselila v drugoligaško konkurenco, v divizijo I.

Razingar: "To ni Belorusija"

Kako močni so Čehi, bodo danes preizkusili tudi Danci, "krvniki" Slovenije v najverjetneje odločilni tekmi za obstanek. Ne glede na razplet te tekme bodo morali Slovenci v petek pred popoldanskim dvobojem s Čehi - ti doslej resda niso pokazali najboljših predstav, imajo eno zmago in dva poraza - pozabiti na dosedanji del SP.

"Imeli smo svoje priložnosti, ki jih nismo izkoristili. Zdaj nas čaka bistveno težje delo, skušati presenetiti koga izmed velikih. Bomo skušali presenetiti, a bo težko, so kakovostnejši od nas, tu ni skrivnosti. Faktor presenečenja, ujeti jih na levi nogi, malo nas bodo podcenjevali ... ko vratar ubrani nemogoče in ko izkoristimo priložnosti, lahko tudi koga presenetimo. A to ni Belorusija, to so tisti, ki odločajo o medaljah," pravi o Češki kapetan Tomaž Razingar.

Današnji prost dan so slovenski igralci izkoristili za počitek in sprostitev v stockholmskem predelu Djurgarden, se pomešali med domačine, ki so ob prazniku preplavili ulice, ter skušali ostati čim bolj mirni pred dvobojem s Čehi.

Morali bi odigrati perfektno tekmo

"Igrali smo štiri tekme v petih dneh. Ledu, ploščka in energije je bilo kar veliko za tako kratek čas. Dobro je, da se spočiješ, danes smo se sprehodili, čas bo za počitek, da si napolnimo baterije," pa je današnji dan obnovil Marcel Rodman in se že ozrl na peto tekmo:

"To so hokejske velesile in morali bomo odigrati perfektno tekmo, da dobimo kakšno točko. S tem, kaj se dogaja v češki ekipi, se ne obremenjujemo. Imamo precej težav v svojih vrstah, čeprav se dobro razumemo, ker nimamo točk. Moramo se obrniti nase in najti način, kako priti od njih."

Po petkovem dvoboju bo imela Slovenija na SP še dve tekmi: v soboto z domačini Švedi (16.15) in po prosti nedelji še zadnjo v ponedeljek s Kanadčani (20.15).

Nov "čudež na ledu": Francozi premagali Ruse

Košečkin Koshechkin Roussel Rusija Francija SP | Avtor: EPA EPA
Z golom Antoina Roussela, člana NHL-moštva Dallas Stars, so Francozi na prvi četrtkovi tekmi v Helsinkih šokirali nepremagane Ruse, ki so proti galskim petelinom doživeli sploh prvi poraz v svoji bogati hokejski zgodovini. Francozi so tudi prekinili niz 13 tekem brez poraza, ki so ga branilci naslova prinesli z zadnjega prvenstva. 

Skupaj z Rousselom, ki je zabil zmagoviti gol, je v drugi tretjini tekme zadel tudi Damien Fleury, potem ko so Rusi povedli z golom Aleksandra Perežogina, njihov poraz pa so že takoj po tekmi začeli primerjati z mitskim "čudežem na ledu", porazom sovjetske reprezentance proti ameriški študentski ekipi na olimpijskih igrah v Lake Placidu.

"To je fantastično. Rusi so branilci naslova, v svojih vrstah imajo najboljše igralce sveta. Sploh ne znam opisati, kaj to pomeni za francoski hokej," je v smehu razlagal francoski selektor Dave Henderson.

V golu Francozov je blestel tretji vratar Florian Hardy, ki je ustavil kar 28 strelov, medtem ko se je Vasilij Košečkin, prav tako ruski tretji čuvaj mreže, spopadel z vsega 19 poskusi, a dobil kar dva zadetka. Rusi so na koncu plačali za povsem nezainteresirano in nepovezano predstavo, kar je slab uvod za derbi z domačini Finci, ki sledi.

Čehi se še naprej mučijo

Čehi so v izenačeni tekmi po kazenskih strelih premagali Dance (2:1). Čehe je v 46. minuti v vodstvo povedel Zbynek Michalek, štiri minute pred koncem pa je izenačil Morten Poulsen po asistenci Kima Staala. Pri izvajanju kazenskih strelov so Danci povedli prek Mikkela Boedkerja, v tretji seriji je izenačil Jiri Hudler. Odločilni zadetek je bil delo Zbyneka Irgla v šesti seriji.

steve stamkos jhonas enroth švedska kanada sp elitne divizije | Avtor: EPA EPA
Smith ustavil nalete Treh kron

V drugi tekmi dneva v švedski prestolnici so razočarali domačini. Čeprav so Švedi nadstreljali Kanadčane (33:30), so Javorjevi listi tekmo mirno pripeljali h koncu, potem ko so si že po dobre pol ure igre priigrale prednost treh golov (3:0).

Za moštvo iz Severne Amerike je prvi zabil Steve Stamkos, napadalec Tampe je izkoristil "power-play" v 9. minuti. Na začetku druge tretjine je vodstvo z močnim strelom podvojil Luke Schenn, končni izid je postavil Jordan Staal v 33. minuti. Vratar Phoenixa Mike Smith je v kanadskih vratih ubranil kar 33 strelov. S to zmago so Kanadčani prehiteli domačine na lestvici, ob tem pa imajo Švedi tekmo več.

SP v hokeju, skupinski del, 4. kolo, rezultati:

Skupina A (Stockholm)

Češka : Danska 2:1** (0:0, 0:0, 1:1) 
Michalek (46); Poulsen (56)
** - po kazenskih strelih

Švedska : Kanada 0:3 (0:1, 0:2, 0:0) 
Stamkos (9), Schenn (21), J. Staal (33)














Skupina B (Helsinki):

Rusija : Francija 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Perežogin (27); Fleury (30), Roussel (37)

Slovaška : Latvija  3:5 (1:3, 1:1, 1:1) 
Zarobsky (2), Surovy (37), Vydareny (60); Cipulis (1), Daržins (13, 39, 41), Girgensons (18)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.