Šport
474 ogledov

Švicarji so si prisvojili Karničarjev spust

davo karničar Youtube
Spletna stran I Love Switzerland, ki ima na družabnem omrežju Facebook slabe četrt milijona všečkov, si je prisvojila posnetek slovenskega alpinista Dava Karničarja.

Facebook stran I Love Switzerland je pred dobim tednom dni na svojem zidu objavila video ekstremnega smučarja Dava Karničarja. Gre za posnetek, ki ga je slovenski alpinist posnel leta 2014, ko se je spustil z Dolgega hrbta (2473) v Kamniško-Savinjskih Alpah.

Švicarska stran pa se za geografsko lego smučarja ni zmenila in posnetku, ki je v dobrem tednu dni generiral več kot 100.000 delitev in skoraj devet milijonov ogledov, pripisala, da gre za spust s 4478 metrov visokega Matterhorna.

Karničarja so na napako in okoriščanje z njegovimi posnetki opozorili prijatelji, sam pa je za Žurnal24 dejal, da je takšno ravnanje neetično. 

''Sem videl. Povejte mi, kaj naj si mislim o tem (smeh). Da nekdo poskuša z neko lažjo pridobiti veliko klikov in poskuša zavesti tiste, ki klikajo, je zelo grdo. Ni etično. Jaz zaradi takih reči nimam namena kontaktirati ali na karkoli opozarjati. Ne zdi se mi vredno, da bi karkoli naredil,'' je povedal 53-letnik in dodal, da ga je razveselila reakcija slovenskih ljubiteljev ekstremnega smučanja.

''Vesel sem, da so naši opazili in izkazali jezo, kako si večji narodi stvari prilastijo in jih uporabljajo. Žalostna zgodba. Kolikor sem jaz spremljal, so vsaj pripisali, kdo smuča. Ne vem pa, ali je bilo to narejeno po posredovanju prijateljev in ljudi, ki jih je to zmotilo.''

Posnetek je bil posledično izpostavljen ogromnenu številu uporabnikov, kar sicer veseli tudi slovenskega alpinista. ''Zanimivo je, da smučanje z Dolgega hrbta, ki ga objavim jaz, dobi nekje 200 všečkov. V tem primeru pa je šlo v enem tednu čez osem milijonov ogledov. Po eni strani je všečno, da počneš stvari, ki jih nekdo lahko uporabi, ampak da bi jih vsaj uporabil pošteno,'' je povedal. 

Obstajajo pa tudi drugačne prakse. Norvežani, na primer, so bili v tem pogledu bolj korektni. ''Norvežani so našli nek drug moj posnetek, kjer gre za izredno izpostavljenost na ledeni strmini. Lepo so povedali, da bi oni to potrebovali in če bi jim dovolil. Jaz od tega ne bom imel drugega kot to, da se zahvalim, ker so vprašali. Če navedejo, da se to dogaja v Sloveniji, da sem na posnetku jaz in če mislijo, da bodo s tem dobili veliko klikov, pa naj,'' je pojasnil Karničar in dodal, da finančna korist pri njem ne igra primarne vloge.

''Nekateri mi očitajo, da ne znam iz tega delati denarja. Preprosto ne znam, ker znam smučati in hoditi v hribe,'' je zaključil.

Davo Karničar Impressionnant!!! :o / Qu'en pensez-vous?Davo Karničar Awesome!!! :o / What do you think?Bonjour à...

Objavil/a I Love Switzerland! dne 16. marec 2016
Komentarjev 4
  • banja 14:29 27.marec 2016.

    Ljudi, ki dobro poznajo gore, je na svetu zelo malo. Večino lahko nategneš. Poznavalci pa iz pogledov v dolino, iz panoramskih posnetkov in iz sestave kamenine lahko ugotovijo, da tole ni Matterhorn. Velika večina jih na Matterhornu nikoli ni bila ...prikaži več in nikoli ne bo. Smučati bi se dalo po grebenu Hörnli in po vzhodni steni ali pa po grebenu Lion in po južnem ostenju na italijanski strani. Seveda so pogledi v dolino od tu nekaj povsem drugega.Nepoznavalce se da nategniti s 500 na uro.

  • Papaja Popi 17:37 25.marec 2016.

    Avtorske pravice ? ? ? ? ?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:35 25.marec 2016.

    To je del te zgodbe kako močni narodi ustvarjajo sliko svoje države. In del zgodbe zakaj v primerjavi z njimi Slovenija izpade slabše, in del zgodbe zakaj se toliko Slovencev izseljuje. En delček te zgodbe je tud propaganda kot je tale ja.