Šport
17 ogledov

Svež veter za spletno igralništvo v ZDA

Spletno igralništvo je v ZDA prvič prestalo kakšno glasovanje na zvezni ravni. ( Žurnal24 main
Ko bo kdo čez nekaj let ali desetletij brskal po tem, kdaj je bil spletni poker končno legaliziran v ZDA, bo zagotovo naletel na datum 28. julij 2010 in glasovanje kongresnega finančnega odbora ...

Nova zakonodaja s področja spletnega igralništva je namreč prvič uspešno prestala kakšno glasovanje na zvezni ravni. Predlog zakona Barneyja Franka, s katerim želijo nadomestiti zloglasni zakon UIGEA, je bil včeraj v kongresnem finančnem odboru potrjen z veliko večino, saj je zanj glasovalo 41 članov odbora, 22 jih je glasovalo proti, en član pa se je glasovanja vzdržal.

Ta pozitiven odziv na predlog nove zakonodaje pa še ne pomeni, da bo ta prav kmalu stopila tudi v veljavo, vendar vseeno predstavlja pomemben mejnik, saj samo kaže, kako daleč je prišel boj spletnih igralničarjev. Pred zgolj štirimi leti je namreč kongres z veliko večino (kar 6:1) potrdil sprejetje zakona Unlawful Internet Gambling Enforcement Act (UIGEA), danes pa je predlog novega zakona precej gladko preživel svoj ognjeni krst.

"Dejstvo je, da spletni poker ne bo kar izginil. Kongres ima tako pred sabo zdaj pomembno odločitev – lahko spremeni zakonodajo, regulira to dejavnost in poskrbi za varnost svojih državljanov, ki se z njim ukvarjajo, ali pa ponovno vtakne svojo glavo v pesek in pusti, da Američani v vseh 50 zveznih državah še naprej igrajo na nepreverjenih in nereguliranih tujih straneh," je povedal bivši senator Alfonse DíAmato, ki dandanes opravlja funkcijo predsednika organizacije Poker Players Alliance, in še nadaljeval: "Vesel sem, da se je finančni odbor danes s tako prepričljivo večino izrekel za zaščito naših igralcev kot tudi za zaščito osnovnih svoboščin vseh odraslih ter spleta."

Predlog nove zakonodaje je v kongresnem odboru prejel skorajda neverjetno podporo s strani demokratov, nekaj glasov ZA pa so mu namenili tudi republikanci. Za predlog je tako glasovalo kar 34 Demokratov (4 proti) in sedem republikancev, glasovanja pa se je vzdržal republikanski senator iz Teksasa Ron Paul, ki predloga ni ne podprl niti mu ni nasprotoval.

Prvotni zakon, ki ga je predlagal Barney Frank, pa se je v teh nekaj mesecih že tudi kar precej spremenil, saj mu je bilo dodanih kar 14 amandmajev, večino katerih je podprla tudi organizacija Poker Players Alliance (PPA).

Za ameriške pokeraše bosta najbolj sporna zagotovo oba amandmaja, ki predvidevata, da se spletnim igralnicam in spletnim poker sobam, ki so po sprejetju zakona UIGEA, namerno kršile državno ali zvezno igralniško zakonodajo, ne podeli igralniške licence. Ta amandmaja bi namreč zaradi preteklih kršitev zakonodaje utegnila močno otežiti pridobitev licence celo takima gigantoma spletnega pokra, kot sta PokerStars in Full Tilt Poker.

Predstavnik PPA John Pappas je zato že napovedal, da bo njihova organizacija predlog te nove zakonodaje podprla samo v primeru, da se vsem ponudnikom ponudi enaka priložnost za pridobitev igralniške licence. K temu dodaja tudi to, da bi morala vsaka poker soba, ki je v preteklosti kršila zakone, dobiti priložnost, da se zagovarja za svoja dejanja. Po njegovem mnenju bosta v primeru, da jima je to omogočeno, tudi Full Tilt Poker in PokerStars podprla novo zakonodajo in napore PPA.

"Naša služba ni, da spletnim poker sobam zagotovimo licence! Poskrbeti pa moramo, da bodo za vse veljala enaka pravila in da bo vsako podjetje, ki bi želelo zaprositi za igralniško licenco, to tudi lahko storilo," je še povedal Pappas.

Seznam drugih amandmajev, ki so še bili dodani predlogu zakona:

  • Pri depozitih je prepovedana uporaba kreditnih kartic.
  • Prepoved športnih stav, z izjemo konjskih dirk.
  • Ministrstvo za finance si pridržuje pravico za prepoved oglaševanja, ki bi utegnilo ciljati na mladoletne in odvisnike.
  • Podaljšanje roka, v katerem se lahko posamezne zvezne države odločijo za odstop od te zakonodaje z 90 dni na eno celotno zakonodajno obdobje (od enega do štirih let).
  • Vsa infrastruktura podjetij, ki se bodo potegovala za licenco, mora biti v ZDA.
  • Poleg podjetij morajo tudi vodstveni delavci v teh podjetjih izpolnjevati določene pogoje, sicer podelitev licence ni mogoča.
  • Ministrstvo za finance je treba prositi za pomoč pri iskanju legalnih in ilegalnih igralniških strani in na ta način pomagati pri izvršitvi zakona UIGEA.
  • Uzakonitev obvezne vpeljave opreme, ki bo preverjala polnoletnost igralcev in njihovo trenutno lokacijo.
  • Tehnologija mora dovoljevati, da si igralci sami nastavijo svojo mejo, koliko so še pripravljeni izgubiti.
  • Obvezna uporaba t. i. generatorjev naključnih številk.
  • Oblasti bodo naročile raziskave, kako igralništvo vpliva na presojo igralcev.
  • Ponudnikom bo podan seznam vseh prestopnikov, ki ne plačujejo preživnine, ponudniki pa bodo nato vsem takim igralcem morali prepovedati igranje.
  • Razjasniti, da zakonodaja ne bo imela vpliva na spletne dejavnosti znotraj posamezne zvezne države.
  • Licenca bo podeljena le podjetjem, ki bodo imela večino svojih zaposlenih v ZDA.
  • Ustrezno ministrstvo bo redno preverjalo in ocenjevalo programsko opremo in tehnologijo, ki jo bodo podjetja uporabljala za preprečevanje igranja mladoletnikom. Vsako podjetje, ki po njihovem mnenju za to področje ne bo skrbelo ustrezno, pa lahko na pobudo tega ministrstva takoj izgubi svojo licenco.
  • Zgraditi se mora baza vseh igralniških statistik, iz katere pa niso razvidni posamezni igralci in njihovo početje.

 

Eden ključnih amandmajev, ki mu PPA nasprotuje, je ta, v katerem je zapisano, da bi se lahko posamezne zvezne države odločile, ali prevzamejo to zakonodajo, namesto da bi zakonodajo sprejele vse, nato pa bi se lahko posamezne države odločile, ali želijo od nje odstopiti.

Po finančnem bo sedaj na vrsto prišel kongresni pravosodni odbor, ki bo kot naslednji odločal o usodi predloga zakona, ki pa vsaj po mnenju Pappasa ne bi smel imeti večjih težav s potrditvijo predloga.

Naslednji korak k sprejetju nove zakonodaje s področja spletnega igralništva je hitra kongresna obravnava bratskega zakona, ki ga je pripravil demokratski senator iz Washingtona Jim McDermott, ki pa bo, kot vse kaže, morala počakati vsaj do septembra, saj si bodo člani kongresa sedaj privoščili enomesečni oddih.

"To glasovanje nam je dalo nov zagon, prav tako predlog uživa močno podporo s strani obeh političnih strank, kar nam daje vedeti, da gre v tem primeru res za prioriteto, ki se ji je treba čim prej posvetiti," je povedal Michael Waxman, predstavnik Iniciative za varno spletno igralništvo. "Vztrajanje pri zgrešeni prohibicijski politiki ne bi smel biti način, kako se naše oblasti spopadajo z vprašanjem spletnega igralništva. Pri tem namreč najbolj trpijo prav ameriški uporabniki, ki so pri iskanju alternativ za urejeno igranje prek spleta ostali brez zaščite države."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.