Šport
24 ogledov

Svetovni politiki bojkotirajo Euro

merkel hollande Reuters
Angleška vlada se je odločila, da na ogled tekem skupinskega dela tekmovanja na evropskem prvenstvu v nogometu ne bo poslala svojega predstavnika. Razlog za to je slabo urejeno področje človekovih pravic v Ukrajini, ki je ena izmed dveh gostiteljic.

Predstavnik za medije je potrdil, da se noben član angleške vlade ne bo udeležil prvega dela tekmovanja na evropskem prvenstvu, ki se začne v petek. Odločitev, ali se bodo udeležili poznejših tekem angleške reprezentance, če do njih seveda pride, pa za zdaj še ni povsem dorečena.

Angleška vlada se je podobno kot nekateri drugi evropski voditelji odločila, da na prvih tekmah Eura ne bo prisotna, predvsem zaradi stanja nekdanje premierke Julije Timošenkove, ki v Ukrajini prestaja zaporno kazen, ta pa naj bi bila politično motivirana.

Sedemletna kazen, ki je vodjo politične opozicije doletela zaradi domnevne zlorabe položaja, je poleg angleških predstavnikov prepričala tudi nemško kanclerko Angelo Merkel, francoskega predsednika Francoisa Hollanda in predsednika evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, da se ne bodo udeležili nobene nogometne tekme v Ukrajini. Politiki iz Nizozemske, Avstrije in Belgije so se prav tako pridružili bojkotu, da bi s tem opozorili na pomanjkanje človekovih pravic v Ukrajini.

Anglija bo prvo tekmo prvenstva odigrala proti Franciji, pozneje pa jih čakajo še obračuni s Švedsko in Ukrajino.

Komentarjev 1
  • dolenc72 09:36 08.junij 2012.

    Bolj pošteno bi bilo, če se Eura ne bi udeležili zaradi rasizma, ki je močno prisoten na nogometnih (in tudi zunaj njih) stadionih.