Šport
16 ogledov

Svindal več kot sekundo pred vsemi, Perko 16.

Svindal superveleslalom super G Val Gardena svetovni pokal alpsko smučanje EPA
Na tretjem superveleslalomu sezone je spet premočno slavil Aksel Lund Svindal. Norvežan je za več kot sekundo premagal oba domačina Mattea Marsaglio (+1,07 sekunde) in Wernerja Heela (+1,12). Do točk je od Slovencev prišel le Rok Perko, ki je s 16. mestom izenačil svojo najboljšo superveleslalomsko uvrstitev v karieri.

Tretji superveleslalom za svetovni pokal alpskih smučarjev v italijanski Val Gardeni je prepričljivo dobil Norvežan Aksel Lund Svindal (1:36,95), ki je Italijana Mattea Marsaglio na drugem mestu prehitel za več kot sekundo (+1,07). Od štirih Slovencev na startu se je s 16. mestom (+1,98) izkazal Rok Perko. Ostali Slovenci niso osvojili točk.

Svindal je bil prvi favorit tekme. Na prvih dveh superveleslalomskih preizkušnjah je namreč zasedel prvo in drugo mesto, v Val Gardeni pa se je veselil svoje že 19. zmage v svetovnem pokalu.

Norvežan je s skupno 540 točkami utrdil vodstvo v razvrstitvi svetovnega pokala, pred izzivalcema, sicer specialistoma v tehničnih disciplinah, danes 25. Američanom Tedom Ligetyjem (408), in Avstrijcem Marcelom Hirscherjem (380), ki na superveleslalomu ni startal.

Marsaglia "najboljši med Zemljani"

Na stopničkah, na tretjem mestu, je bil še en Italijan Werner Heel (+1,12). Svindal vodi tudi v superveleslalomskem seštevku (280) pred Italijanoma Marsaglio (209) in Heelom (150).

"Moja forma je v tem trenutku super, kar mi daje veliko samozavesti in zaupanje v to, da lahko napadam s polno močjo," je bil zadovoljen Norvežan, ki bo še ta mesec dopolnil 30 let. Marsaglia je lahko na drugem mesto le z zavidanjem opazoval predstavo izkušenega Svindala.

Po slovitem Avstrijcu Hermannu Maierju v sezoni 2003/04 se je kot prvi na prvih treh superveleslalomih sezone povzpel na stopničke. Svindala od najuspešnejšega Norvežana Kjetila Aamodta ločita le dve zmagi.

"Pričakoval sem dober rezultat, vendar pa si tega, da bom kar na stopničkah, nisem upal niti pomisliti. Svindal pravzaprav prihaja z drugega planeta, zato se imam za najboljšega med 'Zemljani'. Čeprav ni smučal brezhibno in je delal napake, je bil še vedno daleč pred vsemi. Dobro poznam progo, vendar pa nisem mogel biti niti približno tako dober, kot je bil Svindal," je dejal Marsaglia, ki je osvojil druge stopničke v svetovnem pokalu, potem ko je zmagal na superveleslalomu v Beaver Creeku.

Val Gardena je Perkov "domači hrib"

Na startu so bili štirje Slovenci, ki so vsi imeli startne številke v višje od trideset. Z najboljšim izidom slovenske moške reprezentance v tej sezoni je navdušil 27-letni Tržičan Perko, ki je izenačil svojo najboljšo superveleslalomsko uvrstitev, 16. mesto, ki ga je dosegel lani prav tako v Val Gardeni.

Za Perka so to pete superveleslalomske točke. Tržičan je sicer imel precej slabše pogoje kot najboljši, do konca pa ga je prehitel le še en tekmovalec, Italijan Dominic Paris, ki je bil 13. Boštjan Kline (37., +3,23), Andrej Šporn (40., +3,26) in Andrej Jerman (46., +3,55) so ostali brez točk.

Perkova najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu sta sicer dve uvrstitvi na 12. mesto na smukih v Kvitfjellu v letih 2009 in 2010. Perko je sicer blestel v mladinskih selekcijah in veljal za enega obetavnejših tekmovalcev v hitrih disciplinah, ko je na svetovnem mladinskem prvenstvu leta 2005 v Bardonecchii osvojil zlato kolajno v smuku in srebro v superveleslalomu.

"Z Rokovim nastopom normalno, da smo zadovoljni, malo manj z nastopi preostalih reprezentantov. Vsekakor pa lahko glede Roka rečem samo - pohvalno. To je potrditev, da smo na pravi poti, upam, da se bo na naslednjih tekmah odprlo tudi ostalim fantom," je slovenske nastope ocenil trener moških hitrih disciplin Tadej Platovšek.

Perko: "Nisem pretriano navdušen"

"Če izvzamemo Svindala, sem bil blizu najvišjim mestom, vendar pa, če sem iskren, s svojim nastopom nisem pretirano navdušen. Je povsem v redu rezultat, a, roko na srce, bi lahko stisnil ven še kakšne pol sekunde, kar bi mi že prineslo šesto ali sedmo mesto, ker smo bili spet tekmovalci zelo skupaj. Zdaj vidim, da sem lahko zraven, kar sem vedel že prej, od poletja sem namreč konstanten v dobri formi v primerjavi s sotekmovalci v ekipi," je po prvem delu tekmovanja v Val Gardeni razmišljal najboljši Slovenec Perko.

"Se dogaja in sem kar vesel, da sem dobil občutek nazaj. Ne razmišljam več toliko o samem smučanju, ampak enostavno smučam. Ko si na startu, se vržeš dol in enostavno smučaš, tako kot greš ven iz hiše in hodiš, greš ven iz starta in smučaš. Jutri se bom na smuku vrgel dol in, kar bo to prineslo, bo prineslo. Vem pa, da sem lahko zelo dober. Čisto enostavno."

V Val Gardeni bo v soboto smuk, v nedeljo pa bo v Alta Badii na sporedu še veleslalom.

Svetovni pokal, Val Gardena, superveleslalom (M), rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.