Šport
22 ogledov

SZS imela to zimo 10,1 milijona prihodka

Tomaž Lovše Dejan Mijović
Tomaž Lovše je pred letno skupščino dejal, da so prihodki SZS v letu 2010 prvič presegli deset milijonov evrov. Čeprav so imeli 600 tisoč evrov presežka prihodkov nad odhodki, pa so obremenjeni z obveznostmi iz preteklosti, pa tudi iz minule sezone.

Predsednik Tomaž Lovše je pojasnil, zakaj ima SZS precejšnje negativno stanje v tekočem poslovanju. "Kar 1,2 milijona evrov mora zveza v tekočem denarnem toku nameniti za pokritje obveznosti iz prejšnje sezone. Tako smo imeli v prejšnji zimi, ne pa v koledarskem letu 2010, 10,1 milijona evra prihodkov in 10,2 odhodkov. Stanje pa bi bilo pozitivno, če ne bi plačali kotizacije Mednarodni smučarski zvezi (Fis) za kandidaturo za svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah leta 2017, obljubljenega s strani države pa v tem segmentu nismo dobili. Spoštovanja vredni tekmeci Planice so Oberstdorf, Lahti in Zakopane, toda odločili smo se za zavestno tveganje, saj bo to tekmovanje za SZS zelo pomembno."

Alpske discipline so imele 365 tisoč evrov izgube, kar bodo pokrivale v naslednjih treh letih. Biatlon pa je imel na drugi strani 206 tisoč evrov pozitivnega stanja, kar se bo namenilo za pokrivanje kreditnih obveznosti za izgrajeni biatlonski center na Pokljuki. Lovše je slednje pohvalil kot primer dobe prakse v športu. "Organizacijski odbor svetovnega pokala v skokih v Planici namenja del denarja za nordijske discipline in posredno tudi za financiranje klubov. Iz tega naslova je bilo 3.087.245 evrov, 2.174.655 pa je bilo odhodkov, kar pomeni skoraj milijon evrov prihodkov. Na skupščini SZS bomo prisotne obvestili tudi o začetku Fundacije Podarim dobim, s pomočjo katere bomo denarno s štipendijami podprli okrog sto mladih športnikov po klubih," je pojasnil Lovše.

Uskladili so tudi programe in finančne podrobnosti za naslednjo sezono 2011/12, najbolj odprt pa je ostal progam nordijskih disciplin. "Ljubo Jasnič, prvi mož panoge za nordijsko smučanje, je prisluhnil željam stroke, kar pa je prineslo 40-odstotno povečanje stroškov. S 50 tisoč na 200 tisoč evrov so se povečali stroški za ženske smučarske skoke, pri ostalih disciplinah pa skupaj še za 150 tisoč evrov. Zato bomo imeli razgovor s predstavniki nordijske panoge ter še z dvema sponzorjema. Poskušali bomo zagotoviti dodatna sredstva za povečanje proračuna, vendar zagotovo ne bomo mogli pokriti celotnih dodatnih želja glede na lansko sezono v višini okrog 300 tisoč evrov," je ocenil Lovše.

Predsednik pa je priznal: "Čeprav ob nastopu mandata predsednika v resnici nisem vedel, kot je tudi javnosti sporočil Robert Kranjec, da skakalci v Planici še vedno ne morejo trenirati, pa obenem vem, kakšne so finančne zmožnosti zveze. Zavedam se velikega potenciala ženske skakalne ekipe in drugih delov nordijskih ekip, zato bomo poskušali prisluhniti željam v kar največji možni meri." Lovše je povedal, da je nedavna stavka skakalcev na odmevni novinarski konferenci, ki je z dogovorom sicer že končana, posledica spremenjenega sofinanciranja športa s strani države, ki se je letos že po objavljenem razpisu spremenilo v škodo športa. Zato zveza na računu ni imela denarja za pokritje obveznosti.


V alpskem delu je ostalo nerešeno vprašanje reklamiranja na čeladah. "Razen Tine Maze nihče drug v alpskih reprezentancah nima oprijemljivih prihodkov od reklamiranja čelad. Vesel sem, da so v preteklosti pristali na sofinanciranje priprav v višini 5000 evrov, kar pa smučarji težko zagotovijo. Vendar pa ukinitev tega prispevka pomeni, da moramo dobiti dodatni sponzorski denar, kar pa je povezano z reklamiranjem na čeladah," je navedel Lovše. SZS je obveznosti za Tino Maze za minulo sezono pokrila; Tomaž Lovše osebno je del svojih obveznosti tudi že poravnal. Tudi pri reklamiranju na čeladi je imela največ pomislekov Mazejeva. "Ker je Mazejeva lani sklenila dveletno pogodbo z Milko, je prišlo do težav. V pogajanjih z njenim odvetnikom Damjanom Terpinom smo sklenili dogovor za spremembo reklamiranja po naslednji sezoni. Pogovore pa bomo imeli z drugimi tekmovalci. Če do konca julija ne bodo dobili sponzorja za reklamiranje čelad v višini med 500 tisoč in 600 tisoč evrov, potem se tudi pri ostalih še ne bo prišlo do spremembe," je pojasnil Lovše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.