Šport
32 ogledov

Svetovno ligo odprli z zmago

odbojka Saša Despot
Slovenska moška reprezentanca je v Seulu v prvem krogu skupine A2 svetovne lige premagala Finsko s 3:1 (22, 15, -22, 23).

Po dveh prepričljivo dobljenih nizih Slovencev so se Finci pobrali, dobili tretji set in v četrtem vodili že za štiri točke, nato pa so naši odbojkarji le strli odpor borbenih tekmecev in jih premagali prvič po letu 1999 .

Finski odbojkarji so na začetku tekme povedli s 3:1, a so Slovenci z napadi prek Alena Pajenka in Jana Kozamernika izid hitro poravnali, po dobrem napadu in asu Klemna Čebulja pa že vodili s 7:6. V napadih je bil prodoren Tine Urnaut, ki je poskrbel za prvo vodstvo z dvema točkama (11:9), a je na drugi strani z enako mero vračal Antti Ropponen. Ob drugem tehničnem odmoru so imeli naši odbojkarji še vedno le dve točki naskoka. Svoje napade so sicer dobro zaključevali, a so bili v tem elementu uspešni tudi tekmeci, ki so izkoriščali svoje najmočnejše orožje, hitro igro. Nato je razlika vendarle narasla. Dejan Vinčić je dosegel as za 18:15, Pajenk in Urnaut pa sta ustavila Ropponena za 19:15. V končnici je sledilo nekaj trenutkov nezbranosti, a so si napake privoščili tudi Finci. Niz je z napadom za 25:22 izkoristil Pajenk.

V drugem nizu je po izenačenju na 6. točki na vrsto prišla prva serija točk Slovenije, in sicer na račun dveh zaporednih napak Eemelija Koukija in napadov Pajenka. Pri zaostanku z 8:12 se je finski strateg odločil za prekinitev, vendar je po njej Čebulj z blokom zaustavil Ropponena (17:10). Selektor Slobodan Kovač je priložnost spet namenil Tončku Šternu in Gregorju Ropretu, točke z napadi je po dobrih obrambah Janija Kovačiča nizal Čebulj, ki je tudi dobro serviral, Kozamernik pa je finske napade ustavljal z bloki (22:10). Zaključek niza je bil le še formalnost, zmago s 25:15 je Sloveniji z napadom zagotovil Štern.

odbojka | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Prvi točki v tretjem nizu je dosegel Danijel Koncilja, ki je zamenjal Pajenka, blok za 3:0 je dodal Urnaut. Po točki Alena Šketa, ki je v igro vstopil namesto Čebulja, je Slovenija vodila že s 5:2, a Finci niso popustili. Z dobro igro v obrambi in prek napadov Ropponena in Elvissa Krastinsa so prišli do vodstva z 9:6. Šket s servisi in Vinčić z blokom sta naše približala na 8:9, a je bil zatem za 11:8 spet dvakrat uspešen finski blok. Mitja Gasparini in Vinčić sta poskrbela, da je bil izid na 11. in 12. točki poravnan, Sauli Sinkkonen pa je z napako našim poklonil vodstvo. V igro sta spet vstopila Štern in Ropret. Na drugi tehnični odmor so s prednostjo zopet odšli Finci, ki so naši vrsti povzročali težave s servisi, pri zaostanku s 16:19 pa je Kovač vzel odmor ter svojim varovancem namenil nekaj krepkih besed. Prednost tekmecev se ni stopila, Kovač je v igro vrnil Vinčića in Gasparinija, a so nasprotniki ohranili razliko ter niz dobili s 25:22.

Borbeni Finci, ki so skozi celotno srečanje igrali zelo dobro v obrambi, so bili tisti, ki so prvi prišli do prednosti, z 2:0 in 4:2. Po blokih Pajenku in Gaspariniju so tekmeci vodili s 6:2. Slovenski selektor je iz igre potegnil Vinčića in v igrišče poslal Ropreta. Razlika se ni in ni stopila, Finci so vodili že tudi z 11:7, zatem pa so se Slovenci z dobro igro v obrambi in prek Gasparinija in Čebulja približali na 11:12. Po napaki Fincev je bil izid na 13. točki izenačen. Blok Kozamernika je prinesel prvo vodstvo v nizu (14:13), a so bili z 18:17 spet v osredju tekmeci. As Kozamernika, udarec Pajenka in napaka Fincev pri podaji so Slovenijo pripeljali do vodstva z 21:19. V napetem zaključku je 23. točko prinesel Gasparini, varanje za 24:22 pa je prispeval Čebulj, ki je niz zaključil z napadom za 25:23.

Najbolj učinkovita igralca slovenske ekipe sta bila Urnaut z 18 točkami, štiri manj je dosegel  Čebulj, v finski ekipi jih je 18 dosegel tudi Ropponen.

Izjave po tekmi:

Slobodan Kovač, selektor Slovenije: "Mislim, da smo igrali zelo slabo, precej smo podcenjevali nasprotnike in se sprehajali po igrišču. To je nedopustno in s tem smo dali ekipi kot je Finska, ki vedno igra dobro, priložnost, da bo ob naslednjem našem srečanju, ko bo tudi v polni postavi, izkoristila dejstvo, da smo ranljivi in da nas lahko premaga. Takšnih tekem ni lahko igrati, a imamo cilj, da se potrudimo in premagamo vsakogar. Moramo popraviti stvari in odigrati bolje."

Klemen Čebulj, reprezentant Slovenije: "Nismo odigrali tako kot znamo. Bilo je preveč podcenjevanja in tudi zbrani nismo bili dovolj. Čakali smo, da nam bodo Finci kaj podarili, a nam niso. Tekmeci so igrali zelo dobro, morda celo nad svojimi možnosti. Tega si ne smemo več privoščiti. Če želimo uvrstitev na zaključni turnir in zmago, se moramo vzeti v roke."

Jan Kozamernik, reprezentant Slovenije: "Tekmo so začeli veliko bolje kot se je zaključila. Padec zbranosti je bil prevelik in res ni bil potreben. V tretji niz smo vstopili preveč zadržano, preveč smo bili prepričani vase. Finci pa so se razigrali in nam povzročali težave, kar se ne bi smelo zgoditi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.