Šport
64 ogledov

Švicarji v prvi tretjini povozili rise, a nato ...

hokej Slovenija - Švica EPA
Slovenski hokejisti so tokratne nastope med elito odprli s tekmo proti Švici. To je bil 50. jubilejni nastop risov v skupini A, po velikem preobratu pa so s porazom po kazenskih strelih prišli do velike točke.

Slovenski hokejisti, ki so na zadnjem treningu pred začetkom svetovnega prvenstva ostali brez poškodovanega Žige Panceta, so tokratne nastope v elitni skupini odprli z dvobojem proti Švici. Doslej se je Slovenija štirikrat pomerila z njo, vselej pa je izgubila. Med elito je bil odigran le en dvoboj, leta 2013 ga je Švica, ki je kasneje celo zaigrala v finalu, dobila s 7:1.

Uvodne minute so pripadle favoriziranim Švicarjem, nato pa je prišlo do prve izključitve pri hokejistih iz dežele sira in čokolade. Najlepšo priložnost ob igralcu več je zamudil Robert Sabolič, risi pa so kar nekajkrat sprožili proti vratom Jonasa Hillerja, a je bil ta vselej na pravem mestu. Na drugi strani ledene ploskve se je moral v deveti minuti izkazati tudi Gašper Krošelj, ki je bil uspešen tudi ob dvoboju ena na ena z Tannerjem Richardom.

Nato pa je sledila izključitev Jana Urbasa. To so Švicarji hitro izkoristili, z backhandom je bil natančen Andres Ambuhl, plošček se je od vratnice odbil v gol. Že v naslednjem napadu so tekmeci risov vodili z 2:0. Po izgubljenem paku v slovenski tretjini je do strela prišel Gaetan Haas in v 12 sekundah še v drugo premagal Krošlja. Ta je bil znova nemočen ob koncu 17. minute, ko so Slovenci plošček izgubil v srednji tretjini, po dveh hitrih podajah pa je do neoviranega strela prišel Romain Loeffel. A tu še ni bilo konec muk za rise. Po novi napaki slovenske čete za svojim golom je za švicarsko vodstvo s 4:0 po odbitku poskrbel Simon Bodenmann. V prvi tretjini so Švicarji sicer sprožili 15 strelov, Slovenci pa 5.

hokej Slovenija - Švica | Avtor: EPA EPA

Pred drugo tretjino je Krošlja, ki je zaustavil 73,33 odstotkov strelov, v vratih zamenjal Matija Pintarič. Na začetku drugega dela so napako naredili Švicarji, ki so nepravilno menjali in si tako prislužili izključitev zaradi prevelikega števila igralcev na ledu. A risi do prave priložnosti niso prišli, njihovi tekmeci so imeli v protinapadu celo izjemno priložnost za povišanje vodstva, vendar je Pintarič dobil dvoboj iz oči v oči s švicarskim napadalcem. Po izključitvi Saboliča so se uspešno ubranili tudi Slovenci.

Sledil je še en powerplay risov, Miha Verlič pa je uspel zatresti prečko, še prej je z dvema streloma poskušal Sabahudin Kovačević, ki pa je bil takoj zatem izključen. A to ni zaustavilo naleta Slovencev. Kapetan Jan Muršak je ob igralcu manj najprej pobegnil Švicarjem, Hiller ga je uspel zaustaviti, vendar je nekdanji slovenski NHL-ovec ostal pred golom in lepo v mrežo preusmeril plošček po podaji Andreja Tavžlja. V drugi tretjini je bilo razmerje strelov 8:8, skupno pa 23:13 v korist Švice.

Slovenci so v drugi tretjini uspeli ubraniti dva poweplayja, enako pa jim je po zaslugi razpoloženega Pintariča uspelo tudi na začetku zadnjega dela igre, ko je bil izključen Matic Podlipnik. V prvih petih minutah tretje tretjine so Švicarji ustrelili osemkrat, risi so ostali brez strela na vrata tekmeca. A že ob prvem poizkusu je Hiller klonil. Žiga Jeglič je z backhandom zadel med njegovimi nogami, dolgoletni član lige NHL pa bi lahko posredoval tudi bolje.

hokej Slovenija - Švica | Avtor: EPA EPA

Sledila je nova igra Slovenije z možem več na ledu, ki pa ni prinesla spremembe. Nato pa so risi prišli do igre s petimi proti trem, obakrat so si Švicarji prislušili kazen zaradi previsoko dvignjene palice in udarcev v obraz. Igra z dvema igralcema več je bila nato še podaljšana po naletu nad Jegličem, šest minut pred koncem dvoboja pa je za 3:4 zadel Urbas. Ostalo je še 45 sekund igre z igralcem več za Slovenijo.

Risi so pritisnili, Hiller pa se je izkazal z dvema obrambama, nato pa je le kolonil. Iz bližine je na 4:4 izenačil Sabolič. Kakšen preobrat! In nato je bil dve minuti in 17 sekund pred koncem izključen še Philippe Furrer. Hiller je z obrambo obdržal Švico v igri, nato pa je sledil podaljšek. Švicarji so ostali pri osmih strelih, devet pa so jih zbrali Slovenci (22:31).

V igri tri na tri so Slovenci blesteli, izjemni Muršak in Jeglič pa vseeno nista uspala ugnati Hillerja. Švicarji dve minuti in pol sploh niso prišli iz svoje tretjine, nato pa so v svojem prvem napadu izsilili izključitev Luke Vidmarja. Švica ni izkoristila igre štirih proti trem, znova se je izkazal Pintarič, in sledili so kazenski streli.

Slovenski čuvaj se je najprej pomeril z Damienom Brunnerjem, ki pa je uspel poslati plošček. Na drugi strani je Hiller zaustavil Saboliča. Denis Hollenstein ni zadel, enako pa tudi Rok Tičar in  Richard. Muršak bi za nadaljevanje kazenskih strelov moral zadeti, a je plošček poslal mimo vrat. Švica je tako slavila s 5:4.

Svetovno prvenstvo, skupina B:

Slovenija : Švica  4:5 (0:3, 1:0, 3:0; 0:1)
Muršak 39., Jeglič 46., Urbas 55. , Sabolič 56..; Ambuhl 11., Haas 12., Loeffel 17., Bodenmann 18.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.