Šport
18 ogledov

Švicarsko zmagoslavje v Adelbodnu

Zmagovalec Adelbodna 2007 je Švicar Marc Berthod. Žurnal24 main
Veleslalom za svetovni pokal v Adelbodnu je dobil Švicar Marc Berthod, drugo mesto je osvojil njegov rojak Daniel Albrecht, tretjega pa Avstrijec Hannes Raichelt. Slovenci postali brez točk.
 

Adelboden, veleslalom (M)

1. M. Berthod (ŠVI) 2:27,56
2. D. Albrecht (ŠVI) +0,56
3. H. Reichelt (AVT) +0,58

V švicarskem Adelbodnu je bil v sklopu svetovnega pokala alpskih smučarjev na legendarni progi Königsbergli na sporedu moški veleslalom. Na prvi progi se je predstavilo 65 tekmovalcev, v cilj jih je prišlo zgolj 41. Na že rahlo načeti drugi progi je prvo veleslalomsko zmago Švicarjev na njihovem domačem pobočju po šestih letih priboril mladi Marc Berthod, četrti po prvi vožnji. Z zaostankom 56 tisočink je drugo mesto osvojil njegov rojak, tretji po prvem teku, Daniel Albrecht, na zmagovalni oder pa se je, s še dvema tisočinkama zaostanka več, uvrstil še Avstrijec Hannes Raichelt, na stopničke se je prebil z desetega mesta. Vodilni po prvi vožnji Avstrijec Stephan Görgl je v finalu z 28. časom nazadoval na končno 19. mesto. Na mehki drugi progi je drugo mesto zapravil Švicar Didier Cüche in končal kot 12. Dvakratni zmagovalec Adelbodna Avstrijec Benjamin Raich je z zaostankom dobre sekunde osvojil zanj in za Avstrijce skromno sedmo mesto. Težka proga je že v prvi vožnji terjala odstope številnih vrhunskih smučarjev: Američanov Bodeja Millerja in Teda Ligetyja, Avstrijca Maria Matta, Italijana Davida Simoncellija, Šveda Markusa Larsonna...

Proga je bila v prvi vožnji v mnogo boljšem stanju in je omogočila dobre nastope tudi tistim z visokimi štartnimi številkami. Dva Slovenca na štartu tega nista znala izkoristiti in se tako nista uvrstila v finale: Bernard Vajdič je končal na 36. mestu,  Mitja Valenčič pa kot 38. Aleš Gorza, ki je imel številko 22, zaradi bolečin v hrbtu ni nastopil. Od leta 1991 se ni zgodilo, da na veleslalomu v Adelbodnu slovenski tekmovalci ne bi dobili niti točke. Raich je neuspešno naskakoval tretjo zmago na tem veleslalomu, z njo bi se izenačil z rojakom Hermanom Maierjem in legendarnim Švedom Ingemarjem Stenmarkom, ki sta tu zmagala trikrat. Benjamin je obdržal skupno vodstvo v svetovnem pokalu. Ligety, ki je pred tekmo vodil v veleslalomskem seštevku, zdaj je na čelu Albrecht, je v prvem teku spektakularno padel na hrbet. "Malo me boli glava, sicer pa sem OK," je dejal Ligety z odrgninami na licu. V nedeljo bo na sporedu še slalom, na katerem je pred leti enega svojih največjih uspehov dosegel bivši slovenski smučarski as Matjaž Vrhovnik.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.