Šport
24 ogledov

Risi igrali, Belorusi zabijali: obstanek nič bližje

Kristan Jeglič Kitarov Belorusija Slovenija SP svetovno prvenstvo Stockholm
1/14
Reuters
Slovenija je na svetovnem prvenstvu elitne divizije v Stockholmu izgubila tudi drugo tekmo. Od risov je bila po Norveški boljša še Belorusija, ki se je varovancem Matjaža Kopitarja tako oddolžila za poraz v kvalifikacijah za olimpijske igre (3:4). Robert Sabolič je v 55. minuti poravnal izid na 3:3, a so s soigralci nato takoj dobili odločilni gol.

Lepo priložnost za vodilni zadetek so hokejisti Slovenije zapravili že takoj na začetku, saj je bil po vsega nekaj sekundah igre izključen Aleksander Kitarov, a so bili z igralcem manj celo bolj nevarni za vodstvo Belorusi, risi pa še petič na svetovnem prvenstvu niso zadeli ob številčni premoči.

Podobno zanesljivo so se ob izključitvi Andreja Tavžlja med sedmo in deveto minuto ubranili tudi Slovenci. Takoj po povratku Tavžlja na led so imeli risi izjemno priložnost - David Rodman je na drugi vratnici z izvrstno podajo iskal brata Marcela Rodmana, pred praznimi vrati pa je plošček s palice slovenskega napadalca izbil eden izmed Belorusov.

Po slabih 15 minutah brez pravih priložnosti so vseeno povedli risi, ko se je Rok Pajič odlično znašel pred vrati Vitalija Belinskega in mu za njegovim hrbtom poslal plošček na drugo stran, kjer jo je za lahek vodilni gol pričakal Tomaž Razingar. Kapetan je bil za Beloruse usoden že na letošnjem kvalifikacijskem turnirju za nastop na olimpijskih igrah v Vojensu.

Kristana rešil okvir gola

Toda vzhodnjaki so hitro odgovorili in po podaji Aleksandra Kulakova se je na levi strani v 18. minuti odprl prostor za strel Ilji Kaznadeju, plošček pa je po njegovem poskusu iz zapestja rahlo spremenil smer in med nogami Roberta Kristana končal v mreži. Risi so se v zadnjih sekundah komaj rešili še višjega zaostanka, strel Belorusov od daleč pa je končal v vratnici.

Druga tretjina je bila od začetka še bolj skopa s priložnostmi kot prva. Žiga Pavlin je obležal po udarcu palice Alekseja Jefimenka, ki jo je prestregel s svojim obrazom, a sodniki niso dosodili izključitve. Na drugi strani je moral biti Kristan kar nekajkrat na mestu, da je zadržal strele Belorusov, ki so vedno znova izigrali slovensko obrambo s hitrimi prehodi. 

Kapetan Razingar je nato kot prvi resneje ogrozil Belinskega, a iz drugega poskusa ob vratih ni uspel dvigniti ploščka pod prečko. Belorusi so bili za veliko bolj podjetno igro nagrajeni v 30. minuti, ko je Dmitri Meleško ob ogradi za golom vzel plošček Andreju Tavžlju in podal Kitarovu, ki je ob vratnici premagal Kristana za prvo belorusko vodstvo.

David Rodman Šinkevič Belorusija Slovenija SP svetovno prvenstvo Stockholm | Avtor: EPA EPA

Risi zbujeni šele v zadnjih minutah

Slovenci so verjetno celo bolje zaigrali ob igri z igralcem manj, ko je bil zaradi nepotrebnega udarca s palico izključen Aleš Kranjc, lepa priložnost pa se je v redkih minutah na ledu med drugim ponudila Žigi Pancetu, a ga je Belinski dobro zaustavil. Belinski je bil spet na mestu dobri dve minuti pred koncem tretjine, ko bi ga po strelu Sabahudina Kovačevića kmalu premagal eden od soigralcev, ki je plošček preusmeril z drsalko.

Beloruski kapetan Konstantin Kolcov je v enem zadnjih napadov druge tretjine močno priletel v Kristana, potem ko je pobegnil slovenski obrambi in zadrsal pred gol, res pa je, da mu je precej pomagal tudi nervozni Kranjc. Slovenci so bili pred začetkom zadnje tretjine v težavah, a se je ta del tekme zanje začel sanjsko.

Po gneči pred beloruskim golom je David Rodman našel braza Marcela, čigar strel se je odbil od drsalke enega izmed nasprotnikov, plošček pa se je med vratnico in nogo vratarja splazil čez črto. A že čez dve minuti so Belorusi spet vodili - z igralcem več je po izključitvi Mitje Robarja za 3:2 zadel Andrej Filičkin, ki je v mrežo pospravil odbitek Kristana.

Belorusi takoj izničili gol Saboliča

Slabih sedem minut pred koncem tekme je moral na klop za kaznovane strelec Kaznadej in najprej so spet le centimetri Slovence delili od izenačenja, ko je Jan Urbas pustil plošček pred praznimi vrati, a so ga Belorusi uspeli izbiti. Risi so v 55. minuti le uspeli izenačiti, ko je Jeglič s fantastično podajo za hrbtom pred praznim golom našel Saboliča, ki je poravnal izid s prvim zadetkom Slovencev ob številčni premoči na turnirju.

Toda ves trud je šel v nič že takoj v naslednjem napadu, ko je Kristan najprej še uspel ubraniti prvi poskus Belorusov, nato pa ga je s prodorom pred njegova vrata položil Aleksej Ugarov in ga premagal s strelom pod prečko. Kristan je v zadnji minuti zapustil vrata in Slovenci so poskušali z igralcem več v polju, toda neuspešno.

SP v hokeju, skupinski del, 2. kolo, rezultati:

Skupina A (Stockholm)

Belorusija : Slovenija 4:3 (1:1, 1:0, 2:2)
Kaznadej (18), Kitarov (30), Filičkin (44), Ugarov (56); Razingar (14), M. Rodman (42), Sabolič (55)

Ob 16.15:
Švica - Kanada

Ob 20.15:
Norveška - Danska














Skupina B (Helsinki)

Francija : Avstrija 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)
Fleury (4), Da Costa (5), Desrosiers (38); Vanek (48)

Ob 15.15:
Nemčija - Rusija

Ob 19.15:
Latvija - ZDA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.