Šport
42 ogledov

SZS lagala in zavajala

Vladimir Korolkevič meni, da je bila diskvalifikacija Finke pravilna. (Foto: Fot Žurnal24 main
Medtem ko naše smučarske tekačice nestrpno čakajo na začetek olimpijske sezone, ima njihov trener Vladimir Korolkevič popolnoma drugače skrbi.

Korolkevič, v tekaških in biatlonskih krogih znan tudi kot Volodja, se je s Slovenijo spoznal daljnega leta 1990. "Takrat sem imel pogodbo kot trener pri izmenjavi Belorusija- Slovenija, kmalu sem sklenil pogodbo s Smučarsko zvezo Slovenije," pojasnjuje. V delovnem razmerju je torej že vrsto let. Pred tremi leti je šel iz gole radovednosti preveriti na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZS), kako je s stanjem njegovega pokojninskega zavarovanja. Sledil je šok: SZS mu od leta 1993 do 2002 ni plačevala čisto nič.

Farčnik ga je zavajal
Zadevo je začel takoj urejati preko Boruta Farčnika, podpredsednika biatlonske zveze, zadolženega predvsem za finance. "Dal mi je obljubo, da bo zadevo rešil, v bistvu pa me je zavajal," razočarano pove Volodja in doda, da je po številnih obljubah presedlal na sodno pot. Še sreča, da je sploh šel preveriti stanje na ZPIS. "Do takrat sem bil prepričan, da stvari potekajo normalno, tako kot mora biti. Še Farčnik mi je rekel, da bo vse nadzoroval."

Norveška.
Korolkevič in A ženska reprezentanca s Petro Majdič sicer že nekaj dni trenirajo na severu. Razmere za trening so odlične. V soboto se bodo že preizkusile na FIS tekmi v Beitestolnu. Nastop bo skoraj zagotovo izpustila Vesna Fabjan, ki je zbolela za virozo.

2002 si je status uredil drugače
S SZS je tako Korolkevič pogodbo sklenil leta 1993. "Med olimpijskim ciklusom od 1998 do 2002 sem se na pobudo Farčnika uradno zaposlil v njegovem podjetju Šport Commerce, čeprav do njih nisem imel nobenih obveznosti." Farčnik sicer sedaj biatlon vodi prek Si-sport d.o.o., Volodja pa si je po olimpijadi status uredil drugače in z biatlona presedlal na smučarski tek. Zdaj je trener Vesne Fabjan, Katje Višnar in Barbare Jezeršek.

Se bodo možje SZS poskrili?
Ko je Korolkevič ugotovil, da so ga vsa leta goljufali, so mu za nazaj želeli nakazati neko minimalno vsoto. "Ugotovili so, da jih lahko tožim za zadnjih deset let in so mi raje nakazali nek minimalen znesek. Rekel sem, da se s tem ne strinjam in da tega sploh ni treba nakazati. Potem sem si poiskal svojo odvetnico in šel na sodišče," pravi Volodja. Prvo zaslišanje bo 25. novembra. "Ne verjamem, da se bo kdo iz SZS sploh pojavil tam. Zadeva se lahko vleče še dolgo," zaključi.

Vprašanja o neplačevanju smo poslali tudi Farčniku, ki pa na njih ni želel odgovoriti. Direktor SZS Jaro Kalan je dejal, da do končne odločitve na sodišču SZS ne daje nobenih izjav. Njegov osebni pogled pa je naslednji: "Naredil bom vse, kar je v moji moči in pristojnosti, da pridem resnici do dna, nikakor pa ne v škodo Korolkeviča, ki ga sam, kot trenerja globoko cenim."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.